Hotărârea adoptată în urmă cu fix 25 de ani a survenit ca urmare a demersului fotbalistului belgian Jean-Marc Bosman. În 1990, contractul acestuia cu RFC Liege din prima ligă belgiană urma să expire, iar fotbalistul a primit o ofertă de a juca pentru francezii de la Dunkerque. Cu toate că obligația sa contractuală cu belgienii expirase, clubul flamand solicitase o sumă de transfer, iar francezii au refuzat, bineînțeles, să o plătească.
Fotbalistul și-a căutat dreptatea la Curtea Europeană de Justiție, iar 5 ani mai târziu i s-a dat câștig de cauză. Începând de atunci, orice jucător dintr-o țară a Uniunii Europene aflat la final de contract, putea semna liber cu orice alt club. Ulterior, s-a adoptat amendamentul că fotbaliștii pot să semneze cu o altă echipă imediat după ce au intrat în ultimele 6 luni de contract cu formația la care evoluează.
Dar "Legea Bosman" nu s-a referit doar la acest aspect, ci s-a extins și asupra numărului de jucători străini dintr-o echipă. Până în 1995, echipele din țările Uniunii Europene putea avea pe teren maxim 3 jucători dintr-o altă țară, indiferent că aceștia erau sau nu jucători comunitari. Odată cu adoptarea acestei legi, cluburile puteau înregimenta un număr nelimitat de jucători străini în echipă, cu condiția ca aceștia să provină tot din țări ale Uniunii Europene. Restricțiile privind numărul de străini au rămas în vigoare în cazul jucătorilor extracomunitari, care sunt valabile și astăzi.
Premier League
Jamie Carragher, despre Romelu Lukaku: "Este o bombă cu ceas în vestiarul lui Chelsea"
ACUM 15 MINUTE
https://i.eurosport.com/2020/03/12/2793706.jpg

Cum a schimbat "Legea Bosman" fotbalul

Prin adoptarea acestei legi, fotbalul european a suferit modificări exponențiale. Principala consecință a fost creșterea salariilor fotbaliștilor, cluburile oferindu-le acestora contracte mai mari și pe durate mai lungi, de teama de a nu-și pierde gratis jucătorii.
De asemenea, cluburile mari și bogate și-au crescut și mai mult supremația, ele permițându-și să transfere o multitudine de jucători de valoare, odată cu ridicarea restricțiilor privind naționalitatea. Multe țări, în special cele din Estul Europei, au devenit doar pepiniere pentru marile cluburi din Occident, performanțele trecând în plan secund odată cu vânzarea celor mai buni fotbaliști în fiecare an.
Primul mare fotbalist care a beneficiat de "Legea Bosman" a fost Edgar Davids, care în 1996 a ajuns gratis la Milan, după ce și-a încheiat contractul cu Ajax. Un alt nume sonor care a fost subiectul unui astfel de transfer la sfârșitul anilor '90 a fost Steve McManaman, care a lăsat-o pe Liverpool pentru Real Madrid, devenind cel mai bine plătit jucător britanic din istorie la acea vreme.
De la Davids și McManaman, sute de alți fotbaliști au profitat în ultimii 25 de ani de această regulă, ei negociindu-și contracte uriașe din postura de jucători liberi de contract.
Fotbal
Ianis Hagi s-a accidentat în meciul lui Rangers din Cupa Scoției! Care este starea mijlocașului
ACUM 2 ORE
Premier League
Adama Traore, între Tottenham și Barcelona! Care este prima ofertă pe care Wolves a refuzat-o
ACUM 3 ORE