Astăzi se împlinesc 106 ani de la un moment de cumpănă din istoria omenirii și, implicit, a fotbalului. În ziua de Crăciun, soldații aflați pe front în Primul Război Mondial au fost martorii unui armistițiu care, mai târziu, a intrat în cărțile de istorie și a devenit subiect de film.
În dimineața zilei de 25 decembrie 1914, soldații britanici și germani nu s-au mai luptat. Au renunțat la arme, la ură și și-au privit în ochi dușmanii. Și-au strâns mâinile, apoi au început să cânte colinde și să joace fotbal.
"Un soldat german a ieșit din tranșee, a aruncat arma și a venit spre noi. Ne uitam unii la alții, dar nu puteam să facem nimic. Nu poți să tragi într-un om care nu este înarmat", a povestit, peste ani, un soldat britanic, martor al acelei zile memorabile.
Romanian Liga I
Dinamo, fără un jucător important la returul cu U Cluj! Cine va rata meciul decisiv din "Groapă"
ACUM 31 MINUTE
https://i.eurosport.com/2020/12/25/2961424.jpg

25 decembrie 1914. Ziua în care soldații au jucat fotbal în Primul Război Mondial

Apogeul Armistițiului, care avea să se întindă și pe ziua de 26 decembrie, a avut loc în momentul în care un soldat german a aruncat în centrul mulțimii o minge de fotbal.
"Erau sute de oameni care alergau după minge. Fără porți, fără arbitru, fără goluri, nimic din ce știți despre fotbalul jucat pe stadioanele noastre. Pur și simplu ne bucuram că putem să alergăm cu toții după o singură minge", a povestit un alt soldat britanic din Regimentul Cheshire.

"A apărut o minge și unii au început să joace fotbal"

Daily Mail a intrat în posesia unei scrisori expediate de Sergentul Clement Baker către familie, pe data de 29 decembrie 1914. Paginile scrise de soldatul britanic au fost descoperite peste mulți ani de către un nepot, iar acesta le-a făcut publice pentru ca oamenii să afle în detaliu povestea petrecută în urmă cu 106 ani:
"S-a apropiat de noi un mesager german, care ne-a spus că dacă nu vom deschide focul în dimineața de Crăciun, nu o vor face nici ei. Ne-am ridicat cu toții, au venit și ei și am început să vorbim.
Ne-am dat mâna și ne-am luat în brațe. Am făcut schimb de țigări și ne-am dat câte un nasture de la haine, sub formă de suvenir. Apoi a apărut o minge și unii au început să joace fotbal. Nu s-a tras deloc în ziua de Crăciun. Și nici pe 26 decembrie", sunt rândurile scrise de Sergentul Clement Baker.
https://i.eurosport.com/2020/12/22/2959880.jpg
Liga Campionilor UEFA
Cine câștigă finala UCL și de ce? Oameni importanți din fotbalul românesc au păreri diferite
ACUM 40 MINUTE
Liga
Negocierile dintre Barcelona și Dembele s-au încheiat! Ce decizie a luat fotbalistul
ACUM O ORĂ