Articol scris de Alex Ivan
Moartea lui Diego Maradona a surprins o lume întreagă. “El Pibe de Oro” avea doar 60 de ani și se refăcea în casa lui din Tigre după operația pe creier de la începutul acestei luni. Deși doctorii au dat asigurări că Diego se recuperează conform așteptărilor, acesta a suferit un stop cardiorespirator.
Campionul Mondial din 1986 nu este singurul zeu al fotbalului care a părăsit această lume în ziua de 25 noiembrie. Acum 15 ani, într-un spital din Londra, se stingea legenda lui Manchester United, George Best. Maradona și Best au cucerit inimile fanilor prin momentele de magie pe care le-au oferit pe gazon, dar, pe lângă talent, aveau și altceva în plus față de restul jucătorilor din vremea lor. Cei doi nu erau doar sportivi, erau două staruri în adevăratul sens al cuvântului. Cu o viață extra-sportivă înconjurată de probleme similare, Maradona și Best au rămas în istorie nu doar pentru realizările de pe gazon, ci pentru personalitățile pe care le reprezintă. Destinul a făcut ca aceste legende să se stingă la aceeași dată, ziua blestemată a fotbalului, 25 noiembrie.
Fotbal
Adriano "s-a născut" din nou! "Ajunsesem la peste 100 kilograme". Ce l-a salvat și cum arată acum
21/12/2021 LA 06:04

George Best, între talent și patimă

“Cred că ți-am găsit un geniu”. Acestea au fost cuvintele adresate de scouterul Bob Bishop lui Matt Busby, antrenorul lui Manchester United, atunci când l-a văzut jucând prima dată pe George Best. Nor-irlandezul debutat la 17 ani pe Old Trafford, în 1963 împotriva lui West Bromwich Albion. Sclipirile de geniu l-au ajutat să se impună rapid în prima echipă a “diavolilor roșii”. Acesta era întruchiparea tuturor valorilor impuse de statutul lui Manchester United: avea un fotbal rapid și o tehnică deosebită. În marea finală a Cupei Campionilor din 1968, a avut loc o demonstrație de forță din partea lui Manchester United și George Best: “diavolii roșii” au învins cu 4-1, cu nord-irlandezul printre marcatori. Best era campionul Europei și avea lumea la picioare.
Anii ‘70 au adus însă regresul crunt al legendarului atacant de pe Old Trafford. Best era un adevărat rockstar: alcoolic, mereu pus pe petreceri, mereu pe prima pagină a tabloidelor. Toată Marea Britanie se trezea cu un singur gând: ce mai face George Best? Pasiunea sa pentru fotbal s-a diminuat, iar după ce a plecat de la Manchester United la doar 27 de ani, cariera lui a fost practic încheiată. Best făcea ceea ce își dorea: pierdea nopți întregi în cluburi, rata antrenamente, se îngropa în alcool, iar apoi distrugea de unul singur o întreagă echipă a doua zi.

Diego Maradona, geniul care "a împrumutat mâna lui Dumnezeu"

Despre Diego Maradona se pot scrie sute de pagini. Geniul săueste acceptat de toți cei care l-au văzut jucând sau au jucat alături de el. Maradona este omul care, într-un sfert de finală de Campionat Mondial, a înscris ajutat de “mâna lui Dumnezeu”. Acel moment definește personalitatea argentinianului: un magician desăvârșit, dar atât de controversat.
El Pibe de Oro a ajuns la Barcelona și, deși nu a strălucit mult în Catalunya, a fost primul jucător din istoria formației blaugrana care a primit “un standing ovation” pe Satiago Bernabeu. Acest lucru nu li s-a mai întâmplat decât lui Ronaldinho și Iniesta, însă numai un zeu putea să stârnească emoțiile fanilor lui Real Madrid. Tot la Barcelona, Maradona a comis cea mai gravă greșeală a vieții sale: s-a apucat de droguri. Ajuns ulterior la Napoli, Diego s-a avântat și mai mult în patima drogurilor. Argentinianul își continua demonstrațiile de pe gazon și reușea să cucerească inima fiecărui napoletan, deși trăia o viață extra-sportivă vicioasă. La Campionatul Mondial din 1994, ultimul din cariera sa, Maradona a fost magistral într-o victorie a Argentinei cu 4-0 cu împotriva Greciei. Cu toate acestea, Diego a fost exclus de la turneul final pentru că a picat un test anti-doping. Toate aceste episoade reprezintă întruchiparea legendarului Diego Maradona: cel mai bun fotbalist din toate timpurile, care aducea câte un moment controversat la fiecare demonstrație de magie.
Data de 25 noiembrie va rămâne în istorie drept ziua care a luat fotbalului două legende ale căror talent depășește orice imaginație. Cu toate probleme din afară gazonului, geniul lor nu s-a pierdut niciodată.
Serie A
Ibrahimovic și-a ales sportivii favoriți din toate timpurile! Pe cine preferă între Ronaldo și Messi
07/12/2021 LA 07:27
Fotbal
Maradona, comemorat pe 30 octombrie! Numele lui a răsunat în toată lumea
31/10/2021 LA 12:13