Specialiștii de la CIES Football Observatory au realizat o analiză a cluburilor din toată lumea. Aceștia au pus sub lupă transferurile realizate de academiile de fotbal începând din 2015, luându-i în considerare doar pe fotbaliștii care au evoluat cel puțin 3 ani la noile echipe înainte de a împlini 21 de ani.
CIES a stabilit, pe baza datelor obținute, care sunt cele mai profitabile academii din lume. Astfel, în urma analizei, specialiștii au ajuns la concluzia că Benfica este lider în acest clasament, în ultimii 7 ani portughezii obținând 379 de milioane de euro. Cel mai scump transfer a fost cel al lui Joao Felix la Atletico Madrid (127,2 milioane de euro).
Pe locul 2 se află Real Madrid, cu venituri de 330 de milioane de euro, în timp ce podiumul este completat de AS Monaco (285 de milioane de euro), clubul la care s-a format Kylian Mbappe, transferat de PSG pentru 145 de milioane de euro.
Ligue 1
Încă un indiciu că Mbappe va pleca la Real! PSG a pus ochii pe 3 fotbaliști care să-i ia locul
ACUM 14 ORE
La polul opus, se află FC Nantes și Manchester United, care nu au încasat în ultimii 7 ani mai mult de 60 de milioane de euro pentru transferurile jucătorilor formați în cadrul cluburilor.
La nivel național, cluburile din Anglia au generat cea mai mare sumă de bani din transferul jucătorilor crescuți la academii engleze (2,03 miliarde de euro), pe locul 2 aflându-se francezii (1,61 miliarde de euro), în timp ce pe a treia poziție sunt echipele din Spania, cu 1,39 miliarde de euro.

Top 10 cele mai profitabile academii de fotbal din lume

https://i.eurosport.com/2022/03/01/3329573.png
Citește și:

Academia lui Gică Hagi, aproape de Top 50

Niciun club din România nu face parte din acest top 50 realizat de specialiștii de la CIES Football Observatory, însă academia de la Ovidiu a lui Gică Hagi se apropie cel mai mult de ierarhie.
Prin transferurile realizate în ultimii ani, românul a obținut peste 33 de milioane de euro. Iată care sunt cei mai importanți 5 fotbaliști crescuți și transferați de Academia Gheorghe Hagi:
  • Răzvan Marin - 4,8 milioane de euro
  • Ianis Hagi - 4,7 milioane de euro
  • Florinel Coman - 3 milioane de euro
  • Tudor Băluță - 2,9 milioane de euro
  • Cristi Manea - 2,5 milioane de euro
Ligue 1
Mbappe și-ar putea anunța duminică viitorul! Presa franceză scrie că PSG se teme de ce e mai rău
IERI LA 10:42
Liga
Cum arată contractul pe care Real Madrid i l-a pregătit lui Mbappe! Ce înțelegere i-a propus în 2021
10/05/2022 LA 12:07