Diego Maradona împlinește azi 60 de ani, iar cu această ocazie am stat de vorbă cu Gennaro Gambardella, un italian născut și crescut la Napoli. Cu Maradona în echipă, napoletanii au cucerit două titluri în Italia (1986-1987, 1989-1990), singurele din istoria clubului, dar și o Cupă UEFA (1988-1989), singurul trofeu european din vitrina formației de pe San Paolo. Maradona a evoluat pentru Napoli între 1984 și 1991, timp în care a bifat 259 de prezențe și a înscris 115 goluri.
Fondat în 1926, Napoli e un club care și-a cunoscut perioada de grație la finalul anilor 80, când gruparea azzurra l-a avut în lot pe Diego Armando Maradona. Argentinianul a scris istorie pentru napoletani, iar meritele îi sunt recunoscute pe vecie în frumosul oraș italian. Am vorbit despre recunoașterea lui Maradona cu autenticul Gennaro Gambardella, care ne-a mărturisit că argentinianul este privit drept un Dumnezeu al fotbalului în Napoli.
Fotbal
Adriano "s-a născut" din nou! "Ajunsesem la peste 100 kilograme". Ce l-a salvat și cum arată acum
21/12/2021 LA 06:04
https://i.eurosport.com/2020/10/29/2924637.jpg

Diego Armando Maradona, "Dumnezeul napoletanilor", comparat cu Che Guevara

Când spui "Maradona" la Napoli înseamnă totul! Modul de viață, modul de a se comporta. Singue înseamnă Victorie, înseamnă Putere, înseamnă Vis, înseamnă Fantezie, înseamnă cam tot. Maradona la Napoli este văzut ca un Dumnezeu, Maradona la Napoli este pus lângă patronul spiritual al orașului, Sfântul Gennaro.
Maradona la Napoli a fost mereu un punct de referință în ceea ce privește renașterea societății. Napoli este un oraș din sud, iar sudul Italiei a fost mereu scos din ecuațiile marilor puteri din nord. A fost ca și Che Guevara care a mers în Cuba și a început revoluția! Așa a fost văzut Maradona. A venit la Napoli pentru a cuceri lumea! Spun că dacă rămânea la Barcelona nu lua Cupa Mondială... Sigur, nu! A confirmat-o si el! A povestit într-un interviu că La Barcelona nu s-a simțit bine, de la accidentări, la raporturile cu clubul și cele cu fanii.

Impactul lui Maradona la Napoli

Napoli cu Maradona, "epicentrul planetei"

Am fost cu tatăl meu la meciul în care Maradona ne-a adus titlul! Pentru prima dată am demonstrat că putem face ceva pentru Italia și pentru toată planeta. În acel moment, Napoli era epicentrul planetei! Au fost niște scene incredibile. Cartiere întregi vopsite în albastru, la Vezuviu au organizat o sărbătoare, iar lava a fost înlocuită cu un foc de artificii în culorile Italiei. Femei care nu știai dacă sunt bărbați și invers pentru că toți purtau periuci cu Maradona care erau prin tot Napoli.
Acel bloc a fost vopsit în 1990 de niște oameni normali care au decis să-l picteze pe Maradona. Acum un an și jumătate, din cauza faptului că timpul și-a spus cuvântul, un artist din Napoli l-a restaurat, dar locuitorii nu sunt mulțumiți cum a ieșit! Acel portret uriaș este venerat, ca și cum ar fi o reclicvă sacră.

Titlul adus de Maradona la Napoli în 1987 trăit pe viu

Copiii napoletani, numiți "Diego" în cinstea marelui Maradona

Câți copii din Napoli au primit numele Diego? Mulți! Mulți! Mai ales cei din anii 80 și 90. Eu am cunoscut o persoană care și-a botezat copilul Diego Armando Maradona și apoi numele de familie 12.20 Săracul copil, care stă într0o localitate de lângă Napoli, se cheamă Diego Aramando Maradona Esposito.
Chiar și acum sunt mulți oameni care-și numesc copilul Diego, chiar dacă acest nume, în tradiția napoletană, nu are nici o altă conotație. Unica legătură este cu Diego Armando Maradona. La Torino nu sunt copii botezați Cristiano!

Câți copii se numesc Diego la Napoli?

Serie A
Ibrahimovic și-a ales sportivii favoriți din toate timpurile! Pe cine preferă între Ronaldo și Messi
07/12/2021 LA 07:27
Fotbal
Maradona, comemorat pe 30 octombrie! Numele lui a răsunat în toată lumea
31/10/2021 LA 12:13