Pe 12 ianuarie, Cupa Africii pe Națiuni oferea unul dintre cele mai ciudate momente petrecute pe un teren de fotbal. În timpul partidei dintre Tunisia și Mali, arbitrul Janny Sikazwe (Zambia), a fluierat de două ori finalul partidei, mai întâi după 85 de minute, apoi în minutul 89.
Pentru prima oară de la acel episod, arbitrul din Zambia a vorbit în presa din țara sa despre evenimentele din timpul partidei dintre Tunisia și Mali. Acesta susține că a avut probleme de sănătate:
"Am văzut oameni care pleacă la datorie în afara țării și se întorc într-un sicriu. Am fost foarte aproape să mă întorc așa. Sunt norocos că nu am intrat în comă, ar fi fost altă poveste. Doctorii mi-au spus că temperatura corpului meu nu scădea. Am fost foarte aproape de a intra în comă, iar acest lucru ar fi reprezentat sfârșitul. Cred că Dumnezeu mi-a spus să opresc meciul. El m-a salvat", a spus Sikazwe în presa din Zambia, citat de BBC.
Africa Cup of Nations
Un stadion va purta numele lui Sadio Mane, după ce Senegal a cucerit Cupa Africii pe Națiuni
11/02/2022 LA 15:52
Citește și:

Organizatorii au vrut să reia partida, dar tunisienii nu au fost de acord

Conduși de către Mali cu 1-0, tunisienii nu au primit bine decizia arbitrului de a încheia în două rânduri partida mai devreme, cerându-i socoteală pe teren. Sikazwe a avut nevoie să fie escortat, pentru a putea ajunge la vestiare.
După 20 de minute, organizatorii au vrut să reia partida, dar jucătorii Tunisiei au refuzat să mai iasă pe teren, iar Mali a fost declarată câștigătoare. Tunisienii au depus memoriu la CAF, dar acesta a fost respins și rezultatul a rămas neschimbat.
https://i.eurosport.com/2022/01/13/3287311.jpg
"Era foarte cald, umiditatea ridicată, la 85%. După încălzire, am simțit că sunt condiții diferite. Am încercat să bem apă, dar nu simțeam că ne hidratăm. Tot ce am pus pe mine era fierbinte, chiar și echipamentul de comunicație. Am vrut să îl arunc.
Am început să devin confuz, nu mai auzeam pe nimeni. Am ajuns într-un punct în care am început să aud niște voci care îmi spuneau că am pus capăt partidei. A fost o situație ciudată. Mă gândeam cine mi-a zis să închei meciul. Poate că vorbeam singur, cine știe. Atât de rău a fost", a mai spus Sikawze.
Imediat după episodul de pe 12 ianuarie, în presa internațională au apărut informații că Janny Sikazwe a fost suspendat în 2018 pentru că ar fi făcut praf un meci din semifinalele Ligii Campionilor Africii, fiind suspectat de corupție. În 2019, acesta a fost achitat și a primit din nou dreptul să arbitreze. Sikazwe este la a 6-a ediție de Cupa Africii din carieră, el arbitrând și la Campionatul Mondial din 2018.
Cupa Africii pe Națiuni continuă cu penultima fază a competiției. Miercuri seară va avea loc prima semifinală, între Burkina Faso și Senegal, în timp ce joi vor lupta pentru un loc în finală Camerun și Egipt.
Africa Cup of Nations
Recompense uriașe pentru senegalezi după victoria din finala Cupei Africii! Ce vor primi
09/02/2022 LA 14:32
Africa Cup of Nations
Tinerii care au impresionat la Cupa Africii și care ar putea prinde un transfer important
08/02/2022 LA 15:20