Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

O primă controversă la Cupa Africii! Naționala Burkinei Faso, lovită de Covid, contestă testele

Nicu Savin

Actualizat 08/01/2022 la 19:43 GMT+2

Cupa Africii pe Națiuni va începe duminică, cu partida Camerun - Burkina Faso. Pandemia de Covid-19 pune deja în pericol buna desfășurare a competiției. Mai mulți jucători și antrenorul principal al naționalei Burkinei Faso au ieșit pozitivi la testele pentru Covid și vor rata meciul de deschidere, dar procedura de testare a fost contestată, creându-se astfel o mare controversă.

Belhanda Younes (white) vies with Burkina faso's Traore Bertrand

Credit imagine: Getty Images

Cea de-a 33-a ediție a Cupei Africii pe Națiuni va începe duminică. Camerun este gazda competiției și naționala "leilor neîmblânziți" va întâlni reprezentativa Burkinei Faso în primul meci, programat dâine la ora 18:00.
Semnele de întrebare privind desfășurarea competiției în contextul pandemiei au fost ridicate în săptămânile precedente, iar realitatea demonstrează că vor fi mari dificultăți pe parcursul turneului final. După ce la naționala Gabonului s-au descoperit două cazuri pozitive, unul dintre cei infectați fiind vedeta Pierre Emerick Aubameyang, naționala Burkinei Faso pare să se confrunte cu un adevărat focar de Covid-19.
La conferința de presă de dinaintea partidei cu Camerun, antrenorul secund, Firmin Sanou și căpitanul Bertrand Traore, au admis că 4-5 jucători și antrenorul principal au fost testați pozitiv. Procedura de testare a fost însă criticată vehement, invocându-se faptul că două echipe medicale diferite au efectuat testele, iar rezultatele au venit cu mai puțin de 24 de ore înaintea primului meci. Fără să acuze în mod direct pe cineva, cei din Burkina Faso au lăsat să se înțeleagă că totul este o conspirație menită să ajute naționala gazdă, Camerunul, la prima partidă.
"Noi avem patru sau cinci cazuri de Covid, în special jucători de bază, dar nu vom menţiona numele lor", a explicat secundul Firmin Sanou, precizând și că l-a înlocuit pe antrenorul principal, Kamou Malo, întrucât acesta a fost depistat pozitiv.
În rândul ziariştilor din Burkina, circulă numele lui Saidou Simpore, Dango Ouattara, Oula Abass Traore, Edmond Tapsoba şi Gustavo Sangare, informează Agerpres.
"Este scandalos. Nu putem fi lipsiţi de mai mulţi jucători de la prima echipă cu 24 de ore înainte de un meci. Autorităţile trebuie să revizuiască organizareași acest caz trebuie investigat", a spus jucătorul lui Aston Villa.
Citește și:

CUPA AFRICII 2021 | PRINCIPALELE FAVORITE

Egipt
Deși Egiptul a dominat Cupa Africii în ani 2000, câștigând 3 ediții consecutive (2006, 2008, 2010), performanțele din ultimul deceniu nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Chiar dacă naționala faraonilor nu are un lot la fel de bun ca cel al Senegalului, Mohamed Salah (Liverpool), Trezeguet (Aston Villa) și Mohamed Elneny (Arsenal) sunt 3 nume importante din fotbalul european, putând conduce naționala antrenată de Carlos Queiroz către al optulea trofeu al Cupei Africii din istorie.
Algeria
Deținătoarea en-titre a prestigiosului trofeu a câștigat ultima finală a Cupei Africii împotriva Senegalului cu 1-0 după golul marcat de Bounedjah în minutul 2. Având în componență fotbaliști precum Riyad Mahrez (Manchester City), Ismael Bennacer (AC Milan) sau Islam Slimani (Lyon), nu ar fi nicio surpriză ca Algeria să repete performanța de la precedenta ediție a Cupei Africii.
Camerun
Chiar dacă naționala țării care va găzdui acest turneu final nu are în componență vedetele din trecut (Eto’o, Song, Milla, Manga-Onguene, Mboma, Lauren), fotbaliștii precum Anguissa, Toko Ekambi, Onana sau Aboubakar vor fi cu siguranța impulsionați de a evolua pe stadioanele țării natale și vor încerca să repete performanța din anul 2017 și să câștige Cupa Africii chiar în fața propriilor fani.
Coasta de Fildeș
În mod surprinzător naționala Coastei de Fildeș a câștigat o singură dată Cupa Africii în ultimii 20 de ani, chiar dacă a putut alinia în primul "11" unele dintre marile staruri ale sportului rege. După ratarea calificării la Campionatul Mondial din Rusia, cu siguranță că Serge Aurier, Eric Bailly, Maxwel Cornet, Sebastian Haller, Frank Kessie, Willy Boly, Nicolas Pepe vor încerca să se revanșeze față de generațiile anterioare și să câștige încă o dată Cupa Africii după succesul obținut de echipa condusă de Yaya Toure în anul 2015.
Nigeria
Cu toate că Nigeria nu se va putea baza la acest turneu final pe Emmanuel Dennis și Victor Osimhen , naționala "vulturilor" va fi întotdeauna printre favoritele la câștigarea Cupei Africii. După ce la ultima ediție au obținut locul 3, nigerienii vor dori să repete performanța din 2013 și să câștige actuala ediție a Cupei Africii, Aribo (Rangers), Chukwueze (Villarrea), Ola Aina (Torino), Iheanacho (Leicester) și Ndidi (Leicester) fiind cei mai importanți fotbaliști ai Nigeriei.
Senegal
Naționala Senegalului este fără doar și poate principala mare favorită la câștigarea Cupei Africii 2021, aliniind în primul 11 nume mari precum: Mendy (Chelsea), Koulibaly (Napoli), Dia (Villarreal), Ballo-Toure (AC Milan), Sarr (Watford), Kouyate (Crystal Palace), Gueye (PSG), Mane (Liverpool). După ce au pierdut finala ediției precedente, singurul obiectiv al baieților antrenați de Aliou Cisse este câștigarea pentru prima oară în istorie a Cupei Africii de către reprezentativa Senegalului.
Grupele Cupei Africii 2021:
  • Grupa A: Etiopia, Capul Verde, Camerun, Burkina Faso
  • Grupa B: Malawi, Senegal, Zimbabwe, Guinea
  • Grupa C: Maroc, Ghana, Gabon, Comoros
  • Grupa D: Nigeria, Egipt, Sudan, Guinea-Bissau
  • Grupa E: Algeria, Sierra Leone, Guineea Ecuatorială, Coasta de Fildeș
  • Grupa F: Gambia, Mauritania, Tunisia, Mali
Primele două clasate din fiecare grupă vor accede în optimile de finală, acolo unde vor ajunge și cele mai bune 4 echipe clasate pe locurile 3.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo