Partida din Tunisia și Mali, de la Cupa Africii pe națiuni, a adus în prim plan un episod rar întâlnit pe stadioanele de fotbal. Reprezentativa din nord-vestul Africii s-a impus cu 1-0, grație unui gol marcat Ibrahima Kone din penalty, dar finalul a fost plin de tensiune.
Totul s-a datorat arbitrului partidei, Janny Sikazwe (Zambia), care a sfidat în mai multe rânduri regulamentul. Mai întâi, acesta a fluierat finalul întâlnirii imediat după ce s-a intrat în minutul 86. El și-a dat seama de eroare și a dat din nou drumul la joc, dar ce a urmat depășește orice imaginație.
În minutul 87, centralul l-a eliminat direct pe El Bilal Toure (Mali). Arbitrul din camera VAR i-a sugerat centralului să revadă faza, dar acesta și-a menținut decizia, în ciuda faptului că reluările au demonstrat că nu se impunea o măsură atât de drastică.
Africa Cup of Nations
Cupa Africii 2022 | Moment uluitor în Tunisia-Mali! Arbitrul a încheiat meciul înainte de minutul 90
12/01/2022 LA 15:18
Arbitrul zambian nu a încetat cu gafele nici după acest episod. Când cronometrul arăta minutul 89:49, acesta a decis să pună capăt partidei, stârnind furia tunisienilor, care au protestat vehement. Arbitrul a fost apărat de forțele de ordine în drumul spre vestiare și meciul s-a terminat în acest mod bizar.
Citește și:

Gafa lui Janny Sikazwe s-a vrut a fi reparată, dar tunisienii au refuzat să revină pe teren

Decizia lui Sikazwe a fost cu atât mai ciudată cu cât în repriza secundă s-a pierdut timp prin celebrearea unui gol și două consultări ale arbitrajului video, iar jocul a fost întrerupt în alte 6 rânduri pentru ca cele două echipe să efectueze schimbări. Astfel, se impuneau cel puțin 5 minute de prelungire.
Imediat după partidă, oficialii jocului au vrut să repare greșeala flagrantă a centralului și au îndemnat cele două echipe să revină pe teren pentru a juca toate minutele. Cei din Mali s-au conformat, însă tunisienii, extrem de nervoși pe ceea ce s-a întâmplat, au refuzat să revină de la vestiare, astfel că rezultatul a fost omologat.
Informațiile cu privire la arbitrul Janny Sikazwe curg în valuri, ieșind la iveală detalii interesante despre trecutul său. Conform goal.com, în 2018, acesta a fost suspendat o bună perioadă de timp de Confederația Africană, fiind suspectat de corupție după ce a făcut praf un meci din semifinalale Ligii Campionilor Africii.
Fotbal
Omul record: Fotbalistul care va participa pentru a 7-a oară la Cupa Africii
31/12/2021 LA 11:02
Africa Cup of Nations
Un stadion va purta numele lui Sadio Mane, după ce Senegal a cucerit Cupa Africii pe Națiuni
11/02/2022 LA 15:52