Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Coasta de Fildeș este campioana Africii! Ivorienii au întors soarta finalei cu Nigeria prin Kessie și Haller

Dani Morar

Actualizat 12/02/2024 la 00:17 GMT+2

Coasta de Fildeș este campioana Africii, după finala de vis cu Nigeria. Ivorienii erau conduși cu 1-0 la pauză, dar au făcut o repriză secundă foarte bună și au întors soarta partidei după golurile marcat de Franck Kessie și Sebastien Haller. Al doilea are o poveste de viață extraordinară, fiind prezent pe teren la un an după ce a învins cancerul.

Sebastien Haller in gol in Nigeria-Costa d'Avorio

Credit imagine: Getty Images

Coasta de Fildeș a cucerit Cupa Africii pe Națiuni pentru a treia oară, după edițiile din 1992 și 2015. Succesul din 2024 este cu atât mai dulce cu cât a avut loc pe teren propriu, iar succesul din finala cu Nigeria a fost unul extrem de muncit. S-a terminat 2-1 pentru ivorieni, care și-au demis antrenorul după faza grupelor și au prins optimile terminând ca ultima cea mai bună echipă de pe locul 3.
Este pentru a 12-a oară în istorie când țara gazdă câștigă Cupa Africii și pentru prima dată din 2006 încoace, de la ediția găzduită de Egipt.
Când s-au trezit calificați în optimi, la câteva zile distanță, oficialii Federației au încercat o soluție disperată, aceea ce a-l aduce la cârma "elefanților" pe Herve Renard, selecționerul naționalei feminine a Franței. Federația din Hexagon s-a opus, astfel că rolul de principal i-a revenit lui Emerse Fae, selecționerul echipei U23 a Coastei de Fildeș și secund al lui Jean-Louis Gasset din 2022.
Emerse Fae a devenit primul antrenor care cucerește Cupa Africii după ce nu s-a aflat pe banca naționalei de la începutul turneului.
Nigeria a deschis scorul în minutul 37, după un corner din partea stângă. Fundașii ivorieni au respins în primă fază, dar William Troost-Ekong a urmărit balonul și a trimis cu capul peste portarul advers, de la aproximativ 8-9 metri.
Troost-Ekong devine astfel primul fundaș care marchează 3 goluri la o singură ediție de Cupa Africii de când Opta a început să colecteze date despre competiției, în 2010.
Coasta de Fildeș a egalat în minutul 62, profitând de greșeli imense în defensiva adversă. Simon Adingra a executat un corner, iar mingea a depășit toată apărarea nigerienilor, Franck Kessie reluând simplu cu capul, pentru 1-1.
Coasta de Fildeș a preluat conducerea în minutul 81. Același Adingra a fost omul cu assistul, iar Sebastien Haller a finalizat cu o execuție în genul lui Ibrahimovic, deviind balonul la colțul lung.
Povestea lui Haller este una incredibilă. În ianuarie 2023 revenea pe teren pentru Borussia Dortmund după ce învingea cancerul testicular, iar astăzi a marcat golul care a adus o bucurie imensă ivorienilor, care au cucerit Cupa Africii.
Coasta de Fildeș – Nigeria s-a încheiat 2-1, iar ivorienii cuceresc pentru a 3-a oară în istorie Cupa Africii pe Națiuni.
Citește și:

Nigeria – Coasta de Fildeș: Echipele de start:

  • Nigeria (3-4-2-1): Nwabili - Ajayi, Troost-Ekong, Bassey - Aina, Onyeka, Iwobi, Zaidu - Chukwueze, Lookman - Osimhen
    Rezerve: Uzoho, Aribo, Awaziem, Iheanacho, Moffi, Musa, Omeruo, Onuachu, Onyedika, Osayi-Samuel, Simon, Yusuf
    Antrenor: Jose Peseiro
  • Coasta de Fildeș (4-3-3): Fofana, Aurier, Kossounou, Ndicka, Konan - Kessie, Seri, Fofana - Gradel, Haller, Adingra
    Rezerve: Sangare, Amani, Bamba, Boga, Diakite, Diallo, Diomande, Kouame, Krasso, Pepe, Singo
    Antrenor: Emerse Fae
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo