Ianis Vulpe a început să joace fotbal pe când avea doar 7 ani, dar primele sale amintiri legate de acest sport datează din 2011. Mijlocașul născut în august 2008 a vorbit pentru Eurosport.ro despre primul meci pe care l-a văzut pe stadion și despre cum a ajuns să evolueze în tricoul celor de la Pacos de Ferreira.
"La trei ani am fost pentru prima dată pe stadion, la un meci Dinamo - CFR. M-a dus tata în tribuna dinamovistă, iar pentru că îmi era greu să pronunț 'Di-na-mo', strigam CFR și toată lumea se uita la mine. Apoi au fost multe meciuri la care am fost prezent pe stadion, multe meciuri văzute la televizor și multe ore în care am bătut mingea de fotbal, cu prietenii. Așa am descoperit atracția pentru fotbal și apoi m-am îndreptat spre practicarea acestui sport, în mod organizat, în cadrul unor cluburi sportive.
Transferul în Portugalia a plecat de la dorința mea de a juca afară și de la ideile care s-au născut în cadrul discuțiilor pe care le-am avut la început cu mental coach-ul meu. Îi spuneam că vreau să plec, m-a întrebat unde mi-ar plăcea și i-am spus că în Portugalia sau în Olanda. I-am cerut părerea și mi-a spus că el consideră că Portugalia mi s-ar potrivi mai bine, datorită culturii de aici și a stilului de viață. Am fost de acord și mi-am setat să plec în Portugalia.
Premier League
Cristiano Ronaldo, în planurile lui Ten Hag! Ce așteptări are antrenorul de la starul lui United
ACUM 18 ORE
Am început să citesc orice despre această țară, să învăț limba, să urmăresc meciuri și să mă gândesc tot mai des la decizia de a pleca în Portugalia. L-am rugat pe tata să mă ducă la probe în Portugalia, a luat legatura cu cei de la Pacos, am fost la antrenamente la ei și mi-a plăcut enorm totul. Mi-am zis: 'Aici vreau să joc' și așa a fost.
În toamnă mi-au trimis invitația oficială de a mă alătura echipei U14 a clubului și familia mea a făcut tot ce a trebuit pentru a ne muta în Portugalia. Aici toată lumea a fost drăguță cu mine, toți s-au comportat minunat, m-am acomodat repede și deși îmi lipsesc multe lucruri din România, aici mă simt ca acasă. Președintele Academiei Pacos de Ferreira, fostul portar al Barcelonei, Jose Manuel Pinto, s-a implicat în venirea mea aici și m-a ajutat enorm", a declarat Ianis Vulpe.
https://i.eurosport.com/2022/04/21/3359276.jpg
În plus, fotbalistul ne-a povestit și cum este experiența în Portugalia, ce a învățat acolo și cum l-au impresionat lusitanii în ceea ce privește percepția lor față de fotbal.
"Sunt multe diferențe între fotbalul din Portugalia și cel din România. În primul rând, este vorba despre nivelul de educație al sportivilor și al publicului. Aici copiii se respectă între ei, nu se jignesc, nu joacă neregulamentar și sunt fair-play. Părinții asistă la meciuri, își încurajează echipa, nu critică arbitrajul și nu pun presiune pe copiii lor. Mediul de aici este mult mai liniștit și nu există presiunea și tensiunea permanentă din România.
Din punct de vedere sportiv, toată lumea se antrenează la maxim, toți vor să se autodepășească pentru a deveni mai buni și nu trișează. Calitativ fotbalul nu este la fel de tehnic ca în România, contează alte aspecte aici. Clubul pune accent pe sănătatea și dezvoltarea corectă a copiilor, pe aspecte de ordin fizic și emoțional.
Aici toți copiii au șanse egale, nu contează cât de talentat ești, cine este mama, tata sau din ce mediu provii. Important este să fii educat, disciplinat și pasionat de ceea ce faci.
Fotbalul din Portugalia este foarte bun, se joacă în viteză, sunt mulți jucători buni, unii ajungând la echipele de top din Europa. Fotbalul mare este plin de jucători portughezi, ceea ce înseamnă că se muncește bine aici, că au un sistem bine organizat, încă de la nivel de copii și juniori. Pe scurt, să spunem că aici sistemul este unul sănătos, care îți permite să te dezvolți corect", a mărturisit sportivul.
Citește și:

#AiNoștri | "Mai am mult de muncit și de dovedit!"

Mijlocașul a comentat și ce înseamnă fotbalul pentru el, precizând care este visul său în ceea ce privește cariera sportivă. În plus, Ianis Vulpe ne-a dezvăluit și care este cel mai prețios sfat pe care l-a primit până acum cu privire la fotbal.
"Fotbalul înseamnă enorm pentru mine. Acesta este și motivul pentru care am ales să plec din România, iar părinții mei au făcut eforturi enorme, schimbându-și viața pentru mine. Vreau să ajung la un nivel de top, dar am învățat să iau lucrurile pas cu pas. Aș spune că vreau să ajung la Barcelona sau la Real Madrid, așa cum spun toți copiii, dar nu ar fi o abordare corectă.
În primul rând, mi-am pus în cap să plec să joc în străinătate, într-un campionat puternic, cu o cultură pe care să o înțeleg și unde să mă adaptez. Am ajuns în Portugalia, dar asta nu înseamnă mare lucru. Este doar un prim pas spre fotbalul de performanță. Mai am enorm de muncit și de dovedit.
Aici joc, m-am integrat, am fost bine primit de către conducerea clubului și de către colegii de echipă. În timp, trebuie să ajung la echipa mare, să plec la un club de top din Portugalia, cum ar fi Porto, Benfica sau Sporting, și apoi într-unul dintre primele campionate din Europa.
Lucrurile trebuie luate treptat și sunt convins că prin muncă, responsabilitate și ambiție voi reuși.
De-a lungul timpului am primit multe sfaturi bune. Tata îmi spune mereu să muncesc mult, să fiu serios, disciplinat și să trag de mine oricât de greu ar fi. De la mama am învățat cât de important este să îmi respect colegii și să rămân modest, indiferent de cât de multe realizări am în viață.
De la psihologul cu care colaborez am învățat să cred în mine, să îmi depășesc condiția și să îmi stabilesc mereu obiective pentru a ajunge cu adevărat sus în viață. Toate aceste sfaturi mă călăuzesc pe drumul reușitei și le mulțumesc tuturor celor care mă sprijină și îmi infuențează pozitiv cariera", a adăugat tânărul Ianis.
https://i.eurosport.com/2022/04/21/3359277.jpg

#AiNoștri | "Am crescut mult fotbalistic la Rapid!"

Înainte de a evolua în Portugalia, Ianis Vulpe a jucat în tricoul Rapidului. În cadrul interviului, sportivul a vorbit și despre experiența trăită și a dezvăluit că, dacă s-ar întoarce în România, ar vrea să evolueze în tricoul vișiniu al giuleștenilor.
"A fost o experiență complexă, am învățat multe, mai ales să mă adaptez și să fac față oricărui tip de situație. Perioada petrecută la Rapid aș împărți-o în două, prima parte când eram antrenat la grupa de 2008 de domnul Cristi Nica și apoi perioada de după plecarea dumnealui. În prima perioadă m-am simțit excelent, am învățat multe, am crescut mult fotbalistic.
După plecarea domnului Nica lucrurile s-au schimbat, din păcate, au fost lucruri despre care prefer să nu vorbesc, tipic românești, lucruri pe care vreau să le las în urmă. Le mulțumesc oamenilor de acolo, atât celor care m-au susținut, pentru încrederea acordată, cât și celor care mi-au pus obstacole, pentru faptul că prin atitudinea lor m-au motivat și mai mult să pornesc pe alt drum și să fiu mai determinat ca niciodată să reușesc.
Dacă m-aș întoarce în România, mi-ar plăcea să revin la Rapid, pe final de carieră, pentru a aduce toată experiența acumulată la nivel mare. Chiar dacă pe unii nu i-am prins jucând, citesc mult despre fotbal, mă informez și am văzut că marii jucători revin la clubul la care s-au format pentru a întoarce clubului experiența acumulată. Așa este frumos", a spus fotbalistul.
Citește și:

#AiNoștri | Ce pasiuni are Ianis Vulpe și cum se împarte între fotbal și școală

Ianis Vulpe ne-a povestit și cum arată o zi din viața lui, explicându-ne cum reușește să împace fotbalul cu școala și prezentându-ne pasiunile sale, printre care se regăsesc pescuitul și lectura.
"Zilele aici sunt mai liniștite decât în România. Îmi împart timpul între fotbal, lecții, lectură, plimbări și odihnă. Câștig mult timp ținând cont de faptul că orașul este mic și ajung în 10 minute la stadion. În România petreceam foarte mult timp în trafic, era obositor, mâncam pe fugă, ajungeam târziu acasă, mereu eram pe grabă. Aici totul este relaxat și asta îmi dă o stare de bine.
Cu școala este mai greu, dar nu mă plâng, învăț și mă descurc. Părinții țin mult la ideea de a învăța bine, dar în același timp mă sprijină și cu fotbalul și mă simt foarte bine.
Prima mea pasiune este pescuitul. Ori de câte ori aveam timp în România, mergeam la pește. Mă liniștește să fiu acolo, lângă apă, cu propriile gânduri. Apoi am descoperit lectura. Citesc mult. Am parcurs cam toate biografiile marilor sportivi, din fotbal, tenis, Formula 1, orice am găsit. De asemenea, îmi place să citesc cărți de dezvoltare personală, mi se pare că aflu multe răspunsuri și că mă modelează pe drumul succesului.
Acum, de când sunt plecat din țară, nu am mai avut ocazia să merg la pescuit, dar am citit cât de mult am putut. În plus, aflându-mă în Portugalia, a trebuit să mă apuc să învăț și limba, portughezii nefiind vorbitori de limba engleză. La mine în echipă un singur copil știe engleza, așa că a trebuit să învăț portugheza", a declarat sportivul de 13 ani, care ne-a mărturisit că fotbalistul român care îi place cel mai mult este Ianis Hagi.
"Îmi place de Ianis Hagi, atât din punct de vedere fotbalistic, cât și uman. Fotbalistic este tehnic, lovește bine mingea cu ambele picioare, este creativ și vede bine jocul. Mi se pare că face diferența în teren. Uman este educat, inteligent și prietenos. Am avut ocazia să îl cunosc și m-a impresionat modestia de care dă dovadă."
https://i.eurosport.com/2022/04/21/3359275.jpg
În plus, Ianis Vulpe a spus că îl admiră pe Cristiano Ronaldo, fiind încântat de "atitudinea lui față de muncă, de faptul că se autodepășește, că muncește cu pasiune, că și-a depășit condiția inițială și că a reușit împotriva părerilor altora, care nu credeau în el.
Cristiano de fapt spune o poveste care ar trebui să inspire mulți copii să creadă în ei chiar și atunci când alții îi descurajează pentru că vor reuși muncind și dedicându-se în totalitate obiectivelor lor", a spus tânărul mijlocaș căruia i-ar plăcea să joace în Premier League, datorită "vitezei de joc și a nivelului de angajament de acolo, unde totul este determinare și calitate."

#AiNoștri | Ianis Vulpe, în câteva cuvinte

  • În curtea școlii, la fotbal, prietenii mă strigau… Ronaldo.
  • Modelul meu când eram mic era… Ronaldo.
  • Primul post pe care am jucat a fost… mijlocaș dreapta.
  • Oamenii care mi-au influențat cel mai mult cariera sunt… mama, tata și Andreas, "psihologul" meu.
  • După ce înscriu, obișnuiesc să… mă eliberez de emoție, să sar în sus și să-mi arunc pumnul în aer.
  • Fotbalistul pe care aș vrea să-l întâlnesc este… Ronaldo.
  • Echipa din Europa la care aș vrea să joc este… FC Porto sau Manchester United.
Premier League
Ronaldo, mesaj sugestiv cu privire la viitorul său! Cum a comentat venirea lui Ten Hag la Man United
14/05/2022 LA 08:56
Premier League
Ronaldo și Sadio Mane, excluși de pe lista scurtă pentru titlul de Jucătorul sezonului din Anglia
13/05/2022 LA 11:25