Înaintea startului acelei ediţii, Liverpool era văzută drept una dintre principalele favorite la câştigarea marelui trofeu, fiind antrenată de Bill Shankly, antrenorul ce a pus bazele unui bastion al invincibilităţii în anii 1970 şi 1980, când Liverpool devenise principala reprezentantă a fotbalului englez în Europa. De altfel, Liverpool obţinuse între anii 1972 şi 1984 două trofee de campioană a Cupei UEFA şi patru Cupe ale Campionilor Europeni.

Schimbarea la față a "lăncierilor"

Preluând echipa în vara anului 1959, Bill Shankly a transformat-o pe Liverpool dintr-o echipă nevoită să lupte pentru promovarea în primul eşalon într-o echipă de prestigiu a Angliei. Având o dublă manşă foarte dificilă împotriva Petrolului, care câştigase a doua manşă cu 3-1 după o înfrângere cu 0-2 în tur, "lupii galbeni" pierzând în cele din urmă rejucarea disputată la Bruxelles cu 0-2, Liverpool întâmpina o echipă a lui Ajax cu probleme. După retragerea lui Vic Buckingham, unul dintre primii antrenori ce au impus jocul de posesie în capitala Olandei, la cârma echipei era instalat un necunoscut, fost profesor de educaţie fizică la o şcoală pentru copii cu nevoi speciale şi cu o experienţă limitată ca antrenori la nivel de amatori. Acel necunoscut purta numele de Rinus Michels, antrenor ce, mai târziu, avea să scrie istorie pentru "lăncieri".
Romanian Liga I
Alexandru Pașcanu, transferat definitiv de Ponferradina de la CFR Cluj după ce a fost împrumutat!
ACUM 2 MINUTE
La primul sezon ca principal pentru Ajax, Michels a dus echipa până pe un nesatisfăcător loc 13, de altfel cea mai joasă clasare a echipei din istorie în Eredivisie. Cu toate acestea, Rinus a convins membrii conducerii lui Ajax să îl menţină în funcţie şi să facă mici, dar importante retuşuri. Impactul a fost imediat, Ajax câştigând ediţia din 1965-66 a Eredivisie şi obţinând, astfel, calificarea în Cupa Campionilor Europeni. În acelaşi sezon, un tânăr de doar 19 ani şi-a făcut, treptat, prezenţa în primul 11 al "lăncierilor", mai târziu urmând să ajungă unul dintre cei mai exponenţiali şi iubiţi jucători din istoria clubului batav: Johan Cruyff.
Cu câteva ore înainte de fluierul de start al partidei dintre Ajax şi Liverpool, centralul italian Antonio Sbardella, desemnat să oficieze acest meci, a intrat pe gazon pentru inspectarea condiţiilor în care se prezenta stadionul Olympic din Amsterdam. S-a ajuns la concluzia că terenul de joc se prezintă în condiţii optime, doar că ceaţa ce se abătuse asupra arenei lui Ajax părea că le va da mari bătăi de cap jucătorilor ambelor formaţii. Astfel că, potrivit reglementărilor, Sbardella se duce la punctul de la mijlocul terenului şi constată că nu poate vedea barele transversale ale ambelor porţi.
Conform regulamentului, într-un astfel de caz meciul trebuie amânat, însă niciuna dintre echipe nu a fost de acord cu această opţiune, deoarece Liverpool urma să întâlnească, la trei zile distanţă, Manchester United în campionat, iar membrii conducerii lui Ajax nu şi-au dorit amânarea partidei, biletele pentru acest meci fiind deja achiziţionate, ceea ce ar fi dus la returnarea tuturor banilor plătiţi de suporteri. Astfel, după o serie de consultări alături de arbitrul coordonator Leo Horn, s-a luat hotărârea finală ca meciul să se joace în aceeaşi zi.

Norul de ceață, decorul natural al persecuției

Cu aproximativ 56,000 de supoteri aflaţi pe stadionul Olimpic şi un adolescent de doar 15 primăveri, Louis van Gaal, aflat în tribune, Antonio Sbardella suflă în fluier pentru a consemna startul meciului. Fără Piet Keizer, piesă de bază în angrenajul celor de la Ajax, accidentat după ce şi-a luxat glezna cu o zi înainte la o partidă de tenis de masă, Ajax deschide scorul în primele trei minute ale meciului prin Cees de Wolf, cel care l-a înlocuit în primul 11 pe Keizer.
Aproximativ un sfert de oră mai târziu, tânărul Johan Cruyff dublează avantajul după o respingere greşită a portarului lui Liverpool, Tommy Lawrence. Un "déjà vu" pentru Liverpool, având în vedere desfăşurarea manşei secunde împotriva Petrolului la Ploieşti, doar că destinul avea să fie şi mai crunt pentru "cormorani".
Până la finalul primei părţi, vârful Klaas Nuninga marchează o dublă pentru a răsuci şi mai mult cuţitul în rana încă neacoperită de Bill Shankly, iar scorul ajungea la un neverosimil 4-0. Astfel, se contoriza o calificare pe care fanii celor de la Ajax nu doar că nu se așteptau să o obțină, însă nu au crezut că maniera prin care ar putea-o izbuti va fi într-atât de acerbă.
Cu un minut înainte de fluierul final al meciului, Henk Groot majora diferenţa la cinci goluri, pentru ca Chris Lawler să marcheze ultimul gol al disputei şi unicul gol al lui Liverpool. Astfel, Ajax pleca cu prima şansă în manşa retur de la Liverpool, încheiată cu scorul de 2-2, suficientă pentru calificarea în sferturi a lui Ajax, fiind eliminaţi de cehii de la Dukla Praga, antrenată de fostul mare jucător ceh Josef Masopust, cei din urmă căzând victime eventualilor câștigători ai acelei ediții a Cupei Campionilor Europeni, Celtic, pregătită de legendarul Jock Stein.
Această manşă nu a fost nici pe departe finalul lui Liverpool în această ediţie. În manşa retur, vom câştiga fără probleme. Vom marca cel puţin şapte goluri. Ajax a practicat un fotbal defensiv pe propriul teren, iar noi nu reuşim să ne impunem jocul dorit împotriva echipelor defensive.
Au fost cuvintele unui om confident pe șansele echipei sale, știind capacitățile unor jucători educați așa cum se cuvine. Pe cât de şocant a fost deznodământul primei manşe, pe atât de şocantă a fost declaraţia lui Bill Shankly, care nu voia să audă de o eventuală ratare a calificării. Mulţi suporteri ai lui Ajax au considerat acest meci fiind începutul ascensiunii lui Ajax pe plan european, doi ani mai târziu urmând a disputa finala contra lui AC Milan, totodată fiind nevoie de o aşteptare de cinci ani pentru primul trofeu european.
În mod evident, Bill Shankly a încercat, fără scrupule, să ridice presiunea deja de dimensiuni exagerate de pe umerii jucătorilor săi, apelând la tertipuri. Pe lângă declarația emfatică referitoare la deznodământul manșei secunde, Shankly a spus despre portarul celor de la Ajax, Gert Bals, că nu ar avea loc nici măcar în a treisprezecea cea mai bună echipă a lui Liverpool. În realitate, însă, Shankly își striga amăgirea.
La trei zile distanță după rușinea incomensurabilă digerată pe Stadionul Olimpic din Amsterdam, Liverpool remiza contra marii sale rivale pe plan intern, Manchester United. scor 2-2, iar din punct de vedere organizatoric, părea că lucrurile, totuși, nu aveau nici cea mai mică tentă de roz în vederea unei manșe retur contra unei formații cu foame de performanță la nivel continental. Ceea ce avea să se întâmple câțiva ani mai târziu, în cazul celor de la Ajax Amsterdam.
De altfel, Bill Shankly avea să crediteze, mai târziu, două partide ce i-au prezentat dânsului primele semne că stilul de joc impus la Liverpool devenise, în timp rapid, depășit. Cele două partide au fost, de fapt, meciurile din dubla manșă cu Ajax. Astfel, Shankly a realizat că la nivelul clubului din Merseyside era nevoie de o schimbare. În caz contrar, rivalii de la Manchester United vor specula această cădere liberă a ”cormoranilor” la nivel primului eșalon englez. Reformele impuse de Bill Shankly i-au asigurat lui Liverpool un trofeu al Cupei UEFA în 1973, plus un titlu de campioană a Angliei în același an, scheletul echipei fiind construit pentru ceea ce avea să devină ”Bastionul Invincibilității”, mai exact o dominație atât pe plan intern, cât și pe plan continental al experimentului de succes inițiat de regretatul Bob Paisley, asistentul lui Bill Shankly pe banca tehnică a lui Liverpool timp de 14 ani.
Pentru Bill Shankly, această dublă manșă contra lui Ajax a reprezentat o dură, dar bine-venită lecție despre fotbal, însă în cazul batavilor, ”meciul încețoșat” disputat contra lui Liverpool a reprezintat prologul unui lung proces de stabilire ca fiind o echipă importantă a "bătrânului continent”.
Premier League este transmis în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1.
Liga
Telenovela "Dembele", aproape de final! Jucătorul pleacă gratis la vară în Premier League
ACUM O ORĂ
Liga
O nouă lovitură pentru Barcelona! Umtiti s-a accidentat și se va opera
ACUM 2 ORE