Djurgarden a obținut egalul de care avea nevoie în deplasarea cu Norrkoping, dar cu mari emoții. După doar 14 minute, gazdele conduceau cu 2-0 pe tabelă, iar Malmo era campioana Suediei. Ceva s-a schimbat în vestiarul lui Djurgarden la pauză, iar fotbaliștii antrenați de Bergstrand au ieșit cu totul altfel pe teren. Karlstrom și Buya Turay au restabilit egalitatea și au adus al 18-lea trofeu de campioană, după o pauză de 14 ani.
În ultima rundă a sezonului, actualul lider Djurgarden a mers pe terenul celor de la Norrkoping, aflată pe locul cinci în clasament. Malmo și Hammarby aveau o singură șansă, victoria. Totul cu speranța că liderul Djurgarden va pierde partida contra lui Norrkoping.
https://i.eurosport.com/2019/11/02/2708513.jpg
Fotbal
Camerun și Burkina Faso merg mai departe, în timp ce Insulele Capului Verde se află în așteptare
ACUM 22 MINUTE
Djurgarden a avut parte de un ultim succes la un asemenea nivel în 2005, de atunci urmând o lungă perioadă de secetă.
Inființat inițial în anul 1891 ca un club dedicat atletismului și sporturilor de iarnă, Djurgarden a putut beneficia de o secție de fotbal opt ani mai târziu. La începutul secolului XX, echipa s-a înscris în cadrul campionatului de fotbal din Suedia, disputând prima sa finală în 1904, împotriva celor de la Orgyte, pentru ca în 1912 să își adjudece primul titlu din istoria sa, intitulat Svenska Masterskapet, singura competiție recunoscută oficial la nivelul fotbalului suedez, deși în concomitent exista Svenska Serien, primul eșalon al Suediei.
https://i.eurosport.com/2019/11/02/2708459.jpg
Pe o perioadă întinsă de-a lungul unui deceniu, Djurgarden va câștiga alte trei astfel de distincții, în 1915, 1917 și 1920. La patru ani distanță de la ultimul trofeu adjudecat va fi înființată ceea ce se numește astăzi Allsvenskan, ce deservește, în mod oficial, prima ligă de fotbal a Suediei, însă cei de la Djurgarden nu vor participa la acest nivel până în sezonul 1927-28, când aveau să retrogradeze înapoi în liga secundă. Sezonul următor, Djurgarden va atinge pentru prima dată cel mai jos nivel din istoria sa la nivel competițional, fiind retrogradată în al treilea eșalon, în cadrui căruia vor evolua până în stagiunea 1932-33.
Odată cu startul sezonului 1945-46, Djurgarden devenea un membru bine rădăcinat la nivelul primei ligi, având o scurtă sincopă în anii 1960, când echipa revenea, pentru un singur sezon, în liga secundă, făcând parte din seria intitulată Svealand, de unde avea să se reîntoarcă în Allsvenskan. Însă înainte de această retrogradare, clubul situat în apropierea capitalei Suediei, Stockholm, obținuse primele sale două titluri de campioană a Allsvenskan, în sezonul 1954-55, respectiv anul competițional 1959.
https://i.eurosport.com/2019/11/02/2708458.jpg
La sezonul reîntoarcerii pe prima scenă, Djurgarden obține un nesperat loc secund, pentru ca două sezoane mai târziu să se înconoeze, pentru a treia oară în istorie, campioana Suediei. De altfel, de numele echipei Djurgarden se leagă un eveniment important în istoria fotbalului suedez, aceasta fiind prima formație suedeză ce ia parte în prestigioasa competiție a ”bătrânului continent”, Cupa Campionilor Europeni. La ediția inaugurală, Djurgarden a reușit o calificare până în faza sferturilor de finală, unde avea să cadă victimă scoțienilor de la Hibernian, campioana en-titre a campionatului intern, scor 1-4 la general.
Stilul de joc fizic impus în perioada anilor 1960, ce ulterior avea să devină un stâlp al pregătirii tactice pentru echpele nordice ale Europei, nu a reprezentat o garanție a succesului pentru Djurgarden în următoarele două decade. În anii 1970, Djurgarden obține trei clasări pe ultimul loc de pe podium și o finală de Cupă a Suediei, pentru ca în anii 1980 să sufere o serie de retrogradări în eșalon secund suedez. Aceste fluctuații între prima și a doua ligă au continuat și în anii 1990, pentru ca în anul competițional 2000, Djurgarden să câștige Superettan, liga a doua din Suedia, și să revină în Allsvenskan, unde avea să rămână și în ziua de astăzi.
La doi ani de la revenirea în prima ligă, Djurgarden câștigă primul titlu de campioană după o pauză de 36 de ani, având în lotul echipei jucători precum Kim Kallstrom, Andreas Johansson sau Andreas Isaksson. În următoarele trei stagiuni, Djurgarden obține alte două titluri ale Suediei, și ultimele, plus alte două cupe interne. Acestea au rămas ultimele performanțe majore ale formației din capitala Stockhol, înainte de câștigarea Cupei Suediei în urmă cu două sezoane.
https://i.eurosport.com/2019/11/02/2708467.jpg
Astfel, cu un proiect ambițios, ce implică doi antrenori principali la nivelul băncii tehnice, Kim Bergstrand, respectiv Thomas Lagerlof, Djurgarden se află la cel puțin un punct, pe care trebuie să îl obțină în ultima etapă, pentru a deveni noua campioană a actualei stagiuni din Allsvenskan, titlu ce ar răsplăti munca și răbdarea instituite la nivel organizatoric. În luna mai a anului 2016, cei de la Djurgarden au semnat o colaborare alături de clubul din ligile inferioare suedeze, Sparvagens, pentru a pune bazele unei puternice arii de selecție în suburbia sudică a lui orașului Stockholm, în orașe precum Skarpnack, Bagarmossen și Skolndal. O colaborare asemănătoare a fost semnată câteva luni mai târziu, alături de academia de fotbal Kista Sports Club.
Din punct de vedere al afilierilor cu alte cluburi din ligile inferioare ale Suediei, Djurgarden a dezvoltat o puternică relație de parteneriat alături de Konyaspor KIF și Habo (liga a patra), IFK Lidingo și Sparvagens (liga a cincea), plus academia Kista Sports Club și Ragsveds, ambele aflate în liga a șasea.
https://i.eurosport.com/2019/11/02/2708468.jpg
Chiar și la nivel școlar există colaborări pentru observarea tinerilor ce doresc să ajungă în academia lui Djurgarden. Spre exemplu, în orașul Ostermain, școala gimnazială numită Engelbrektsskolan oferă anual jucători aflați în clasale 4-9 în probe de joc pentru grupele de copii și juniori ale lui Djurgarden, oferindu-le acestora condițiile optime de dezvoltare atât la nivel sportiv, cât și educațional. Tot în orașul Ostermain există și liceul Stockholms Idrottsgymnasium ce a dezvoltat în ultimii ani o puternică legătură alături de clubul Djurgarden, în timp ce în Sodermalm, un district aflat în centrul orașului Stockholm, există liceul Syolins Gymnasium.
În ceea ce privește marea rivalitate la nivel intern, cei de la Djurgarden o consideră ca principală adversară pe AIK Stockholm, nu doar datorită localizării geografice, meciul dintre cele două fiind intitulat ”Derby-ul Gemenilor”, însă și datorită considerentelor sportive. Ambele cluburi au fost înființate în 1891, la o distanță de doar câteva săptămâni, în zona centrală din Stockholm, fiind cele mai prestigioase două echipe din istoria capitalei, cu Djurgarden ce are în palmares 11 titluri de campioană în Suedia, în timp ce rivala AIK Stockholm are un titlu mai mult în vitrina specială cu trofee. La finele acestui sezon, situația poate fi egalată în acest aspect, Djurgarden fiind la un pas de câștigarea titlului cu numărul 12 din istorie.
Romanian Liga I
Rapid a făcut un nou transfer! Un argentinian polivalent va evolua pentru giuleșteni
ACUM 25 MINUTE
Romanian Liga I
2 dintr-o lovitură! Dinamo continuă campania de transferuri pentru a se salva de la retrogradare
ACUM 2 ORE