UEFA gâzduiește o "întâlnire" între cei 55 de membri, astăzi și viitorul lui Euro 2020 va fi printre subiectele cele mai fierbinți. Asta în contextul în care pandemia de coronavirus a paralizat tot sportul mondial.
https://i.eurosport.com/2019/11/25/2724343.jpg
Într-un comunicat, UEFA a reiterat dorința de a găsi o soluție viabilă cât mai repede.
Premier League
Sadio Mane, adio Liverpool! Lovitură de teatru: curtat de Real și PSG, senegalezul a ales alt gigant
ACUM 2 ORE
În lumina răspândirii rapide a COVID-19 în Europa și a analizei în schimbare a Organizației Mondiale a Sănătății, UEFA a invitat reprezentanți ai celor 55 de asociații membre ale acesteia, împreună cu consiliile de administrație ale asociațiilor europene ale cluburilor și ale ligilor europene și un reprezentant al FIFPro, pentru a participa la reuniuni prin videoconferință marți, 17 martie, pentru a discuta răspunsul fotbalului european la această situație. Discuțiile vor include toate competițiile interne și europene, inclusiv UEFA EURO 2020.

Euro 2020 ar trebui amânat?

Toate competițiile sportive programate în această vară, inclusiv Euro 2020, par a fi supuse riscului după declanșarea pandemiei de COVID-19. Turneul final din această vară are o particularitate nemaiîntâlnită. Faptul că se va juca în 12 orașe din 12 țări europene, într-o singură lună, face ca fanii să se mute frecvent pe tot continentul pentru meciuri. Și nu vorbim doar de fani, ci și de echipe, logistică, mass media sau echipe de producție tv. Acest format nu este potrivit pentru competiție desfășurată în condiții de carantină. Chiar dacă s-ar juca fără fani, cu porțile închise, ar fi foarte dificil pentru echipe și mass media.
O altă soluție ar fi mutarea într-o singură țară. Această variantă ar fi foarte costisitoare pentru țara organizatoare și greu de realizat atât de rapid.
De aceea, amânarea turneului este inevitabilă, iar întâlnirea de astăzi pare doar o formalitate în acest sens.
https://i.eurosport.com/2020/03/12/2793669.jpg

Când se va juca Euro 2020?

UEFA ar putea decide anularea completă a turneului, dar țările organizatoare au investit deja foarte mult în arene și facilități. De aceea este greu de luat în calcul o astfel de soluție.
Se pare că varianta cea mai logică ar fi amânarea. Aici ar fi două opțiuni. S-ar putea disputa în decembrie 2020 sau în vara lui 2021.

Varianta decembrie

Una dintre variantele discutate intens în ultimele zile este mutarea Euro 2020 în decembrie.
Această soluție ar avea câteva beneficii evidente
* Ar elibera spațiul Iulie-august 2020 pentru ca ligile europene să-și poată termina sezoanele competiționale
* Ar fi exact în pauza de iarnă pe care majoritatea campionatelor o iau
* Ar rămâne acea distanță de doi ani între Campionatul European și Campionatul Mondial, iar ediția din Qatar și-ar putea desfășura fără probleme preliminariile în 2021.
Chiar dacă există puncte pro această varinată, vor apărea complicații în cea ce privește calendarul competițional. Și așa programul ligilor europene a fost perturbat, iar cupele europene vor avea de suferit. O eventuală mutare în decembrie a Euro 2020, ar însemna ca fotbaliștii să joace nonstop din iulie 2020 până în iunie 2021. De aceea, această variantă va fi cu greu luată în considerare.
https://i.eurosport.com/2019/11/30/2727211.jpg

Varianta EURO 2021

Cea mai comodă soluție este împingerea cu un an a acestei competiții. Această variantă lasă spațiu pentru sezoanele interne să se termine fără complicații în vara lui 2021 și nu pune presiune pe calendarul din decembrie.
De asemenea, țările organizatiare ale meciurilor de la Euro vor avea timp să se pregătească perfect pentru partidele din vara viitor. Există și, potențial, un an între evenimentele neplăcute cauzate de pandemia de coronavirus și turneul final, iar fanii ar veni relaxați la meciuri. Să nu uităm că meciul de deschidere ar trebui să fie pe legendarul Stadio Olimpico din Roma, unde COVID-19 a lovit din plin.
https://i.eurosport.com/2019/11/29/2726542.jpg
Există însă o problemă legată de Nations League și programarea acelui turneu final în iunie 2021, dar acest lucru poate fi rezolvat. Există chiar varianta ca acele meciuri să se dispute în decembrie 2021.
Marea ingrijorarea a UEFA este legată de Europeanul feminin din 2021, care este programat între 7 iulie și 1 august în Anglia. 7 meciuri din turneul final al băieților sunt programate pe Wembley, care este și stadionul unde vor avea fete finala din 2021. Chiar dacă din punct de vedere logistic, ambele turnee pot avea loc în același timp oficialii europeni sunt puși pe ganduri de lipsa de vzibilitate a Europeanului de fete și nu în ultimul rând de starea gazonului de la Londra.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Liga
Suarez, surprins de despărțirea de Atletico! Ce a spus despre ideea de a juca din nou lângă Messi
ACUM 12 ORE
Romanian Liga I
Dinamo, fără un jucător important la returul cu U Cluj! Cine va rata meciul decisiv din "Groapă"
ACUM 16 ORE