Investițiile la care noi doar visăm pentru sportul românesc se fac peste graniță și uneori chiar la noi în țară, pentru comunitățile cu etnici maghiari. La sporturi ca înot, polo, hochei sau scrimă, Ungaria este o adevărată forță mondială. În ultimele 2 ediții ale Jocurilor Olimpice, Ungaria a strâns 33 de medalii, dintre care 16 de aur. Asta în timp ce România este într-un recul puternic, cu doar 11 medalii, dintre care doar 3 au fost de aur. Trebuie menționat și bazinul de selecție. Ungaria are o populație la jumătate față de noi. La fotbal, situația maghiarilor este diferită. Gloria de acum 50-60-70 de ani este foarte departe. Ultima participare la un Campionat European de tineret, desfășurat acasă, a fost un dezastru. 0 puncte și golaveraj 2-11 nu a avut nici o gazdă în istoria competiției. Numele Ferenc Puskas, Sandor Kocsis, Laszlo Kubala sau Florian Albert sunt doar o sursă de mândrie și în același timp de frustrare pentru fanii de la Budapesta, în ultimii 50 de ani. Talentul lor pare că a dispărut ca prin magie de la fotbaliștii maghiari. Dintr-o națională care încânta prin imaginație, viteză și tehnică, Ungaria a devenit o echipă care se bazează în mare proporție pe forță și agresivitate.

Anii de glorie ai fotbalului din Ungaria

Naționala Ungariei are un palmares uriaș, cu trei titluri olimpice, două finale de Cupa Mondiala și o finală de campionat european. Mai mult, ungurii au revoluționat acest sport! Bazele Fotbalului Total au fost puse la Budapesta. Acesta a fost dus mai departe de olandezii in anii '70, si rafinat de către spanioli în generația noastră. Ungurii au avut o Generație de Aur care l-a inclus pe marele Ferenc Puskas, golgheterul secolului 20, căruia FIFA i-a dedicat premiul Puskas.
Cupa Mondială FIFA
Germania, ironizată în direct la televiziunea qatareză, după eliminarea de la Campionatul Mondial
ACUM 29 MINUTE
https://i.eurosport.com/2014/05/10/1233919.jpg
Această generație minunată a Ungariei deține recordul de puncte din clasamentul FIFA în 1954, cu 2166 adunate într-un singur an. Tot în acea perioadă, ungurii au stabilit și un alt record - cea mai lungă perioadă fară înfrângere, 31 de partide în patru ani!
Să nu uităm și "Meciul Secolului", cu Anglia, în 1953. Ungurii au venit pe Wembley neînvinsi de 24 de partide și numărul 1 în clasamentul FIFA. 105.000 de fani au asistat la o demonstrație de fotbal. Ungaria s-a impus cu 6-3 după un meci în care Anglia a fost depășită fără echivoc. Se spune că după acel meci inventatorii fotbalului au realizat că trebuie să-și schimbe strategia și metodele de antrenament. Cu multe metode "împrumutate" de la unguri, Anglia a devenit campioană mondială în 1966.

2021, anul de cotitură

Ungaria este calificată la Euro pentru a doua oară consecutiv. Ca și la tineret, unde a fost lovită din plin de realitate și a părăsit competiția fără glorie, naționala maghiară va juca pe teren propriu. Selecționata cu antrenor italian, Marco Rossi, va avea o misiune foarte grea. La Budapesta, în vară, sunt așteptate Germania, Portugalia și Franța. Adică, mai toată floarea cea vestită a fotbalului european. E adevărat că raza de speranță a maghiarilor, Szoboszlai a demonstrat că are valoare. Puștiul de 20 de ani care a eliminat Islanda în baraj nu a apucat să debuteze la Leipzig din cauza unei accidentări. Szoboszlai este așteptat ca un salvator al fotbalului maghiar, dar lângă el e greu de văzut alți fotbaliști de valoare și de unul singur nu poate duce o națională în spate la Euro.

Dominik Szoboszlai a calificat Ungaria la Euro

Credit imagine: Getty Images

Investițiile maghiare în sport sunt un bun al comunității și un mare plus pentru sănătatea poporului. Exemplul de la Budapesta este de urmat! Asta și pentru că la capitolul talent, primordial pentru sportul de performanță, stăm mai bine și rezultatele de la ultimele două ediții de Campionat European u 21 ne arată că viitorul poate fi mai bun. Trebuie doar să-l ajutăm să iasă la lumină.
Cupa Mondială FIFA
Brazilia, în alertă. Neymar va lipsi și din optimi și pare tot mai departe de revenirea la Mondial
ACUM 29 MINUTE
Fotbal
Ce mesaj a transmis legendarul Pele de pe patul de spital. Care este starea acestuia de sănătate
ACUM 30 MINUTE