29 iulie 2021 va rămâne în istoria fotbalului românesc pentru faptul că minerii din Karagandy, Spartak Trnava și Laci au aruncat mai toată spuma Ligii 1 în afara Europei. Trei eliminări în câteva ore, iar fotbalul românesc atinge noi cote ale ridicolului prin prestații jenante în fața unor adversari care nu reprezintă nimic în fotbalul european. Au existat voci care au susținut inițiativa marilor strategi din fruntea celor trei reprezentante ale României în Confrence League de a refuza fotbaliștilor prezența la competiția supremă în sport, Jocurile Olimpice. "Au și ei afacerile lor. E normal ca echipele românești să lupte în Europa" a fost explicația. Rezultatul, cu efect de bumerang, a fost că Rădoi nu a putut să treacă la Jocurile Olimpice de o grupă cu Honduras, Noua Zeelandă și Coreea de Sud, iar FCSB, Sepsi și U Craiova pot acum liniștite să-și schimbe numele în "FC Praf și Pulbere". Oricum, identitațile istorice ale cluburilor de fotbal din România nu reprezintă mare lucru pentru cei care le conduc.
Este evident că circumstanțele care au dus la acest minim istoric în participările europene ale echipelor noastre sunt diferite.
https://i.eurosport.com/2021/07/30/3187361.jpg
Romanian Liga I
CFR, prima din Liga 1 care debutează în sezonul 2022/23 al cupelor europene! Programul românilor
ACUM 20 ORE

FCSB, o echipă condusă haotic și fără viitor

FCSB și-a pierdut în fiecare an câte puțin din strălucirea pe care UEFA încă i-o acordă generos prin atribuirea palmaresului istoric. Un club fără o identitatită clară, cu o serie interminabilă de antrenori debutanți pe bancă și care stă în vârful unui iceberg de ifose și toane ale patronului nu poate face performanță. Ultima eliminare în fața unui adversar din Kazahstan este doar o consecință a căderii dramatice a influenței fotbalul în luare unor decizii coerente la FCSB. Clubul nu mai are nimic din spiritul echipei care ajungea constant în grupele europene. Nu vorbim de performanțele uriașe din anii 80, ci de trecutul de dată recentă. Însăsi explicația găsită în Berceni pentru eliminarea istorică de aseară este fantasmagorică. "Vlad, înapoi de unde l-am furat" sună a basm de adormit suporterii dezamăgiți. FCSB a făcut totul perfect la meciul tur timp de o repriză, dar apoi obsesia schimbărilor la pauză a lovit din nou și adversarii și-au dat seamă că de fapt FCSB este echipa de amatori. Ce a urmat este deja o pagină în istoria ratărilor lamentabile ale fotbalului românesc. Patronul cu palat de aur în București a primit un telefon în urmă cu câteva luni de la președintele Comitetului Olimpic Român. Medaliatul cu aur, Mihai Covaliu l-a rugat elegant să lase câțiva fotbaliști la Jocurile Olimpice. "Cine ești tu bă Covaliule să-mi spui mie ce să fac cu banii mei?" a venit răspunsul din partea patronului/antrenor. Strategia de a aduce tineri români în spiritul construirii unei echipe autohtone a fost doar o unealtă de fanfaronadă și nu o dorință de construi ceva pentru comunitate. Banii nu vin nici în acest sezon din Europa, iar la Jocurile Olimpice finul Rădoi a fost nevoit să adune în pripă o echipă care a tras la poartă cu Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă mai puțin decât a facut-o Karagandy cu FCSB.
https://i.eurosport.com/2021/07/30/3187371.jpg

U Craiova nu-și găsește identitatea în Europa

Lokomotive Tbilisi și Laci au eliminat, încă din primul tur, U Craiova în ultimele sezoane! Aceste duble de coșmar pentru olteni ne arată cât de departe suntem de visul grupelor când vine vorba de echipe de fotbal profesionist. Înaintea meciurilor cu Lokomotive de anul trecut, U Craiova stătea pe un butoi de pulbere pentru că patronul era convins că știe mai bine decât antrenorul cine trebuie să intre în teren. Bergodi a fost sacrificat, dar lecția nu a fost învățată. Ouzounidis a fost următorul antrenor care nu este pe placul conducerii, deși totul părea că merge strună după Supercupa câștigată în fața CFR-ului. Revenirea lui Reghecampf în fotbalul românesc nu a avut impactul dorit, iar oltenii au fost eliminați de Laci, echipă albaneză care nu trecuse niciodată de două tururi în cupele europene. Craiova este un caz și mai interesant decât FCSB în privința fotbaliștilor care ajung la echipe naționale. Pentru Jocurile Olimpice nimeni nu a avut voie să reprezinte România, dar nici la echipele sub 17, 16 sau 15 nu sunt lăsați să joace. Motivele sunt fără noimă, iar rezultatele se văd în Europa.

Sepsi, fără inspirație

Sepsi Sf.Gheorghe este o echipă care a construit pe baza trainice în ultimii doi ani, dar în Europa este mai greu. Spartak Trnava a fost mai inspirată. Sepsi poate deveni o piesă importantă în puzzle-ul Ligii 1, mai ales că rivalele din campionat sunt dezorganizate și pun mai mare preț pe orgoliu decât pe profesionalism. Chiar dacă trupa lui Grozavu a fost eliminată rapid din competiție, Sepsi a demonstrat că este capabilă să facă mai mult în sezoanele viitoare.
Ca de fiecare dată în ultimii ani, speranța pentru performanțe europene stă în CFR Cluj. Din păcate, campionii nu prezintă acum o garanție pentru succese în Europa și meciul din Gibraltar ne-a arătat că fotbalul românesc nu mai are forța ds a emite pretenții legitime pentru performanță.
Romanian Liga I
Reghecampf, dorit de echipe din zona arabă! Care e situația antrenorului de la Universitatea Craiova
17/05/2022 LA 18:01
Romanian Liga I
Dan Petrescu, supărat și după ce a câștigat un nou titlu cu CFR Cluj! "Merit mai mult respect"
16/05/2022 LA 06:20