Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Analiză Eurosport. Cine va fi portarul dominant al naţionalei României în acest deceniu?

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 30/03/2021 la 12:58 GMT+3

Postul de portar al naţionalei a fost în general stabil pe parcursul ultimelor decenii. Astfel, din 1990 până în 2000 Bogdan Stelea a fost portarul numărul 1.

Florin Niță, Ionuț Radu și Andrei Vlad

Credit imagine: Eurosport

articol de Romeo Ene
Ulterior, din 2000 până în 2010 a fost rândul lui Bogdan Lobonţ să fie titularul de drept al echipei naţionale, iar din 2010 până în 2020 a fost Ciprian Tătăruşanu, care a anunţat recent că s-a retras de la echipa naţională.
Aşadar, se pune din nou problema, cine va apăra poarta României în mod constant în următorul deceniu? O întrebare cu răspuns necunoscut, dar putem anticipa câteva variante de portari care ar putea să-şi asume o astfel de responsabilitate.
Ionuț Radu (Inter)

Ionuţ Radu (23 de ani), portar al României U21 la Campionatul European din 2019

Probabil cel mai vehiculat nume de către suporteri, Ionuţ Andrei Radu evoluează în acest moment pentru Inter Milano, însă problema lui este faptul că nu are meciuri jucate. El n-a mai jucat niciun minut de peste un an, de la Torino – Genoa, 6-4 la penalty-uri în Cupa Italiei, ianuarie 2020.
A revenit la Inter, însă este rezerva lui Handanovic. El a fost convocat de Mirel Rădoi pentru meciurile României cu Macedonia de Nord, Germania şi Armenia.
Totuşi, prezența în lotul lui Inter, lider la zi în Serie A, umăr la umăr cu Handanovic, și alături de jucători mari, precum Lukaku, Lautaro Martinez, Brozovici sau Perisici, e o garanție că seriozitatea lui Radu e completată de un mediu performant, care nu-i permite să se relaxeze. Un alt plus pentru el ar fi faptul că Rădoi a lucrat cu el la naţionala de tineret în 2019, acolo unde a fost titular şi a făcut câteva partide foarte bune. Pel lângă aceste aspecte, vârsta este avantajul lui Radu, el fiind unul dintre cei mai tineri dintre portarii care au cu adevărat şanse să apere poarta naţionalei în următorii 10 ani. 23 de ani este o vârstă extrem de fragilă pentru un portar, despre care se spune că atinge maturitatea fotbalistică în jurul vârstei de 30 de ani.
Pe termen mediu, Radu se anunță înlocuitorul clar al lui Handanovic la Inter, după ce slovenul va închide conturile la nerazzurri, în vara lui 2022, când îi expiră angajamentul, la 38 de ani.
Florin Niță

Florin Niţă (33 de ani), titular cu Macedonia de Nord

Un alt portar care ar putea apăra poarta naţionalei pentru următorii ani, este Florin Niţă care are parte de un sezon bun în tricoul cehilor de la Sparta Praga. El are 15 apariţii în acest sezon în campionat, iar în 8 nu a primit gol, fiind portarul de bază al echipei de pe locul 2 din Cehia.
Fostul portar al FCSB-ului a apărat joi seara împotriva Macedoniei de Nord, meci câştigat de ‘’tricolori’’ cu scorul de 3-2. În contextul în care va continua să aibă evoluţii apreciate în tricoul Spartei Praga, Niţă ar putea fi portarul titular al naţionalei României în următorii ani, totuşi greu de crezut că va mai juca un deceniu portarul care este din sezonul 2017-2018 în Cehia.
‘’Niță, din puntul meu de vedere, la ora actuală, este un jucător în formă, un jucător care a câștigat concurența cu Heca la Sparta Praga. Și Heca era în anturajul echipei naționale a Cehiei. Meci de meci face partide bune și pe el l-aș vedea titularul echipei naționale.
Apropo de Ionuț Radu, mie mi-a plăcut foarte mult, dar el nu mai joacă de un an și nu putem să îl comparăm cu Tătătrușanu, care avea peste 50 de meciuri la natională când nu mai era titular la echipele de club, sute de meciuri jucate în cupele europene, a făcut niște partide memorabile în cupele europene și nu numai.
Ionuț Radu nu are aceste partide și nici nu a jucat de un an. Așa ar fi firescul lucrurilor (n.r.: să joace Niță)”, a spus Silviu Lung, la Digi Sport.
Din ianuarie 2018, când s-a transferat de la FCSB la Sparta Praga, Niță a jucat în 76 de meciuri oficiale pentru cehi.
Andrei Vlad

Andrei Vlad (21 de ani), titular la FCSB

Contestat la început pentru evoluţiile sale dezamăgitoare în tricoul FCSB-ului, atunci când a făcut multe greşeli, Vlad face un sezon foarte bun şi este portarul numărul 1 al naţionalei de tineret. El a apărat împotriva Olandei U21 în primul meci de la Campionatul European de tineret.
FCSB a încasat doar 16 goluri în 26 de meciuri în acest sezon în care el a apărat şi se află pe primul loc în clasament. Forţat foarte mult timp, în ciuda erorilor pe care le-a comis, Vlad oferă siguranţă în acest sezon, iar într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat ar putea apăra poarta echipei naţionale. Şi în cazul său vârsta este un avantaj foarte important, goalkeeper-ul FCSB-ului având timp să crească în evoluţii. ‘’Este important că joc la echipa de club meci de meci, asta se vede în jocul meu.’’, a declarat Vlad după România U21 – Olanda U21 1-1.
Evoluţiile sale sunt din ce în ce mai încurajatoare, astfel Vlad ar putea chiar să prindă un transfer la o echipă bună din Europa unde să capete experienţă pentru un asemenea post important în echipa naţională de seniorui. Contractul său cu bucureştenii expiră în 2023 şi el a fost adus de la Craiova pe vremea când avea doar 16 ani. 9 meciuri a bifat Andrei Vlad în poarta naționalei U21 a României.
Cristi Bălgrădean

Cristian Bălgrădean (33 de ani), portarul campioanei

Un alt portar care ar putea să închidă poarta României ar putea fi Cristian Bălgrădean, portarul CFR-ului din acest sezon. Cristian Bălgrădean a ajuns la CFR în sezonul trecut, chiar de la contracandidata la titlu a clujenilor de atunci, FCSB. Mutarea s-a realizat pe ascuns, iar ulteior s-a ajuns la un scandal foarte mare din cauza faptului că cele 2 echipe se aflau în luptă directă pentru câştigarea campionatului. Portarul a fost exclus din lotul bucureştenilor, iar din vară a ajuns în Gruia.
Fostul portar al FCSB-ului şi al lui Dinamo a apărat atât sub comanda lui Dan Petrescu, cât şi după venirea lui Edi Iordănescu. Ajuns la 33 de ani, portarul care a debutat pentru România în noiembrie 2011, sub comanda lui Victor Piţurcă, ar fi putut apăra poarta naţionalei în preliminariile Campionatului Mondial din 2022. 14 meciuri a păstrat poarta intactă în tricoul CFR-ului Bălgrădean. Totuşi, el a pierdut pentru moment echipa la campioana României după venirea lui Arlauskis şi rămâne de văzut dacă va mai fi convocat.
Zilele trecute, Mirel Rădoi a decis să nu îl mai convoace deloc pe Cristi Bălgrădean, în ciuda absențelor importante pe acest post de la națională. Conform informațiilor Gazetei Sporturilor, Rădoi și secundul său Dică au decis împreună să nu îl mai convoace niciodată pe Bălgrădean la națională pentru că acesta nu ia în serios antrenamentele.
Singura convocare a lui Bălgrădean la națională a venit sub comanda lui Rădoi, în noiembrie 2020, însă portarul CFR-ului i-a lăsat o impresie de neseriozitate selecționerului. ”Vii la națională ca să păcălește antrenamentele?!”, i-ar fi transmis atunci Rădoi lui Bălgrădean, conform Gazetei. Drept urmare, portarul ardelenilor nu va mai face parte din lotul României prea curând.

Răzvan Sava (18 ani), portarul României U19

Portar al României U19, Răzvan Sava a fost cedat de Juventus Torino la rivala din oraş, FC Torino, sub formă de transfer definitiv, în septembrie 2020. Tânărul portar român a activat, sezonul trecut, sub formă de împrumut la Lecce, fiind pe bancă în mai multe partide din Serie A.
Reîntors la Juventus, s-a vorbit despre cedarea sa la alte formaţii din Serie B, însă până la urmă a fost acontat de FC Torino. Are 1.95, o înălţime bună pentru un portar. Are contract cu Torino până în vara lui 2023. Este cotat de transfermarkt la 25.000€. Răzvan Sava a şi debutat pentru Torino Primavera, în partida pierdută acasă, împotriva celor de la Sassuolo, scor 0-1.
Are 14 apariţii în acest sezon de Primavera în care a încasat 25 de goluri. Născut în 2002, la Timișoara, Răzvan Sava a fost format de LPS Banatul, iar din 2017 a plecat în Italia. Un an mai târziu, timișoreanul a semnat cu Juventus, evoluând până în 2019 la echipa U17 a multiplei campioane din Serie A. Au urmat apoi împrumuturile la Pescara U19 (Primavera 1) și Lecce U19 (Primavara 2B), pentru ca din luna septembrie să înceapă o nouă aventură și nu oriunde, ci la rivala din oraș a lui Juventus, FC Torino.
Răzvan Sava este un portar de viitor, care ar putea apăra poarta României la următoarele turnee finale în funcţie de evoluţia sa fotbalistică.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo