Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Analiză tactică | Cum a reușit Solskjaer dubla împotriva lui Guardiola

Andrei Tanase

Actualizat 09/03/2020 la 18:31 GMT+2

Din sezonul 2009-2010 Manchester United nu mai făcuse „dubla” în campionat contra celor de la Manchester City. Iată că norvegianul OGS, ironizat constant pe rețelele de socializare, a izbutit ceva ce van Gaal sau Mourinho nu au putut. Mai mult, acest succes este al 3-lea, din 4 întâlniri, pe care Solskjaer îl reușește în acest sezon în fața lui Guardiola.

Ole Gunnar Solskjaer, Pep Guardiola

Credit imagine: Getty Images

City, fără obiectiv în campionat, nu este foarte afectată de această înfrângere, însă problemele speculate de United pot da mari bătăi în Uefa Champions League, considerată salvarea sezonului de către cetățeni.
Formații și așezări
de Gea / Lindelof – Maguire – Shaw / Wan-Bissaka – Fred – Matic – Williams / Fernandes / James - Martial
Manchester United a revenit la modulul cu 3 fundași centrali, și a propus un 3-4-1-2, cu Bruno Fernandes în spatele lui James și Martial.
utd1
Defensiv, „diavolii” erau dispuși într-un 5-2-3, cu W.B. și Williams coborând la nivelul fundașilor centrali, în timp ce B.F. rămânea în linie cu James și Martial.
Ederson / Cancelo – Fernandinho – Otamendi – Zinchenko / Silva – Rodri – Gundogan / Foden – Aguero – Sterling
Chiar dacă nu i-a avut la dispoziție pe KdB și Laporte, Pep a rămas fidel formației sale preferate, 4-3-3, care devenea un 4-1-4-1/4-5-1 pe fază de non-posesie
.
utd2
Rodri în rol de număr „6”, Gundogan și B. Silva interi, iar Sterling și Foden mijlocași laterali. Cel mai avansat om a fost Kun Aguero.
Manchester United
Modulul 3-4-1-2, le-a permis elevilor lui Solskjaer să creeze situații 1 vs.1 pe tot terenul.
utd3
Presing agresiv al celor de la United, cu Martial și James la nivelul fundașilor centrali, B.F. la Rodri, Fred vine și el să anuleze coborârea lui Gundogan, iar Wan-Bissaka poate să preseze foarte sus la Zinchenko, deoarece știe că mai sunt 2 fundași centrali în spatele său care oferă protecție.
Abordarea a funcționat destul de mai bine. Manchester City, echipa care încearcă mereu să plece în atac cu mingea jos, a jucat 67 de mingi lungi, față de doar 59 United.
Cu toate acestea, faptul că United avea doar 2 mijlocași care erau nevoiți să acopere o distanță foarte mare, le-a permis „cetățenilor” să depășească destul de ușor primul „val” de presing.
utd4
Mingea se află în partea stângă de atac, așadar Fred și Matic se mută în zona respectivă. Cei 3 jucători ofensivi nu reușesc să închidă culoarul de pasă ,iar B.S. poate să primească liber în centru. Dacă unul dintre fundași ar fi decis să-l urmeze, apărarea „diavolilor” ar fi putut fi surprinsă.
utd5
Prin urmare, după ce băieții lui Guardiola depășeau prima line de presing, Man. United se așeza în 5-2-3-ul deja amintit, cu cei 5 jucători din fața apărării aglomerând zona centrală și împingând construcția către zonele laterale. Acolo, W.B. sau Williams puteau presa fără emoții la fundașul lateral de la City, deoarece exista un om care prelua imediat extrema lui Pep, astfel că situația rămânea sub control.
Pentru că s-a bazat pe aborbția presiunii, United și-a asumat rolul de echipă reactivă. A închis zona centrală, a controlat benzile și a așteptat cuminte șansele sale ofensive.
utd6
Aici W.B. rămâne ceva mai retras pentru a-l trage din zona sa pe Zinchenko, iar B.F. (aici) sau James atacau spațiul creat între fundașul lateral de la City și Otamendi.
utd7
O altă modalitate de atac a fost izolarea lui Martial într-un duel 1 vs. 1 cu Fernandinho. Williams coboară fals pentru că știe că Joao Cancelo îl va urma, iar Martial este unu la unu cu mijlocașul reprofilat al celor de la Man. City.
Alte situații periculoase au apărut în urma contraatacurilor, însă vom vedea puțin mai târziu de ce Manchester United a putut juca atât de rapid și de direct în fața unei echipe atât de lăudate pentru contrapresingul său.
Manchester City
Dacă rivalii lor din oraș au presat agresiv, „cetățenii” nu se puteau lăsa mai prejos.
utd8
Sterling, Aguero și Foden presează la cei 3 fundași centrali, Gundogan și B. Silva îi „controlează” pe Matic și Fred (United încerca să construiască cu cei 3 fundași centrali + cei 2 mijlocași), Rodri coboară atent cu B.F., iar Cancelo este gata să facă pasul către Williams.
Pentru că Manchester City a avut posesia (72%), adevărata provocare pentru echipa lui Pep a fost să găsească culoarele de pasă și să dejoace mecanismul defensiv al oponenților.
utd9
Până la intrarea lui Mendy (min. 77), fundașul stânga Zinchenko a jucat des în centru, adică în poziția de „inverted full-back”. Cancelo a fost mai retras, astfel că City începea atacurile cu 3 fundași + Rodri și Zinchenko la mijloc. Alături de B. Silva observăm cum exista un 5 vs. 5.
Fred și Matic erau nevoiți să păstreze o distanță relativ mică între ei (vom vedea imediat de ce), astfel că Gundogan se putea lăsa în partea stângă și să primească liber acolo. W.B. nu putea să înainteze deoarece era fixat de Sterling.
utd10
Dacă totuși Wan-Bissaka decidea să facă pasul către interul lui City, Lindelof era nevoit să iasă în întâmpinarea lui Sterling, apărarea lui United se răsfira, iar Aguero benefica de un spațiu mare pe care putea să-l atace.
utd11
Revenind la ideea anterioară, dacă Fred și Matic lăsau un spațiu prea mare între ei, mingea putea fi jucată printre direct către Aguero, iar printr-o combinație de tipul „third-man”, Gundogan, Rodri sau B.S. puteau fi găsiți cu fața la poartă în spatele primelor două linii ale celor de la United.
Manchester City s-a descurcat bine în unele momente cu presingul și defensiva adversă, însă în ultima treime a fost dezastru. Dintr-un total de 24 de mingi pierdute, 12 au fost în ultima treime!
utd12
După intrarea lui Mahrez, trupa lui Guardiola a încercat să facă jocul în așa fel încât algerianul să rămână într-un duel 1 vs. 1 cu Williams, pe care să-l depășească prin viteză și tehnică. Cancelo urca cu „balonul”, Foden se poziționa în spațiul intermediar pentru a-l scoate din dispozitiv pe Shaw, iar mingea putea fi lansată pentru duelul 1 la 1 Williams - Mahrez.
Ceea ce m-a impresioant cu adevărat aseară la jocul „diavolilor” a fost viteza atacurilor și direcționarea acestora foarte clară către poartă. Acest lucru a fost posibil și pentru că faimosul contrapresing al lui City nu a fost la parametri optimi.
utd13
B.S. nu reușește să aplice suficientă presiune asupra lui Matic care se poate întoarce cu mingea, iar Rodri stă prea departe de B.F. și nu anticipează faza, ceea ce înseamnă că United poate să plece pe contraatac, City având 7 jucători în spatele mingii.
utd14
Din nou purtătorul de „balon” are timp și spațiu și poate să paseze către omul liber. Această permisivitate defensivă a lui Manchester City a fost marea problemă și le-a permis „diavolilor” să creeze numeroase șanse de a marca, lucru confirmat de xG-ul acestora: 1.74. City a avut 0.59!
Concluzii
Deși United nu făcuse o partidă strălucită în fața lui Everton, OGS a știut să-și motiveze, iarăși, echipa și a fost inspirat în alegerile sale tactice. Jucătorii săi s-au achitat bine de sarcini și au aplicat planul tactic ca o echipă.
De partea cealaltă, Manchester City este mai mult cu gândul la returul cu Real Madrid, însă nu cred ca au abordat meciul de ieri prea relaxați. Au avut momente bune de joc pe faza de posesie și au dus mingea des în preajma porții adverse (11 cornere față de 2 United), însă în ultima treime au fost multe decizii neinspirate și pase/preluări greșite.
Victorie meritată pentru Manchester United, iar lupta pentru locul 4 continuă.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo