Dacă în prima partidă (analizată aici), care a fost și primul derbi al lui Arteta din postura de antrenor, Frank Lampard s-a impus după ce a întors rezultatul, în această a doua confruntare lucrurile au arătat puțin diferit. Arsenal nu a mai fost echipa care să înceapă în forță partidă și să deschidă scorul, ci, dimpotrivă, a fost formația nevoită să se adapteze din mers și să alerge după egalare.
Chelsea, asumându-și rolul de echipă gazdă, a apăsat mai devreme pedala de accelerație și a dictat ritmul partidei, invitată să procedeze astfel și de abordarea „tunarilor”.
Formații și așezări
Premier League
Tottenham, refuzată de Franck Kessie. Starul lui AC Milan era una din cele două ținte ale lui Conte
ACUM 14 MINUTE
„Albaștri” au început meciul într-un 4-3-3, cu Jorginho în fața apărării, iar Kante și Kovacic în rol de interi.
Arrizabalaga / Azpilicueta – Christensen – Rudiger – Emerson / Kante – Jorginho – Kovacic / Hudson-Odoi – Abraham – Willian
Mai târziu în partidă, profitând și de faptul că Arsenal era cu un om mai puțin pe teren, Chelsea a schimbat așezarea în 4-1-4-1.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759131.png
Jorginho tot în fața apărării, dar Barkley și Mount, intrați în locul lui Kovacic, respectiv Kante, sunt în linie cu Willian și Hudson-Odoi. Abraham în continuare cel mai avansat om.
Arteta a optat pentru formula tip pe care o folosește de când a preluat-o pe Arsenal, 4-2-3-1.
Leno / Bellerin – Mustafi – Luiz – Saka / Torreira – Xhaka / Pepe – Ozil – Martinelli / Lacazette
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759133.png
Atunci când se apărau (adică în mare parte din meci), băieții lui Mikel Arteta o făceau într-un 4-4-2 (4-4-1 după eliminarea lui Luiz) compact, cu Ozil și Lacazette în fața mijlocașilor.
Lampard și-a învățat lecția
După cum vă amintiți (dacă nu, puteți reciti analiza), în tur Chelsea a început meciul într-un 3-4-3 care devenea 5-3-2 pe fază de apărare. Din cauza aceasta, atunci când Ozil cobora în propria jumătate, „tunarii” reușeau să creeze prin neamț și Maitland-Niles un 2 vs. 1 la Kovacic. Prin urmare, Arsenal avea mereu un om liber cu care să înceapă construcția și să anuleze astfel jocul de presing al adversarului.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759135.png
Imagine din partida tur. Ozil coboară și astfel se creează superioritate numerică la Kovacic.
Pentru a contrabalansa acest dezechilibru numeric, Rudiger trebuia să își părăsească locul din defensivă și să urce la Ozil. Această mișcare însă lăsa o gaură în linia fundașilor lui Chelsea, iar Arsenal putea profita.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759139.png
Imagine din partida tur. Rudiger își părăsește poziția pentru a face presing la Ozil.
De această dată, Lampard a ales formula potrivită de la început, iar Kovacic nu a mai fost depășit din cauza omului în plus.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759140.png
Pentru că Chelsea joacă în 4-3-3, Willian poate presa la Bellerin, Jorginho la Torreira, iar Kovacic anulează coborârea lui Ozil.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759143.png
Alături de Kovacic și Jorginho, Kante presa celălat om care ar fi putut începe faza de construcție, Xhaka, iar astfel jocul pe zonă centrală al „tunarilor” era scurcircuitat încă înainte de a începe.
Presing Arsenal
Jocul de presing al lui Arsenal s-a îmbunătățit semnificativ odată cu venirea lui Arteta, iar acest lucru a fost resimțit și de Chelsea în unele momente ale jocului de aseară.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759146.png
Pepe acoperă culoarul de pasă către Emerson și în același timp preseză la Rudiger. Torreira face pasul către Jorginho, Ozil acoperă și el un om, iar Lacazette este gata să facă pasul la Christensen. Prin urmare, singura șansă de a ieși din această fază este cu mingea lungă.
Dincolo de faptul că era mult mai ușor pentru Chelsea să își găsească omul liber pe faza de construcție după ce Luiz a fost eliminat, și șansele de a recupera mingea a doua creșteau foarte mult.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759147.png
Mingea este aruncată către Abraham, care pierde duelul aerian cu Xhaka. Chiar dacă prima minge a fost a „tunarilor”, a doua le revine „albaștrilor” deoarece Torreira este în inferioritate numerică, colegii săi fiind avansați pentru a presa aproape de poarta lui Kepa. Observați cum Kante, fix omul din zona lui Xhaka care acum a trecut fundaș central, este liber.
De apreciat, totuși, că Arsenal și-a asumat riscuri și a încercat să recupereze sus chiar și în 10 oameni.
Chelsea în ofensivă
Pentru că Arteta a organizat mult mai bine defensiv echipa, Arsenal a știut cum să apere centrul și să își împingă adversarul către marginile terenului. 27% dintre atacurile lui Chelsea au vizat zona centrală, în timp ce pe flancul drept s-au desfășurat 30% dintre fazele ofensive, iar pe cel stâng 43%.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759148.png
Observăm cum Willian și Hudson-Odoi, cele două extreme, se poziționează în spațiul intermediar pentru a oferi libertate de mișcare celor 2 fundași laterali, Emerson și Azpi.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759149.png
După ce mingea ajungea fie la Emerson, fie la Azpilicueta, un coechipier de-al lor încerca să atace spațiul creat între fundașul lateral advers și fundașul central de pe partea respectivă. Dacă acțiunea se desfășura pe partea stângă, Kovacic era cel mai des responsabil cu astfel de incursiuni. De asemenea, el a fost responsabil pentru modificarea lui Ozil, deoarece neamțul, trecut în zonă centrală în locul lui Xhaka, nu putea să acopere cum trebuie acel spațiu. Bineînțeles, atacul lui Chelsea este fluid și oricare dintre jucători putea să fie în locul lui Kovacic, așa cum face Abraham în imaginea de deasupra.
În fapt, Chelsea a încercat crearea de triunghiuri în zonele laterale pentru a depăși mai ușor apărarea adversă. Pe flancul stâng activau Willian, Emerson și Kovacic, iar pe cel drept HO, Azpi și Kante.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759152.png
Pentru că Torreira a coborât în sprijinul lui Bellerin și Pepe pentru a echilibra situația din punct de vedere numeric, Hudson-Odoi apare ca al 4-lea om, iar Chelsea are un 4 vs. 3. Mai mult, pentru că Torreira se poziționează greșit, Willian poate profita de acel spațiu despre care discutam și mai sus, dintre fundașul lateral și fundașul central.
Tot dintr-o superioritate numerică în banda stângă (de atac) a ieșit și golul 2 al „albaștrilor”. Martinelli este lăsat singur, iar mingea poate fi aruncată cu ușurință în careu.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759154.png
Bellerin a fost foarte agresiv, mai ales cât meciul a fost 11 la 11. Această abordare, de a îl marca cât mai strâns pe Willian, avea avantajul de a-l împinge pe brazilian mai departe de poarta lui Leno, în încercarea de a se demarca. Cu toate acestea, urcarea lui Bellerin (cel mai bun jucător de la Arsenal în această partidă) lăsa un spațiu neacoperit în spate.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759155.png
Spațiu care putea fi imediat atacat, surprinzând astfel defensiva lui Arsenal.
Arsenal în ofensivă
Spre deosebire de meciul tur, „tunarii” au început partida mai cumpătat și nu s-au avântat cu orice preț către poarta lui Kepa. Au preferat să se apere organziat, să aibă o echipă „scurtă” și să lovească pe contraatac.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759160.png
În puținele momente în care au încercat atacuri poziționale, acestea s-au desfășurat pe partea lui Pepe. Ivorianul cobora pentru a-l ademeni pe Emerson departe de lina defensivă, iar Ozil sau Lacazette atacau spațiul eliberat.
https://i.eurosport.com/2020/01/22/2759163.png
Cel mai frecvent însă, „tunarii” s-au bazat pe contrele desfășurate pe zonele laterale, lăsate libere de urcările lui Emerson și Azpi.
Concluzii
Chelsea confirmă faptul că „acasă” nu se simte la fel de confortabil precum în deplasare, iar Arsenal nu reușește nici de această dată să învingă o echipă din așa-zisul „big 6” în deplasare. Nu se mai întâmplase asta din 2015.
În ciuda eliminării timpurii a lui David Luiz, elevii lui Frank Lampard nu au reușit să preia în întregime controlul partidei. Desigur, au atacat aproape tot meciul, însă nu au avut foarte multe ocazii clare de a marca, ceea ce reprezintă un plus important pentru Arsenal, cunoscută pentru defensiva ei șubredă.
Arteta momentan nu izbutește să schimbe și rezultatele, însă evoluțiile din teren ale echipei sunt în creștere, iar eventualele transferuri și recuperări (HO, principalul pericol, l-a avut adversar pe Saka!) nu vor face decât să propulseze echipa.
Premier League
4 antrenori pe lista scurtă a lui Manchester United! Cine i-ar putea lua locul lui Ralf Rangnick
ACUM 5 ORE
Premier League
Se schimbă regula amânărilor din Premier League! În ce condiții pot cere echipele amânarea
ACUM 5 ORE