Andrea Padula este un jucător cu dublă cetățenie, română și italiană, care evolueză la FC Basel, echipă obișnuită cu grupele Ligii Campionilor. Fundașul de 24 de ani a fost cumpărat de formația elvețiană în toamna trecută de la FC Wil, în schimbul sumei de 450.000 de euro.

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

Mama lui Andrea este româncă, din București, tatăl său este italian, iar el s-a născut în Elveția, într-o zonă populată de vorbitori de limbă italiană. Padula s-a îndrăgostit de fotbal pe când avea numai 6 ani și a început să joace la Campione d'Italia, pentru ca apoi să ajungă la academia celor de la FC Lugano.
Premier League
Newcastle e hotărâtă să devină o forță în Anglia. Pe ce jucători ar putea plăti 85 de milioane de €
ACUM 2 MINUTE
De-a lungul carierei, Andrea a mai evoluat la Chiasso și Wil, în Elveția, dar a avut și o scurtă aventură în Italia, la Monza.

Andrea Padula, românul de la FC Basel care visează să ajungă la naționala lui Rădoi

Într-un interviu oferit pentru gsp.ro, Padula a vorbit în limba engleză despre aventura sa fotbalistică de până acum și a dezvăluit care este visul său cel mai de preț: să ajungă la naționala României.
"Aveam 6 ani, eram la 10 minute de Lugano, unde am și jucat apoi. Nu m-a îndreptat nimeni către fotbal, a fost alegerea mea, îmi plăcea mult acest sport, mă uitam cu tata la meciuri și mi-am dorit să joc și eu.
Am ajuns la Basel pentru că antrenorul (n.r. - Ciriaco Sforza) m-a dorit foarte mult. Avem o relație foarte bună, am colaborat foarte bine la Wil și acum ne dorim să facem performanță la Basel. E genul de antrenor implicat, care-și face simțită prezența, țipă tot timpul de pe margine, și la meciuri, și la antrenamente. Îmi place să joc sub presiunea asta constantă, mă motivează", a spus Andrea Padula, pentru gsp.ro.
Până acum, Padula a adunat 14 apariții pentru FC Basel în actualul sezon, dintre care 3 în Europa League. La ora actuală, formația lui Sforza se află pe locul 2 în campionatul Elveției, la 5 puncte în spatele lui Young Boys.
https://i.eurosport.com/2021/01/07/2966919.jpg

Andrea Padula: "Vreau să joc pentru naționala României! E visul meu!"

Padula a recunoscut că mai are de învățat în ceea ce privește limba română, dar este ambițios și își dorește ca într-o bună zi să-i facă mândri pe oamenii din țară:
"Nu vorbesc bine românește, insist mereu ca mama să vorbească doar în românește cu mine pentru că vreau să învăț, dar mai am de lucrat. Înțeleg destul de bine limba, dar îmi e greu să-mi găsesc cuvintele. Nu pricep în totalitate. Mama este româncă, din București. Am rude în țară și le cer mereu, când vorbim, să vorbim în română. Vreau să joc pentru naționala României! E visul meu!
Când părinții mei erau încă împreună, veneam în fiecare vară în vacanță în România. Eu mă simt român, pe cuvânt! N-am mai fost de mult în țară, cred că aveam 14 ani de la ultima vizită.
Din păcate nu m-a căutat nimeni (n.r. - din partea Federației Române de Fotbal). Dar lansez eu un mesaj: îmi doresc enorm să joc pentru România! Îmi place mult țara, îmi plac oamenii, românii sunt foarte prietenoși. Nu m-am gândit niciodată să-mi iau cetățenia elvețiană, vreau să joc pentru România, iar familiei mele i-ar plăcea foarte mult să mă vadă în națională!"

Padula nu se teme de concurența de la naționala României: "Fotbalul are un limbaj internațional"

În ultima vreme, selecționerul Mirel Rădoi s-a bazat pe postul de fundaș stânga pe Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) și Mario Camora (CFR Cluj).
Andrea Padula nu se teme de concurență și spune că "fotbalul are un limbaj internațional", datorită căruia consideră că ar putea să facă față cu brio la naționala României:
"Sunt pregătit să acopăr postul de fundaș stânga la naționala României! Nu îmi e frică de presiune, în fotbal e presiune în fiecare zi, la fiecare antrenament și meci, dar trebuie să ai o minte puternică și să faci față presiunii. E ceva normal în fotbal, fiecare fotbalist vrea să joace și trebuie să mergi zilnic la antrenament cu gândul să dai 100% și să faci tot ce poți.
Fotbalul are un limbaj internațional, nu cred că e o problemă că nu am jucat cu români sau că nu am fost antrenat de un român. Când joci un fotbal bun poți juca oriunde. Mă pot adapta fotbalului de la naționala României. Dacă vrei să faci ceva cu adevărat o să reușești. Îmi doresc să joc pentru România și cred că se poate îndeplini acest vis"

Autocaracterizarea lui Padula, românul de la FC Basel care vrea să ajungă la națională

Padula a vorbit apoi și despre punctele sale forte și slabe:
"Pot să joc fundaș stânga sau dreapta, îmi place să ajut și atacul, pot face ambele faze foarte bine. Pot juca fără probleme pe ambele părți, dar prefer să joc fundaș stânga, cred că pot aduce un plus din poziția asta. Ca puncte forte: sunt rapid, bun la duelurile unu contra unu și sunt agresiv.
Nu am puncte slabe (râde). Glumesc, desigur. Trebuie să-mi mai îmbunătățesc jocul cu piciorul stâng și, per total, să fiu mai bun pe postul meu, e mereu loc de mai bine. Îmi place prea mult să ajut în ofensivă și aș vrea să le fac mai bine, să găsesc un echilibru".
Premier League
Barcelona și Liverpool pregătesc o super-afacere! Schimbul de jucători pregătit de cei doi granzi
ACUM O ORĂ
Liga
Barcelona primește despăgubiri de la FIFA în urma accidentării lui Araujo! Cât vor lua catalanii
ACUM 2 ORE