Andrei a vorbit cu Eurosport despre groundhopping, un hobby pe care îl împarte cu alte mii de persoane din întreaga lume. Ca o definiție scurtă, groundhopperii sunt pasionații de fotbal de toate vârstele și naționalitățile, care călătoresc în jurul lumii pentru a vedea pe viu meciurile unor echipe de top sau ale unor cluburi necunoscute, pe stadioane celebre sau de care multă lume nici n-a auzit vreodată.
"Sunt un om normal de 25 de ani, corporatist și pasionat de partea culturală a fotbalului. Fiind învățat încă de mic să călătoresc am decis să îmbin aceste două pasiuni și astfel am ajuns să văd fotbal pe 185 de stadioane din 19 țări și pe două continente. În timpul studiilor am avut ocazia de a trăi timp de 9 luni în Polonia datorită unei burse Erasmus. Printre meciurile pe care am reușit să le urmăresc se numără AC Milan-Inter, Schalke 04-Borussia Dortmund, Celtic-Rangers, LKS Lodz-Widzew Lodz, Legia Varșovia-Lech Poznan, Steaua Roșie-Partizan, dar am și vizitat echipe precum Borussia Dortmund, Bayern Munchen, Dynamo Dresden, Union Berlin, Millwall, Crystal Palace sau RC Strasbourg."
 • Cum a început pasiunea ta pentru fotbal?
Premier League
Everton a ajuns la un acord cu Frank Lampard pentru a deveni noul manager. Urmează anunțul oficial
ACUM 20 MINUTE
La meciul de deschidere de la Mondialul din 2002 nu am înțeles prea bine ce a făcut Papa Bouba Diop. Ulterior, Rivaldo m-a determinat să îmi cumpăr albumul Panini și să învăț 90% dintre jucătorii care erau tipăriți în el. Tot datorită lui am acasă un tricou cu Brazilia și doar 4 stele deasupra stemei.
https://i.eurosport.com/2019/11/26/2724695.jpg
Sursa: facebook.com/romaniangroundhopper/
 • Când ai devenit groundhopper? Cum ai ales această "carieră"?
În primul an de facultate am frecventat meciurile celor de la Athletico Floreasca, o echipă de liga a 4-a din București. Așa am luat contact cu stadioane precum Rocar, Aversa, Juniorul IOR, Florea Dumitrache și alte baze din București. Ulterior, în vara lui 2014 am fost adăugat într-un grup de facebook și am văzut ce înseamnă să practici groundhoppingul. Ideea mi s-a părut foarte interesantă și am început să merg la meciuri pe cât mai multe stadioane. Fotbalul de la televizor devenise deja un sport plictisitor, iar atenția mea a început să se concentreze mai mult pe lucrurile care atrag oamenii la stadion. În ultimii 5 ani am realizat cât de mult contează pentru acest sport moștenirea culturală, puterea comunității locale, orientarea politică, permisivitatea sau strictețea legilor precum și entuziasmul și inventivitatea suporterilor, ultrașilor sau a oamenilor de rând. Groundhopping-ul făcut cum trebuie și unde trebuie te învață extrem de multe despre locul pe care alegi să îl vizitezi, important este să știi ce trebuie să observi cu adevărat.
 • Care a fost primul meci la care ai fost în România? Dar în străinătate?
Primul meci întreg văzut în România a fost în aprilie 2001 pe Nicolae Dobrin, un FC Argeș-Dinamo 1-0. Nu am înțeles prea multe, așa cum am menționat deja, fotbalul conștient pentru mine a început în 2002. Prima partidă din străinătate a fost Bohemians Praga-Baumit Jablonec pe 7 august 2014. 5 ani și o zi mai târziu, am reușit să revin pe acest stadion care va fi mereu special pentru mine, mai ales după poza făcută alături de Panenka.
https://i.eurosport.com/2019/11/26/2724696.jpg
Sursa: facebook.com/romaniangroundhopper/
 • Ce ai în vedere înainte să pleci la un meci?
În general, o excursie pe care mi-o organizez începe de la un meci principal, de cele mai multe ori un derby de anvergură. În funcție de prețul avioanelor, sunt dăți când efectiv îmi doresc să văd un anumit stadion sau să ajung într-o nouă țară. Temperatura poate să fie și ea un factor decisiv, Grecia sau Cipru pe timpul iernii sunt mereu o idee bună.
 • Cât costă în medie o astfel de experiență?
Dacă vorbim de o țară din vest, cheltuielile sunt undeva la 400-500 de euro pentru 4 zile cu minim 3 meciuri. Sunt destule variabile reprezentate de transportul preferat, cazarea sau ligile urmărite. Dacă vorbim de est, cred că cu 250-300 de euro poți merge în orice țară și să ai parte de o experiență plăcută.
https://i.eurosport.com/2019/11/26/2724698.jpg
Sursa: facebook.com/romaniangroundhopper/
 • La ce meci ai trăit cea mai tare atmosferă?
Nu pot avea un top sau să răspund cu un singur meci. Sunt foarte multe variante, depinde din ce punct de vedere privești. Dacă vorbim de show-ul din tribună, derby-ul Cracoviei din decembrie 2016 este pe primul loc. Ca și atmosferă, probabil cel mai bine m-am simțit la un meci din liga a 3-a a Greciei între Ionikos Nikaias și Ethinikos Pireu. Cea mai impresionantă peluză a fost Zyleta de la Legia Varșovia. Dacă vorbim de emoții, nimic nu poate egala România-Anglia de la Euro U21. Și lista poate continua.
 • Care a fost cel mai periculos stadion pe care ai fost?
O singură dată am avut o mică problemă, la Dynamo Dresden, însă am învățat ceva de acolo. Dacă respecți anumite reguli, nu faci nimic ieșit din comun cu care să ieși în evidență, nimeni nu va avea nimic cu tine. Chiar dacă sunt țări sau stadioane unde groundhopperii nu sunt bine văzuți, poți evita â eventualele probleme printr-un comportament adecvat.
https://i.eurosport.com/2019/11/26/2724689.jpg
Sursa: facebook.com/romaniangroundhopper/
 • Îți place să călătorești singur sau cu cineva?
Pentru mine este foarte important ca în timpul călătoriilor să ajung să vorbesc cu un localnic. De cele mai multe ori îi cunosc online pe facebook și instagram, dar sunt și situații când nu am acest noroc. Călătorind singur îți impui oarecum să intri în contact cu alte persoane. În schimb, este mereu amuzant să te bucuri de o excursie alături de prieteni apropiați și aș alege în orice moment această variantă. Cu toate acestea, să spunem că este sănătos ca o dată pe an se pleci singur într-un loc nou și să ai libertatea de a lua orice decizie dorești în orice moment.
 • Care e următorul meci la care vrei să ajungi?
Am deja programate 3 excursii pentru viitorul apropiat. În decembrie voi merge la Derby della Lanterna între Genoa și Sampdoria, ianuarie va reprezenta prima vizită pentru fotbal în Belgia, iar în februarie voi trece oceanul pentru prima mea experiență în America de Sud. Voi urmări câteva meciuri în Argentina și sper eu, și în Uruguay.
https://i.eurosport.com/2019/11/26/2724688.jpg
Sursa: facebook.com/romaniangroundhopper/
 • Crezi că se va opri vreodată pasiunea ta pentru groundhopping?
Cu siguranță intensitatea va scădea o dată cu timpul. Sunt conștient că vor interveni lucruri mult mai importante, însă plăcerea de a vizita un meci bun sau un stadion deosebit va exista mereu.
 • Cum ai descrie într-un singur cuvânt experiența ta de până acum?
Educativă
 • Despre proiectul "Fotball in Heaven" ce părere ai?
Având în vedere că sunt primul român care a organziat evenimente de groundhopping la noi în țară (Romanian Groundhopper), mă bucur că trendul lansat de mine merge mai departe. În schimb, sunt dezamăgit de asocierea proiectului cu Federația Română de Fotbal, instituție ce pretinde că încurajează mersul oamenilor la stadion în timp ce ei rămân impasibili și chiar complici la programările defectuase ale partidelor din liga a 2-a, a 3-a și chiar a 4-a.
https://i.eurosport.com/2019/11/26/2724697.jpg
Sursa: facebook.com/romaniangroundhopper/
 • Se ridică suporterii și atmosfera creată pe stadioanele din România la nivelul altor țări?
Am avut norocul de a vedea meciuri bune și foarte bune În România. Ultimul Dinamo-Steaua din 2014, derby-ul din liga a 4-a de acum 2 ani, partide din ligile de amatori ale echipelor renăscute. Fiecare țară are specificul ei și atrage atenția prin alte lucruri. Emoția pe care o trăiești face un meci special și pot spune că avem suficiente echipe care sunt în stare să genereze un sentiment deosebit chiar și unui spectator neutru.
 • Ce sfat le dai celor care vor să facă același lucru ca și tine, dar sunt nesiguri?
În primul rând, trebuie să fie conștienți că groundhopping-ul este un hobby extrem de costisitor și implică foarte multă dedicare și timp. Știu că este un clișeu, dar trebuie să te bucuri de proces la fel de mult cum te bucuri de rezultat. De multe ori anumite evenimente pot părea o nebunie, dar peste ani autostopul în Rupea, mersul cu tramvaiul între două orașe din Polonia sau intratul din greșeală pe la vestiare la un meci de liga a 3-a din Danemarca vor fi cu adevărat amintiri de neuitat.
Fotbal
Denis Alibec a fost prezentat la Atromitos. Primele reacții ale internaționalului român
ACUM O ORĂ
Premier League
Cum se împart banii de la Liverpool pentru Diaz. Salariul jucătorului face transferul și mai tare
ACUM 2 ORE