Maradona, care a murit miercuri la vârsta de 60 de ani, a driblat mai mulți jucători englezi, printr-o cursă uimitoare care a început în propria jumătate pentru ca apoi să marcheze golul de 2-0 pentru Argentina la doar patru minute după ce a marcat golul cu ajutorul ”mâinii lui Dumnezeu”.
Arbitrul Ali Bin Nasser, în vârstă de 76 de ani, a declarat că nu a avut de ales decât să valideze primul gol și și-a amintit cum Maradona i-a oferit un tricou semnat când s-au reîntâlnit în 2015.
Fotbal
VIDEO | GOLUL DIN RABONA AL LUI ERIK LAMELA, CEA MAI FRUMOASĂ REUȘITĂ A ANULUI 2021!
ACUM 3 ORE

Amintiri de la cel mai faimos meci din istorie

În ceea ce privește al doilea gol, Bin Nasser a declarat pentru BBC: ”A început cursa de la mijlocul terenului și eram aproape de el, îl urmăream. Când arbitrezi pe cineva ca Maradona, nu poți să-ți iei ochii de pe el. Au înceract să-l faulteze de trei ori, dar dorința lui l-a făcut de neoprit. De fiecare dată am strigat ”avantaj!” până a ajuns în careu”.
”Mă uitam din afara careului și mă întrebam cum a putut să scape de trei fundași și să facă un sprint de 50 de metri. Am crezut că fundașii îl vor faulta, mă pregăteam să acord penalty. Dar a mai driblat încă un fundaș și apoi și pe portar pentru a înscrie golul secolului”, a continuat Bin Nasser.
”Sunt mândru și onorat că am jucat un rol în această reușită istorică. Dacă aș fi dat fault la oricare din acele trei contacte, nu am fi avut parte de așa ceva. Avantaju oferit atunci este o realizare mare pentru mine”, a afirmat el.
Diego Maradona. Povestea unui geniu fotbalistic stăpânit toată cariera de vicii

Mâna lui Dumnezeu

”Îm amintesc acel meci clar. Fundașul Stevev Hodge avea mingea, a trimis-o înapoi și Maradona s-a duelat în aer cu Peter Shilton, niciunul nu era cu fața spre mine. Erau cu fața spre arbitrul asistent, Bogdan Dochev. Eu am ezitat la început, m-am uitat la Dochev iar el se întorcea deja la mijlocul terenului, confirmând golul. Nu a acordat henț”, a povestit Bin Nasser.
”FIFA era foarte clară - dacă un coleg era într-o poziție mai bună, ar trebui să respect decizia sa”, a completat el.
Dochev, care a murit în 2017 la 80 de ani, a declarat ulterior că ”FIFA nu permite asistenților să discute decizii cu arbitrii de centru”.

Vizita lui Maradona

Când Maradona a vizitat Tunisia în 2015, argentinianul i-a făcut o vizită lui Bin Nasser.
”I-am spus că nu Argentina a câștigat Campionatul Mondial în acel an, ci Maradona. Iar el mi-a spus că dacă nu eram eu, n-ar fi marcat golul secolui. Mi-a dat un tricou semnat cu mesajul ”Pentru Ali, prietenul meu etern”, povestește Bin Nasser.

Anglia - Argentina la Mondialul din 1986

Maradona a deschis scorul în minutul 55 al meciului din sferturile de finală ale turneului, când a reluat în plasă, cu mâna stângă, exact înainte ca portarul Angliei, Peter Shilton, să boxeze mingea. Arbitrul tunisian Ali Bin Nasser a validat golul, în ciuda protestelor venite din tabăra englezilor.
Tot Maradona a marcat și golul secund, 4 minute mai târziu. Și nu orice gol. Reușita a intrat în istorie drept "Golul secolului". Mijlocașul argentinian a driblat întreaga echipă a Angliei - inclusiv portarul -, pornind din propria jumătate.
Gary Lineker a redus din diferență cu 9 minute înainte de final, însă Anglia n-a mai avut forța să restabilească egalitatea. Argentina a trecut apoi în semifinale de Belgia, scor 2-0, pentru ca în finală să învingă Germania de Vest, scor 3-2. Maradona a fost declarat cel mai bun jucător al turneului.
Fotbal
Prima reacție a lui Lewandowski după ce a primit titlul de cel mai bun fotbalist al lumii în 2021
ACUM 4 ORE
Fotbal
Camerun și Burkina Faso merg mai departe, în timp ce Insulele Capului Verde se află în așteptare
ACUM 4 ORE