Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#AreneLegendare: Camp Nou, templul fotbalului catalan

Vlad Dumitrescu

Actualizat 05/12/2019 la 12:51 GMT+2

Camp Nou, impresionanta arenă din Barcelona, ocupă prima poziție în topul celor mai mari stadioane din Europa, iar pe plan mondial se situează pe locul 3. De-a lungul istoriei sale, ea a fost gazda mai multor momente inedite atât pentru fanii Barcelonei, cât și pentru alți spectatori pe care i-a găzduit.

Camp Nou, imagen del estadio

Credit imagine: Getty Images

de Răzvan Dragomirescu

Necesitatea construirii unui stadion

Dorința oamenilor de a veni la stadion era din ce în ce mai mare în anul 1948. Vechiul teren al Barcelonei, Camp De Les Corts, inaugurat în anul 1922, nu făcea față. Astfel, a fost pusă în discuție nevoia construirii unei arene mari pentru a putea acoperi numărul suporterilor, care se afla într-o continuă creștere.
Un alt factor decisiv pentru demararea noului proiect a fost aducerea la club a atacantului maghiar Ladislao Kubala care a jucat pentru trei echipe naționale diferite – Spania, Ungaria și Ceho-Slovacia. El este considerat unul dintre cei mai mari jucători ai Barcelonei iar în anii 50 a marcat 280 de goluri în 345 de meciuri. Performanța de a câștiga titlul de două ori consecutiv, în anii 1947-48 și 1948-49, a accelerat și mai tare începerea proiectului.
Camp De Les Corts
Construcția a debutat în anul 1954 și a fost finalizată în anul 1957. La cârma proiectului au stat arhitecții Francesc Mitjans și Josep Soteras, oameni care și-au pus amprenta în urbanizarea Barcelonei. Inaugurarea a avut loc în 24 septembrie 1957, deși construcția nu fusese încă finalizată. Chiar și așa, 90.000 de oameni au fost martori la eveniment. Primul meci organizat pe noul stadion a fost un amical împotriva echipei Varșovia.
camp nou

Dezvoltarea arenei

La inaugurare, stadionul avea o capacitatea de 93.000 de locuri. Primul proiect era de 150.000 de locuri, dar această variantă a fost abandonată. Cea dintâi modificare semnificativă a venit în anul 1959 și a constat în iluminarea stadionului. În 1976 oficialii catalani au achiziționat o tabelă electronică. Zona VIP și zona presei au fost finalizate în sezonul din 1982.
Stadionul era într-o continuă creștere, astfel că după finalizarea celui de-al treilea nivel capacitatea a fost crescută la aproximativ 121 de mii de locuri, număr care cuprinde atât locurile de pe scaun, cât și pe cele din picioare. Recordul de participare pe Camp Nou a fost atins în anul 1986, în meciul din sferturile de finală ale Cupei Campionilor contra lui Juventus. Atunci Barcelona a jucat în fața a 120.000 de suporteri. În urma mai multor lucrări efectuate în 1994, capacitatea stadionului a fost redusă la 99.000 de locuri, cifră care reprezintă actuala capacitate a stadionului.
În 2000, fanii au fost întrebați dacă doresc ca numele stadionului sa fie schimbat în Camp Nou, din Estadi del FC Barcelona. Votul pentru Camp Nou, care în catalană înseamnă „câmp nou”, a trecut. De atunci, numele oficial a fost schimbat cu porecla stadionului, mult mai îndrăgită de fani.
camp nou

Meciuri de poveste

Camp Nou a fost gazda mai multor meciuri de la Cupa Mondială din 1982, inclusiv a ceremoniei de inaugurare. La turneul din 1982 stadionul Barcelonei a găzduit mai multe meciuri decât celelalte 16 stadioane din Spania care au luat parte la acel turneu final.
Meciurile organizate de arena Barcei la Cupa Mondială din 1982 au fost următoarele: Argentina 0-1 Belgia (meci cu o asistență de 95 de mii de suporteri), Polonia 3-0 Belgia (meci cu o asistență de 65 de mii de suporteri), Belgia 0-1 Uniunea Sovietică (meci cu o asistență de 45 de mii de suporteri), Uniunea Sovietică 0-0 Polonia (meci cu o asistență de 65 de mii de suporteri) și semifinala Polonia 0-2 Italia (meci cu o asistență de 50 de mii de suporteri). Stadionul catalan a găzduit și finala Cupei Campionilor Europeni din 1989 dintre Milan și Steaua București, încheiată cu victoria italienilor cu scorul de 4-0.
Au existat trei români care au pășit pe Camp Nou în calitate de jucători ai Barcelonei: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu și mai puțin faimosul Nicolae Simatoc, cunoscut și sub numele deMiklos Szegedi. El a fost primul român transferat de Barca și a jucat între anii 1950 și 1952. Pe lângă Barcelona, Nicolae Simatoc a mai bifat apariții în tricoul echipei Internazionale Milano, iar înainte să fie transferat de catalani a jucat pentru Brescia.
În 1999 arena Barcelonei a fost din nou gazda unei finale de Champions League. Considerată cea mai dramatică finală din istoria competiției, meciul dintre Manchester United și FC Bayern München a reușit să atingă un grad ridicat de dramatism. Bayern reușise să deschidă repede scorul în minutul 6, după o lovitură liberă executată de Basler. Timpul era de partea echipei germane, însă antrenorul echipei din insulă a făcut două mutări decisive. Sir Alex Ferguson i-a introdus în teren pe Sheringham si Solskjær, cei care aveau să fie protagoniștii celei mai mari răsturnări de situație din istoria finalelor Champions League. În minutul 91, David Beckham execută un corner din care Sheringham restabilește egalitatea. Meciul părea că va merge în prelungiri, dar, în minutul 93, United beneficiază de un nou corner. Exact ca la golul egalizator, David Beckham execută, Sheringham deviază, iar Ole Gunnar Solskjær, actualul antrenor al diavolilor, reușește să marcheze golul unei victorii care părea imposibilă cu nici trei minute înainte. În acel sezon Manchester United a reușit să câștige patru trofee. Campionatul împotriva lui Arsenal, cupa contra lui Newcastle, Champions League după finala de poveste contra lui Bayern și Cupa Intercontinentală împotriva lui Palmeiras.
camp nou
Stadionul catalan este ca un magnet pentru meciurile de poveste din Champions League. În 2017, după ce în tur Barcelona lui Messi, Surez și Neymar pierduse cu 4-0, în retur au reușit o performanță istorică. Meciul a început cum nu se putea mai bine pentru echipa gazdă. În minutul 3, Luis Suarez reușea să deschidă scorul. Seara a continuat bine pentru catalani, mai ales fiindcă, în minutul 40, Layvin Kurzawa, fundașul lui PSG, a marcat în propria poartă. Minutul 50 îl pune în prim plan pe Messi care reușește să transforme o lovitură de la 11 metri. Scorul era 3-0. În minutul 65, atacantul uruguaian Edinson Cavani a reușit să marcheze pentru francezi cu un șut imparabil sub bara transversală. Era minutul 87 și tabela arăta tot 3 la 1 pentru gazde și părea că nimic nu se mai poate întâmpla. Neymar a transformat perfect o lovitură liberă din partea stângă și a făcut ca scorul să fie 4-1. Luis Suarez a fost faultat în careu. Se dictează din nou lovitura de la punctul cu var. De data aceasta Neymar își asumă responsabilitatea transformării loviturii și înscrie. Era minutul 91 și de la marginea terenului se arătaseră cinci minute de prelungiri. Barcelona visa. Mai avea nevoie de un singur gol pentru a merge în sferturile de finală. În minutul 95, Neymar aruncă o minge în careu, la capătul căruia se afla Sergi Roberto. Acesta a reușit să împingă mingea în poartă. Scorul final a fost 6-1 și stadionul Camp Nou a fost din nou martorul unui meci de povestit nepoților.
Cea mai categorică victorie a echipei Blaugrana acasă, împotriva marii rivale Real Madrid, a fost 5 la 0 într-un meci din anul 2010. Portughezul Jose Mourinho era tehnicianul madrilenilor în acea vreme. Barcelona era antrenată de Pep Guardiola. Totuși nu a fost singurul rezultat de acest fel. Barcelona condusă de Johan Cruyff reușea o victorie tot cu scorul de 5 la 0 în anul 1994. În acel meci, brazilianul Romario a fost autorul unui hat-trick.
camp nou

Jucători emblematici

Lista jucătorilor legendari ai Barcelonei care au pășit pe Camp Nou este lungă, însă îi putem aminti pe Lionel Messi, Johan Cruyff, Ronaldinho, Xavi, Neymar, Inista, David Villa, Maradona, Ronaldo Nazario, Hristo Stoichkov, Romário, Michael Laudrup, Carles Rexach, Carles Puyol,Ronald Koeman și lista poate continua.

Camp Nou în prezent

În anul 2014 a fost pusă în discuție construirea unui nou stadion. Lipsa fondurilor a făcut în schimb să se ia decizia ca actualul stadion să fie modernizat. Se preconizează că noua capacitate va fi de 105 mii de locuri. Reabilitarea a început în anul 2017 și se va finaliza în 2021. Costul total a fost estimat undeva la aproximativ la 600 de milioane de euro. Investiția făcută per total în Camp Nou este de peste 1,7 miliarde de euro. Datorită numărului de locuri și serviciilor pe care le oferă, arena a fost calificată cu cinci stele încă din anul 1999.
camp nou
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo