articol scris de Valentin Nicola
Fotbaliștii de clasă se observă încă din juniorat așa cum și legendarii jucători "estici" s-au remarcat rapid și au fost transferați la echipe de prestigiu în care s-au integrat și au făcut performanțe. Europa de Est continuă să fie constant o "fabrică" de talente; așadar, iată cum arată un top 10 al celor mai eficieneți jucători născuți după anul 2000, conform performanțelor din teren și al index-ului statistic de care beneficiază.

Top 10 fotbaliști U21 proveniți din Estul Europei

Russian Premier League
Bicfalvi, pe val în Rusia! A reușit o dublă și și-a scos echipa din zona periculoasă a clasamentului
15/05/2022 LA 13:52
1. Khvicha Kvaratskhelia – Rubin Kazan
Născut pe 12 februarie 2001, extrema celor de la Rubin Kazan a reușit 2 goluri și 5 assist-uri în acest sezon de RPL, fiind cotat la 10 milioane de euro. Polivalent și cu o tehnică deosebită, jucătorul născut în Georgia poate evolua pe orice post din compartimentul ofensiv, fiind utilizat și în rol de playmaker la nevoie.
2. Adam Hlozek – Sparta Praga
La vârsta de 18 ani, Adam Hlozek impresionează în campionatul ceh prin evoluțiile sale. Poate evolua cu lejeritate în extremă dar poziția sa favorită este de atacant. Acesta a reușit 4 goluri și 5 assist-uri în doar 6 prezențe în Fortuna Liga, cota sa de piață "explodând" la 12 milioane de euro.
3. Kamil Piatkowski – Rakow Czetochowa
Fundașul central Kamil Piatkowski este titular cert pentru echipa sa, la doar 20 de ani. Cu o înălțime de 1,91 acesta domină prin prezența sa fizică duelurile cu adversarii. Sosit pentru doar 50.000 de euro în 2019 de la Zaglebie Lubin, Kamil a ajuns să valoreze 2,5 milioane de euro în prezent.
https://i.eurosport.com/2020/09/11/2884683.jpg
4. Pavel Maslov – Spartak Moscova
Maslov a devenit titular incontestabil în acest sezon pentru Spartak Moscova, într-o linie defensivă de excepție din care mai fac parte Gigot și Dzhikiya. Născut la Tyumen pe 14 aprilie 2000, Pavel Maslov poate evolua atât în centrul defensivei cât și în lateral, iar cota sa de transfer este una modică pentru ce poate oferi în cadrul echipei, 2 milioane de euro.
5. David Zima – Slavia Praga
David Zima este încă un produs al fotbalului ceh care se regăsește în topul celor mai buni tineri jucători din Europa de Est. Fundașul central al Slaviei Praga a avut deja 10 apariții pentru prima echipă în acest sezon oferind și un assist. În doar 6 luni de zile cota sa de transfer a crescut de la 400.000 de euro la 3 milioane de euro.
6. Kacper Kozlowski – Pogon Szczecin
La doar 17 ani polonezul Kozlowski arată ca un mijlocaș complet. Activ și implicat pe ambele faze este privit ca o mare speranță, iar valoarea sa actuală de 1,5 milioane de euro este în continuă creștere mai ales după cele 9 apariții la prima echipă în care a reușit și un assist.
7. Josko Gvardiol – Dinamo Zagreb
Croatul de 19 ani născut la Zagreb evoluează pe orice post în defensivă la Dinamo, fiind un jucător extrem de talentat. Clubul său nu a întâmpinat nici un fel de problemă să se înțeleagă deja pentru 16 milioane de euro cu RB Leipzig pentru un viitor transfer, mutarea urmând să fie realizată în vara acestui an.
8. Valentin Antov – CSKA Sofia
Bulgaria propune și ea un tânăr fotbalist în acest top, pe Valentin Antov de la CSKA Sofia, cotat la doar 1 milion de euro; fundașul central în vârstă de 20 de ani provine din academia echipei. În acest sezon de primă ligă în 16 apariții a marcat de două ori oferind și un assist.
9. Nail Umyarov – Spartak Moscova
Coechipierul lui Pavel Maslov la Spartak, mijlocașul defensiv Nail Umyarov s-a născut în regiunea Samara în 2000. A fost cumpărat în 2019 de la Chertanovo pentru 900.000 de euro și a ajuns să valoreze 2.7 milioane de euro, iar prestațiile sale solide îl recomandă pentru un transfer la o echipă din vest.
10. Vadim Karpov – CSKA Moscova
Fundașul central al lui CSKA Moscova, Vadim Karpov, nu este încă titular meci de meci la echipă, dar în cele 7 prezențe din acest sezon a avut prestații bune care i-au crescut valoarea pe piața transferurilor la 1,5 milioane de euro, o sumă rezonabilă pentru un apărător de 1,90 care domină duelurile aeriene.
Fotbal
Omul record: Fotbalistul care va participa pentru a 7-a oară la Cupa Africii
31/12/2021 LA 11:02
Fotbal
România în Liga Națiunilor! Ne batem "parte în parte" cu adversarii, ca valoare de piață
17/12/2021 LA 09:25