Astăzi, Mihăiță Pleșan a împlinit 39 de ani, ocazie cu care a oferit un interviu exclusiv pentru Eurosport România. Fostul jucător, care a evoluat pentru Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova și Volga, a vorbit despre situația fotbalului din România, despre echipa națională și despre proiectele în care este implicat și ceea ce își dorește să facă în viitor.
Pentru început, Pleșan a analizat ce s-a schimbat în fotbalul din țara noastră în ultimii 7 ani, respectiv după retragerea sa. Fostul mijlocaș este de părere că sunt foarte multe probleme, care își pun amprenta asupra fenomenului, împiedicând echipele să facă performanță.
"În bine nu prea s-a schimbat nimic, doar în rău. De bine nu prea am ce să spun, de rău pot zice că am ajuns în lumea a treia. Am ajuns să ne bată Albania, Kazahstan, echipe cu care pe vremea mea nu stăteam de vorbă.
Fotbal
Edi Iordănescu, vehement după primele meciuri la națională! Ce le-a transmis fotbaliștilor
05/05/2022 LA 09:40
Sunt multe lucruri care nu merg bine, de la copii și juniori în sus. Tot ceea ce se întâmplă în momentul de față în sportul românesc este învechit. Metode, practici... Bani nu sunt, influența politică e foarte mare, sunt foarte puțini oameni pregătiți...", a declarat Mihăiță Pleșan, care a vorbit și despre suporterii care l-au impresionat de-a lungul carierei sale, explicând de ce în prezent nu mai merg fanii la stadion în număr mare.
"Toate erau frumoase pentru că în perioada în care jucam era Steaua, Craiova, Timișoara, Dinamo care aveau galerii frumoase. Erau mereu stadioanele pline. Rapidul are și acum o galerie frumoasă, dar din păcate sunt din ce în ce mai puțini fani la stadion în perioada asta.
Pe vremea mea aveam și la antrenament câteva sute când era permis. Acum sunt meciuri la care sunt 100 de suporteri în tribune... Cred că tot ceea ce se întâmplă acum în fotbal este foarte prost făcut. Echipele nu au oameni de marketing care să atragă, nu investesc în lucrurile astea deși ar avea, pe termen mediu și lung, numai de câștigat. Există posibilitatea ca un marketing foarte bun să te ajute să susții fără nicio problemă o echipă în România, dar noi stăm și așteptăm după banii de la televiziune și după ce mai primim de la Primărie și mai vedem ce mai facem și ce se mai întâmplă...
Sunt multe lucruri pe care noi nu le avem. Nu avem scouting în România. Dacă îți faci o echipă de scouteri și îi plătești așa cum trebuie, să aibă bani de deplasări, hoteluri, dacă îți aduc 2-3 jucători pe care îi vinzi cu câteva milioane, să vezi câți bani scoți. Și, din nou, pe termen mediu și lung, ai numai de câștigat. Dar noi nu gândim așa, noi ne gândim la momentul ăsta de acum și nimic nu se face acum din păcate", a adăugat Pleșan, în exclusivitate pentru Eurosport.
Citește și:

"Ăsta e adevărul, dar nu-l spune nimeni!"

Fostul fotbalist este de părere că Liga 1 ar trebui să se schimbe pentru ca nivelul echipelor de fotbal să crească, evidențiind că sunt foarte multe cluburi cu probleme financiare care nu ar trebui să primească licența, așa cum s-ar întâmpla în alte campionate din Europa.
"Și conflictele dintre Steaua - FCSB și FC U Craiova - Universitatea Craiova pot fi un motiv pentru că nu mai sunt atât de mulți suporteri la stadion, dar nu cred că e motivul principal.
Păi, ce să vezi? Pe vremuri te duceai să vezi un spectacol. Acum ce să vezi? Sunt meciuri în care eu, care mă uit zi de zi la fotbal, mă plictisesc și îmi vine să schimb postul și să mă uit la altceva. Eu, care nu pot să trăiesc fără fotbal și văd toate meciurile. Ce poți să vezi în Liga 1? Nici nu vreau să spun... m-am uitat acum recent la un meci din Liga 1 în care în 20 de minute am văzut 30 de pase simple, fără să-i atace nimeni, la adversar. Băi, e Liga 1. Așa ceva poți să vezi în Liga a treia, a patra...
Suntem departe. Noi nu vrem să vedem realitatea. Am ajuns în lumea a treia, ăsta e adevărul. Noi cerem prea mult pentru ceea ce putem da. Până lucrurile nu se vor curăța și nu se vor face așa cum trebuie și până nu vom scăpa de insolvență peste insolvență... Un sfert din Liga a doua e în insolvență, în Liga 1 sunt echipe care riscă să nu termine campionatul... Păi, cum e permis așa ceva?
Lucrurile astea nu se pot întâmpla într-un campionat. Vrem să ne batem cu echipe care sunt la ani lumină distanță. Nu vorbim de Anglia, dar în Franța, de exemplu, un campionat foarte mare oricum față de noi, dacă un club nu are garanții bancare, nu poate să facă transferuri, nu poate să facă nimic, nu se înscrie în prima ligă.
La noi, dacă luăm și puricăm toate dosarele de licențiere, 50% dintre ele nu ar trebui să primească licența. Ăsta e adevărul, că nu-l spune nimeni, nu-l spune, ne complacem în această situație, dar hai să facem ceva. Vrem să creștem campionatul. Hai să rămânem cu 10 echipe, să jucăm de 5 ori. Dar alea 10 cresc, peste câțiva ani mai aducem două. În Liga a doua la fel, 10 echipe. Așa creștem nivelul că asta e important. Noi nu, noi în ultimii ani am scăzut. Ne bat echipele din Albania, Kazahstan... Păi, despre ce vorbim? Noi n-o să mai prindem grupe... o să mai treacă nu știu câți ani, doar printr-un noroc. Și nu vrem să vedem lucrurile astea. Cam ăsta e adevărul", a spus Mihăiță Pleșan.
https://i.eurosport.com/2022/02/19/3322973.jpg

"Dinamo e ca un pacient la reanimare, ținut pe aparate"

Fostul mijlocaș a analizat și situația de la Dinamo, club pentru care a jucat în 2005. Pleșan a spus că, din punctul său de vedere, cea mai bună variantă ar fi ca echipa să o ia de la capăt în ligile inferioare pentru a evita lupta pentru evitarea retrogradării prin care trece sezon de sezon.
"E foarte greu să se salveze. Din punctul meu de vedere, mai bine ar lua-o de la început. Păcat de oamenii care bagă bani și aici mă refer la suporteri care țin un pacient la reanimare, pe aparate. La un moment dat, aparatele alea trebuie să se oprească.
Trag sezon de sezon și niciodată pot să progreseze, nu pot să aducă sponsori pentru că sunt tot mereu la retrogradare, cu sabia deasupra capului. Păi, cine vine? Cine vine la un club care are datorii?
Mi-e greu să spun cine e principalul vinovat, dacă aș fi lucrat acolo aș fi avut o idee. Cred că fiecare dintre cei care au fost prin club au o vină. Nu am cum să spun un nume, dar sunt convins că fiecare dintre cei care au ocupat o funcție de decizie au o parte de vină, categoric", a explicat Pleșan, în exclusivitate pentru Eurosport.
https://i.eurosport.com/2022/02/19/3322974.jpg

"Echipa națională era pe un drum bun cu Rădoi"

Pleșan a vorbit și despre echipa națională, spunând că i-ar fi plăcut ca Mirel Rădoi să continue ca selecționer și analizând grupa din Liga Națiunilor, în care România se va înfrunta cu Finlanda, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru.
"Sper ca echipa națională să se califice la Campionatul European viitor, sper să facă o figură foarte frumoasă. Cred că au o grupă destul de echilibrată în Liga Națiunilor. Nici noi nu suntem cei mai buni, nici ei... Cred că se poate întâmpla orice.
Pe Edi Iordănescu trebuie să-l vedem ca selecționer. Are experiență, a ieșit campion cu CFR, dar funcția de selecționer e total diferită de cea de antrenor la o echipă de club. E o provocare și pentru el și vom vedea dacă a fost alegerea corectă în funcție de ceea ce face. Nu putem să vorbim înainte de a face ceva.
Eu mi-aș fi dorit să rămână Mirel Rădoi, dar fiecare știe mai bine ce e cel mai bine pentru el. Din punctul meu de vedere, echipa națională era pe un drum bun cu el. Să sperăm că o să continue pe acest drum, cu toții ne dorim asta", a comentat fostul mijlocaș care a evoluat pentru "tricolori" în perioada 2003-2007.
https://i.eurosport.com/2021/03/22/3016063.jpg

"Multă lume nu știe asta despre mine..."

Fostul mijlocaș a rememorat și câteva momente din cariera sa, dezvăluind că a fost afectat de accidentările despre care puțină lume știe și care l-au silit să treacă prin 6 intervenții chirurgicale.
"Am foarte multe amintiri frumoase... Cred că debutul, debutul la echipa națională. Orice copil își dorește asta. Eu când eram copil și m-am dus la Craiova, am visat să ajung și eu să joc pe stadionul central. S-a împlinit visul ăsta și îmi aduc aminte că în noaptea dinainte de meci nu am dormit deloc când am știut că o să joc.
Craiova este echipa care îmi e cel mai aproape de suflet, acolo am crescut, acolo am început fotbalul, de acolo m-am retras...
Cele mai urâte amintiri sunt legate de accidentări. Am fost un jucător care n-a avut noroc din punctul ăsta de vedere și am avut 6 operații. Multă lume nici nu știe, dar pe mine astea m-au afectat. Cei care trec prin asta știu foarte bine. După o operație deja ești alt om, darămite după 6... Deși eu mi-am făcut treaba până la capăt așa cum a trebuit", a spus Mihăiță Pleșan.
Fostul fotbalist nu mai este implicat în fotbal în prezent, însă a dezvăluit că și-ar dori să facă parte dintr-un proiect de durată, care să-i permită să-și aducă contribuția pe termen mediu și lung.
"Nu am treabă cu fotbalul în momentul de față. Mi-ar plăcea să mă implic, normal, pentru că trăiesc pentru fotbal și mă uit la toate meciurile, dar mi-ar plăcea să mă implic într-un proiect în care se vrea ceva cu adevărat și care e schițat pe o perioadă medie și lungă cu niște obiective. Așa discuții au mai mai fost, dar am preferat să stau departe pentru că nu era ceea ce voiam, nu eram compatibili, nu puteau să-mi ofere ceea ce voiam și nici invers."
Fotbal
Anghel Iordănescu a comentat debutul lui Edi la națională: "E nepermis, nu e ce ne doream!"
31/03/2022 LA 20:05
Fotbal
România continuă să coboare în clasamentul FIFA! Locul ocupat de naționala lui Edi Iordănescu
31/03/2022 LA 14:24