Comisia de Etică a UEFA a decis că Sebastian Colțescu nu este vinovat de rasism în cazul mega-scandalului provocat de arbitrul român în timpul meciului PSG-Basaksehir din ultima etapă a fazei grupelor Champions League. Expresia "ăla negru" folosită de arbitrul de 43 de ani nu a fost considerată rasistă, ci una prin care a încercat doar să-l ajute pe Ovidiu Hațegan să-l identifice mai ușor pe Pierre Webo, antrenorul secund al turcilor.
Cel care l-a apărat pe Colțescu în acest caz, avocatul iberic Josep Vandellos, a explicat amănunțit cum a decurs ancheta și cum s-a ajuns la această decizie.
"În acest caz, UEFA a solicitat un raport de expertiză lingvistică să afle dacă expresia folosită pentru a-l identifica pe Webo avea conotaţii rasiste sau nu. S-au obţinut aceste probe, s-a făcut un raport şi acel raport a concluzionat că nu există insultă rasistă!
Romanian Liga I
Patronul Craiovei a aflat din presă de demisia lui Rădoi! Marea dezamăgire a lui Rotaru
ACUM 5 ORE
Raportul îl am eu şi am avut ocazia să îl citesc, este extrem de clar şi foarte bine făcut. Nu lasă niciun fel de dubiu asupra bunăvoinței arătate de către Colţescu și a faptului că, din punct de vedere obiectiv, expresia respectivă nu constituie o insultă.", a declarat Josep Vandellos pentru Telekom Sport, citat de gsp.ro.
https://i.eurosport.com/2021/02/11/2992084.jpg

Josep Vandellos: "Dacă domnul Webo avea o pălărie roşie, Sebastian ar fi indicat uite, acela cu pălărie roşie"

Conform spuselor avocatului spaniol, Colțescu a fost foarte operatic în cadrul anchetei și a răspuns sincer la toate întrebările care i-au fost adresate. Apărătorul lui Colțescu a admis că arbitrul ar fi putut evita situația folosind o astfel de expresie, dar faptul că într-un meci de Champions League presiunea este foarte mare și nu se poate pierde timp, a condus la acea exprimare nefericită.
"Să nu credeţi că a fost ceva complicat! Singura chestie pe care Sebi a făcut-o a fost să spună adevărul, cum a trăit el şi care a fost intenţia. Adevărul e că i-au fost puse întrebări de tot felul, dacă ar fi fi putut folosi o altă expresie, de ce a folosit expresia respectivă. El şi-ar fi dorit să evite situaţia respectivă, dar discuţia a avut loc prin handsfree, deci este o discuţie privată, pe care, care în condiţii normale, nimeni nu ar fi auzit-o. Probabil că dacă domnul Webo avea o pălărie roşie, Sebastian ar fi indicat uite, acela cu pălărie roşie.
Din moment ce era singura persoană de rasă neagră aşezată de bancă într-un meci de Champions League, unde există o presiune extrem de mare şi nu se poate pierde nici un minut, cea mai rapidă metodă de a identifica a fost aceasta. Se putea folosi altă expresie, bineînţeles. El a ales-o pe aceasta.", a completat Josep Vandellos.

COLȚESCU A SCĂPAT DE ACUZAȚIILE DE RASISM, DAR RISCĂ ALTE SANCȚIUNI DIN PARTEA UEFA

Deși au fost absolviți de vină pentru rasism, Colțescu și Șovre vor fi anchetatați în continuare de UEFA în baza articolului 11 din Regulamentul Disciplinar, care se referă la "comportamentul nepotrivit" pe care românii l-ar fi avut în timpul meciului de la Paris.
Colțescu riscă să primească o suspendare pentru cel puțin un meci internațional. Arbitrul român a fost deja scos de pe lista FIFA la finalul anului trecut, motiv pentru care posibila sancțiune pe care o va primi din partea UEFA nu îl va afecta în vreun fel.
Romanian Liga I
CFR Cluj are un nou obiectiv după calificarea în sferturile Cupei României! Anunțul lui Dan Petrescu
ACUM 5 ORE
Cupa Mondială FIFA
Federația germană i-a decis viitorul lui Hansi Flick după eliminarea prematură de la Cupa Mondială
ACUM 6 ORE