Aymeric Laporte nu este titular de drept la Manchester City, dar atunci când s-a apelat la el, fundașul și-a făcut bine treaba la viitoarea campioană a Angliei. Cu toate acestea, fundașul a fost mereu ignorat de Didier Deschamps la naționala Franței și se pare că s-a săturat să aștepte o primă convocare și va da curs ofertei care i-a fost făcută de Federația Spaniolă, el având și cetățenie iberică.
Jurnaliștii de la Marca notează că Luis Enrique a insistat pe lângă oficialii Federației iberice să facă demersurile necesare pe lângă FIFA pentru ca Laporte să poată fi convocat pentru Campionatul European din această vară.
Laporte a jucat la toate echipele de juniori și tineret ale Franței, bifând 19 selecții la reprezentativa U21. Regulamentul FIFA s-a modificat recent și este mult mai flexibil în legătură cu jucătorii care vor să schimbe naționala, astfel că spaniolii au profitat și l-au convins pe fundașul de 26 de ani să reprezinte Spania la seniori.
Fotbal
Spania, fără jucători de la Real Madrid pentru preliminariile CM 2022! Convocările lui Luis Enrique
26/08/2021 LA 13:31
Așadar, Laporte va lupta pentru un loc de titular al "Furiei Roja" cu jucători precum Sergio Ramos, Eric García, Pau Torres sau Inigo Martínez.
Laporte este născut în Agen, oraș situat în partea franceză a Țării Bascilor, dar a fost crescut de la o vârstă fragedă la Athletic Bilbao. În 2018, Manchester City a plătit în schimbul său 65 de milioane de €, Guardiola dorindu-l insistent pe Etihad.

FIFA a relaxat regulile pentru fotbaliștii cu cetățenii multiple

În prima parte a acestui an, FIFA a prezentat propuneri de modificare a unor regulamente în contextul pandemiei de coronavirus. Printre aspectele care s-au luat în calcul a fost și cel legat de posibilitatea jucătorilor cu cetățenii multiple de a schimba echipa națională.
Până acum, un fotbalist care debuta într-un meci oficial pentru o echipă națională nu mai putea juca niciodată pentru o alta. El putea face acest lucru doar dacă jucase în meciuri amicale pentru prima echipă pentru care a optat să evolueze.
Dar hotărârile FIFA au relaxat aceste reguli, iar un fotbalist poate să își schimbe opțiunea echipei naționale, dar trebuie totuși să fie îndeplinite anumite condiții:
  • să nu fi jucat mai mult de 3 meciuri oficiale pentru o anumită reprezentativă
  • să nu fi jucat la un turneu final de campionat mondial sau continental
  • să nu fi avut mai mult de 21 de ani în momentul ultimului meci la echipa națională respectivă
  • optarea pentru o altă națională se va putea face numai după 3 ani fără activitate internațională
Prin schimbarea regulamentului sportul "rege" se raliază altor sporturi de echipă precum handbalul sau baschetul, care au avut de mult timp reguli mai permisive cu privire la acest aspect.
Fotbal
Perla Barcelonei "trădează" Spania pentru un transfer. De ce va evolua pentru Guineea
22/08/2021 LA 09:32
Fotbal
Neașteptat: un jucător al Barcelonei refuză să joace pentru Spania. Pentru ce națională va evolua
21/08/2021 LA 19:24