Au trecut 26 de ani de la probabil cel mai spectaculos Mondial din istorie, dar ecourile privind una dintre cele mai mediatizate știri din fotbal - suspendarea lui Maradona pentrudopaj - încă nu s-au stins.
Cel mai valoros fotbalist al lumii în ultimele două decenii ale secolului trecut, argentinianul nu a făcut niciodată un secret că a luat droguri. Totuși, acelea aveau scop recreațional și nu îmbunătățeau performanțele sportive. Însă, în 1994 el a fost descoperit pozitiv la efedrină, iar Balbo susține că totul a fost un "teatru" din partea FIFA.
Julio Grondona, președintele forului de la Buneos Aires, îi ceruse lui Maradona să nu se expună, știind că toți ochii vor fi ațintiți asupra sa. "Nu lua nici măcar o aspirină și ai grijă, că dacă nu vor găsi droguri, vor pune un televizor în camera ta să te acuze de contrabandă. Nu vor să fii curat, ai grijă!", recunoștea Grondona ulterior.
Fotbal
Răzvan Burleanu a explicat motivele pentru care Edi Iordănescu a fost numit selecționerul României
ACUM O ORĂ
Și Maradona ar fi fost curat, garantează Balbo, care a rememorat ce s-a întâmplat după victoria cu Nigeria, 2-1, al doilea meci al grupei. Argentina câștigase Mondialul în 1986, în 1990 pierduse controversat finala, iar acum se anunța una dintre marile pretenendente la trofeu.
"Tot ce s-a întâmplat cu Diego în 1994 a fost un boicot, Argentina devenise enervantă și nu și-au putut permite riscul să devenim campioni mondiali în ultimul an de președinție a lui Havelange, mai ales că Maradona era căpitanul nostru. A fost totul foarte ciudat, Diego a fost mereu sincer cu noi, iar de data aceea nu a greșit cu nimic. A făcut toate lucrurile bine. Au făcut un întreg teatru în jurul lui, a fost singura dată în istoria fotbalului când o asistentă a venit pe teren după un jucător și l-a luat de mână. De-a lungul timpului, FIFA ne-a arătat că face lucrurile destul de murdar", a spus Balbo, citat de As.

Forța incredibilă a Argentinei din 1994

În optimile de finală, "pumele" au fost eliminate de România, după un meci fantastic reușit de tricolori, încheiat 3-2. Dar Argentina nu doar că îl avea pe Maradona suspendat, ci îl pierduse și pe Caniggia, astfel că jucătorii erau extrem de afectați din punct de vedere mental.
Fără suspendarea lui Maradona, Balbo e convins că Argentina ar fi câștigat la pas turneul final. Dacă este să ne uităm peste echipa sud-americanilor din acel moment, sunt suficiente argumente pentru ca ei să fi luptat cu mari șanse până la capăt. Față de echipa din 1990, care a pierdut cu Germania finala, apăruseră nume uriașe, precum Diego Simeone, Ariel Ortega, Abel Balbo, Gabriel Batistuta, Claudio Caniggia sau Fernando Redondo. E adevărat, Maradona nu mai era nici pe departe la același nivel, dar el putea să compenseze cu experiența și reprezenta un factor motivațional incredibil pentru coechipieri.
"După ce Diego a fost suspendat, l-am pierdut și pe Caniggia. Cu România, am ratat milioane de ocazii pentru că echipa nu a mai fost la fel de concentrată. Pe lângă faptul că am slăbit din punct de vedere valoric, odată cu aceste două pierderi, eram destul de afectați și psihic după acel scandal. Eram convins că vom ieși campioni mondiali, acel turneu final a fost cea mai mare dezamăgire din cariera mea", a mai spus Balbo.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Fotbal
Edi Iordănescu, primele reacții din postura de selecționer: "Am fost susținut de americani"
ACUM 2 ORE
Fotbal
Final de sezon pentru Ianis Hagi! Mijlocașul, operat la ligamentele încrucișate
ACUM 2 ORE