Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Emanuel Roșu, jurnalistul român care votează la Balonul de Aur: "Tot pe cei care ne plac îi alegem"

Cosmin Cioboata

Actualizat 24/10/2019 la 16:57 GMT+3

Lista cu cei 30 de fotbaliști nominalizați la câștigarea Balonului de Aur a fost publicată recent de cei de la France Football.

Der Ballon d'Or wird erstmals an eine Spielerin vergeben

Credit imagine: SID

Printre cei care vor vota pentru alegerea câștigătorului se numără și un jurnalist român. Emanuel Roșu (32 de ani) este unul din cei mai talentați oameni din presa sportivă din România.
New York Times, The Guardian, BBC, ESPN, Sky Sports, 11 freunde, FourFourTwo și World Soccer sunt doar câțiva dintre giganții presei internaționale pentru care Emi a scris de-a lungul celor 12 ani de când se află în domeniu. În prezent, lucrează la sport.ro și știe tot ce mișcă în lumea fotbalului. Este pentru a noua oară când Emi se află printre jurnaliștii care decid cine câștigă Balonul de Aur.
Proiectul de suflet al lui Emi se numește Football in Heaven și are un scop simplu: să adune oamenii din alte țări la meciurile de fotbal din România. Până acum s-au organizat patru ediții, la care mulți străini au fost curioși să simtă pe viu atmosfera și tradiția din diferite zone ale țării.
picture

FIH

Credit imagine: Eurosport

Sursa: facebook.com/footballinheavenromania/
Eurosport a vorbit cu Emi despre lista celor 30 de jucători dintre care trebui să aleagă, cu greu, unul singur:
  • 1. Ce părere ai despre cei 30 de jucători nominalizați?
E o listă corectă. Când ai de făcut alegeri între mari jucători, n-ai cum să mulțumești pe toată lumea, e absolut imposibil. Trebuie să ai mult, mult echilibru. Nici 100 de jucători dacă ar fi nominalizați și tot nu cred că ar dispărea comentariile de la nemulțumiți. Cum aici nu există VAR și nici n-o să existe vreodată, o să ne bazăm de fiecare dată pe emoții. Și tocmai asta e frumos pentru noi, ăștia cărora ne place să ne uităm: că putem comenta.
  • 2. Lipsește cineva de pe listă?
În primul rănd, eu nu cred în 'obiectivitate' când vine vorba să alegem jucătorii cărora le dăm trofee individuale. Îi alegem tot pe ăia care ne plac. Nu suntem contabili, cel puțin eu nu cred că statistica e criteriul major în funcție de care trebuie dat "Balonul de Aur". Trofeul ăsta trebuie să ajungă la cel mai bun fotbalist din lume. Unii poate că ar zice de absența lui Neymar, alții de Modric, Kane sau Ramos, dar pentru fiecare există argumente solide. Asta e lista pentru 2019, n-aș scoate și n-aș băga pe nimeni.
  • 3. Există vreun jucător pe care nu te așteptai să-l vezi pe listă?
Da, sunt câțiva. În primul rănd, pe Wijnaldum! E antiremarcatul perfect pentru titluri individuale. Nici pe Koulibaly nu cred ca-l așteptam neapărat pe listă, nici pe Mahrez sau pe De Bruyne, care n-au avut anul ideal cu City.

"Oricine poate câștiga Balonul de Aur!"

  • 4. Merită Van Dijk poziția de favorit la câștigarea Balonului?
E favoritul caselor de pariuri și al unora dintre cei care comentează subiectul 'Balonul de Aur'. Cum votul ăsta e bazat pe adunări de puncte acordate de niște oameni care vin de peste tot din lume, se poate întâmpla chiar orice. Dacă dă Joao Felix 72 de goluri până se încheie perioada de votare, o să vezi că el îl ia. Acum n-o să-ți spun că mingea e rotundă, că așa e fotbalul, că toți au două mâini și două picioare, dar e chiar greu să-ți dai seama ce preferințe vor avea niște oameni atât de diferiți între ei cum sunt jurnaliștii ăștia de oriunde.
  • 5. Pentru tine contează mai mult forma în care se află jucătorii sau performanța echipei și numărul de trofee din timpul sezonului?
Fiind un trofeu individual, încerc să pun performanta lui individuală în contextul sezonului pe care l-a avut echipa. De exemplu, dacă e să luăm imaginea jucătorului care te lasă cu gura căscată, l-aș fi votat pe Ronaldinho până s-a retras. Dar nu e chiar așa simplu. A fi subiectiv nu înseamnă să fii nedrept, așa că nu am putut să fac schema cu Ronaldinho. De exemplu, anul trecut l-am votat pe Modric, un jucător al cărui fan nu sunt neapărat. Dar a fost imaginea valorii și a influenței pe care le poate avea un fotbalist extraordinar, dar până la urmă normal în comparație cu Messi, Cristiano, Mbappe sau Neymar. A fost anul lui, victoria unui soldat cu mâinile goale.

"Sper să reziste cât mai mult povestea lui Ronaldo și Messi!"

  • 6. Ronaldo a ajuns la a 16-a nominalizare din carieră. Cât timp mai rezistă portughezul în topul fotbalului mondial?
Sper să reziste cât mai mult pentru că Ronaldo e o poveste fantastică. La fel și Messi. Am 32 de ani, am trăit cu ei. Acum nu vreau să-mi imaginez cum o să fie jocul ăsta fără Messi si Ronaldo. Probabil un sentiment cumplit al trecerii timpului. Retragerea lor o să fie o problemă pentru cei din generația care i-a prins în toate etapele lor, indiferent că sunt în 'tabăra Ronaldo' sau în cealaltă.
  • 7. Modric n-a mai prins lista celor 30 de fotbaliși, deși anul trecut reușea să câștige trofeul. Crezi că forma slabă și situația actuală de la Real și-au pus amprenta asupra jocului său?
Clar. Uite cât de repede se schimbă lucrurile în fotbal! Ce sezon minunat a făcut Ajax și cât de mult s-a vorbit de plecările lui De Jong si De Ligt. Azi i-ai mai pune pe listă dacă ar fi să te bazezi pe ceea ce au făcut după transferurile la Barcelona și Juve? Și n-au trecut decât 5 luni de când erau zei și stăteau numai pe primele pagini din marile ziare. Modric a scăzut odată cu echipa din care a făcut parte. Real s-a chinuit și a căzut tot mai jos în sezonul trecut, iar Modric n-a putut să facă prea mult să împiedice asta. A fost un campionat-haos pentru Madrid, asta se vede și la nominalizări. Au doi jucători pe listă, pe Benzema și Hazard, însă al doilea e acolo pentru contribuția de la Chelsea, nu pentru că ar fi făcut ceva, orice, la Real.
  • 8. Mutu a fost ultimul fotbalist român nominalizat pentru trofeu. Te aștepți să mai avem în următorii 20 de ani o astfel de realizare?
DA!
Cel mai bun jucător din lume va fi ales pe 2 decembrie, într-o gală care va avea loc la Paris.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo