Chiar dacă pandemia de coronavirus lasă fotbalul spaniol fără spectacolul din tribune, 'El Clasico' rămâne un mare derby, cu o savoare aparte. Cele două echipe s-au înfruntat de peste 240 de ori începând cu 1902, însă titulatura 'El Clasico' a fost adoptată mult mai recent, la începutul secolului 21, scrie "Marca".

Barcelona - Real Madrid: începuturile rivalității

Rivalitatea dintre 'Los Blancos' și 'Blaugrana' s-a aprins în anii ’50. Până atunci, marile derby-uri ale celor două echipe care între timp și-au consolidat pozițiile drept cele mai puternice cluburi din fotbalul spaniol implicau vecinii cei mai apropiați. Real Madrid se lupta pe viață și pe moarte cu Atletico Madrid, în timp ce Barcelona trăia cel mai intens duelurile cu Espanyol. Fotbalul spaniol era tributar derby-urilor geografice, rivalitățile fiind cultivate la nivel local.
Fotbal
Courtois și-a pus la zid coechipierii, după înfrângerea cu Maroc: "E frustrant pentru un portar"
ACUM 7 MINUTE
În ultimii 20 de ani însă, 'El Clasico' a depășit ca intensitate orice derby din fotbalul mondial, scriu jurnaliștii spanioli, cu intrigi și superstaruri de prim rang în prim-plan. Iar rivalitatea modernă dintre Real și 'Barça' a făcut ca reputația fiecărui club în parte să crească în lumea întreagă. Și asta pentru că rivalitatea inter-cluburi a fost alimentată de rivalități punctuale, individuale: Leo Messi versus Cristiano Ronaldo, Pep Guardiola versus Jose Mourinho. Filosofii diferite, staruri diferite și un 'Clasico' ce se detașează în fenomenul fotbal, chiar dacă același termen este folosit pentru a descrie și alte dueluri de tradiție de-a lungul și de-a latul pământului.

'El Clasico' în lume

Franța are 'Le Classique' - între Paris Saint-Germain și Marsillia. Argentina are ‘Superclasico’ - între River Plate și Boca Juniors. În Mexic găsim un ’Clasico Nacional’ - între America și Chivas. Olanda punctează cu 'De Klassieker' - între Ajax și Feyenoord. Iar Turcia propune clasicul Fenerbahce versus Galatasaray.
Real Madrid - Barcelona rămâne însă cel mai savurat 'Clasico'.
  • Real Madrid a câștigat La Liga de 34 de ori, în timp ce Barcelona a devenit campioana Spaniei de 26 de ori. În topul celor mai multe titluri de campioană în Spania urmează Atletico Madrid (10).
Cupa Mondială FIFA
De ce "a dispărut" portarul Marocului după intonarea imnului la meciul cu Belgia! Dezvăluirea BBC
ACUM 10 MINUTE
Cupa Mondială FIFA
Istvan Kovacs, de cinci ori rezervă la Mondial! "Merită mai mult!"
ACUM 23 MINUTE