În anul 2011, UEFA introducea regula fairplay-ului financiar. Până în urmă cu 10 ani, cluburile aveau libertate totală pe piața transferurilor, cheltuind sume uriașe, fără să dea explicații cuiva. În acest moment, regula le interzice cluburilor să cheltuie mai mult decât câștigă, acestea fiind nevoite să mențină un echilibru din punct de vedere financiar, pe o perioadă de trei ani.
La 10 ani de la introducerea acestei reguli, Aleksander Ceferin, președintele UEFA, vrea să schimbe regulile fairplay-ului financiar. Astfel, președintele forului continental vrea să introducă un plafon salarial și o taxă pentru cluburile care nu respectă fairplay-ul financiar. În cazul în care planul lui Ceferin va deveni realitate, cluburile care participă în cupele europene vor fi nevoite să se limiteze în a cheltui sume fixe din veniturile lor, cel mai probabil undeva la 70%.
Orice club care va depăși această limită cu 20% va trebui să plătească o taxă de lux care este echivalentul sumei cu care s-a depășit sau chiar mai mult, iar suma va merge la UEFA și apoi va fi redistribuită către celelalte cluburi. În cazul în care și această limită este depășită, taxa poate fi și de două ori mai mare decât suma cu care s-a depășit limita. Aceste propuneri vor fi anunțate într-o conferință de presă organizată de UEFA luna viitoare, în Elveția.
Liga
Mbappe îi mai dă o lovitură lui Realului! Se implică în deturnarea unui star din drumul către Madrid
ACUM 8 ORE
https://i.eurosport.com/2021/08/23/3205801.png

Barcelona și Real Madrid vor fi cele mai afectate cluburi de noile reguli ale UEFA

Potrivit lui Toni Roca, un expert spaniol în drept sportiv, noile reguli impuse de UEFA le vor afecta cel mai mult pe Barcelona și Real Madrid, cele mai importante echipe din Spania. Acesta a explicat care sunt consecințele pentru cei doi granzi din Spania, dar și cum va ajuta alte echipe din Europa această regulă:
"Noua regulă propusă de UEFA este un nou pas spre a ajuta cluburile cu susținere din partea unor state, incluzând aici Manchester City și Paris Saint-Germain. Acestea vor putea face față noii reguli impuse de UEFA, plătind taxa de lux cu bani din Qatar sau din alte state care se află în spatele acestor entități. Din perspectiva lui Real Madrid sau a Barcelonei, acest scenariu este privit cu totul și cu totul altfel, deoarece ar deveni cele mai afectate cluburi din Europa de această reformă.
Nefiind societăți pe acțiuni, capitalul nu poate fi injectat de investitori, iar cele două cluburi vor avea mari probleme cu această taxă de lux. Trebuie să amintim că Real Madrid și Barcelona sunt cluburi care aparțin de partenerii lor, neavând posibilitatea de a injecta capital, la fel cum o fac cluburile care sunt societăți pe acțiuni.
Un alt lucru negativ legat de această regulă este că se vor înmulți numărul de investitori interesați să preia marile cluburi, având posibilitatea de a investi sume enorme, nemaifiind limitați în vreun fel de profitul clubului. Astfel, cluburi precum Manchester City, Chelsea, Paris Saint-Germain și alte noi cluburi își vor permite să depășească această limită, resursele lor fiind nelimitate în ceea ce privește noua taxă de lux", a declarat pentru sport.es, Toni Roca.
Premier League continuă în acest weekend la Eurosport
https://i.eurosport.com/2021/08/23/3205987.jpg
Liga
Real Madrid a uitat de Mbappe! Oferă de 120 de milioane de € pentru un jucător de același profil
ACUM 11 ORE
Romanian Liga I
Noul acționar de la Rapid: "Modelul de business de la CFR Cluj îl înţeleg foarte greu"
ACUM 11 ORE