Articol scris de Tibi Munteanu
Portugalia este o reală academie pentru cluburile mari din Europa și asta în special în ultimii 22 de ani, când a vândut pe bani mulți fotbaliști din propriul campionat, fie ei "de-ai casei" sau stranieri. Ultima lovitură a fost vânzarea lui Darwin Nunez la Liverpool, dar înaintea acestui trasnfer au existat alte zice care au adus sume uriașe în conturile cluburilor lusitane.
As.com a realizat un clasament al primelor 10 cluburi de fotbal din lume care au cea mai bună balanță între venituri și cheltuieli în sume de transfer, iar Benfica și FC Porto ocupă primele poziții, cu diferențe favorabile de peste o jumătate de miliard de euro fiecare.
Premier League
Premier League | Analiza noului sezon, cu transferuri de senzație și cu o luptă pasionantă la titlu
05/08/2022 LA 11:22

Primele două poziții din TOP 10 aparțin Portugaliei

Ba mai mult, Sporting Lisabona este foarte aproape de a intra în acest top select, fiind momentan pe locul 11, cu un plus de 282.91 milioane de euro, iar o altă echipă care a vândut excelent este Braga, cu 228 de milioane profit, fiind pe poziția a 15-a.
Iată cum arată clasamentul:
 • 1. Benfica (Portugalia) – 667.28 milioane €
 • 2. FC Porto (Portugalia) – 629.02 milioane €
 • 3. Ajax Amsterdam (Olanda) – 453.03 milioane €
 • 4. LOSC Lille (Franța) – 414.4 milioane €
 • 5. River Plate (Argentina) – 351.34 milioane €
 • 6. Udinese (Italia) – 342.07 milioane €
 • 7. RB Salzburg (Austria) – 315.34 milioane €
 • 8. Sao Paolo (Brazilia) – 297.44 milioane €
 • 9. Santos (Brazilia) – 294.28 milioane €
 • 10. Dinamo Zagreb (Croația) – 285.75 milioane €
Aceste date dovedesc faptul că ibericii investesc serios în centrele de copii și juniori, dar au și o strategie excelentă pe termen mediu și lung, obținând, în același timp, performanțe impresionante la echipa națională, dându-i o misiune tot mai dificilă, în sens pozitiv, selecționerului Fernando Santos.

Cum a ajuns Portugalia să domine exportul de tineri fotbaliști?

Marile cluburi ale țării din sud-vestul Europei mizează de ani buni tot mai mult pe creșterea jucătorilor din propria pepinieră, iar acest lucru se vede, pentru că marea majoritate ale celor mai puternice cluburi de fotbal de pe continentul nostru au cel puțin un portughez în echipă sau chiar în primul 11.
Totodată, cluburile portugheze aplică o strategie profitabilă și când vine vorba de achiziții ale unor jucători străini, pentru că, de cele mai multe ori, investițiile în cumpărarea de fotbaliști au dat roade, respectivii reușind să plece mai departe la echipe mai puternice din Europa în schimbul unor sume mult mai mari.
Cel mai scump produs de export din Portugalia a fost transferul lui Joao Felix de la Benfica la Atletico Madrid, în schimbul sumei de 127 de milioane de euro. Tot în visteria Benficăi au intrat sume importante și pentru Darwin Nunez, proaspăt achiziționat de Liverpool pentru 75 de milioane de euro, dar și pentru Ruben Dias, pentru care Manchester City a plătit 68 de milioane.
De 37 de ori campioană a Portugaliei, Benfica i-a vândut în trecut, în schimbul unor sume importante și pe Ederson (40 milioane €), Axel Witsel (40 milioane €), Raul Jimenez (38 milioane €), Nelson Semedo (35.7 milioane €), Victor Lindelof și Renato Sanches (35 milioane € fiecare) sau chiar Angel Di Maria (33 milioane €), în timp ce cheltuiala cea mai ridicată a fost pentru aducerea lui Darwin Nunez de la Almeria, pentru 34 de milioane.

Porto și Sporting Lisabona nu stau deloc rău

În cazul actualei campioane, aceasta are un top 10 plecări cel puțin interesant, pentru că se regăsesc doar 3 portughezi:
 • 1. Eder Militao (brazilian) – 50 milioane €
 • 2. Luis Diaz (columbian) – 47 milioane €
 • 3. Eliaquim Mangala (francez) – 45 milioane € / James Rodriguez (columbian) – 45 milioane €
 • 5. Hulk (brazilian) – 40 milioane € / Radamel Falcao (columbian) – 40 milioane € / Fabio Silva (portughez) – 40 milioane €
 • 8. Andre Silva (portughez) – 38 milioane €
 • 9. Jackson Martinez (columbian) – 35 milioane € / Fabio Vieira (portughez) – 35 milioane €
De la Sporting Lisabona, într-un podium al plecărilor conform sumei de transfer îi regăsim pe Bruno Fernandes (63 milioane €), Joao Mario (40 milioane €) și Nuno Mendes (38 milioane €).
Exemplul pe care ar trebui să-l preluăm
Dacă Portugalia poate, România de ce nu? Populația lusitanilor este de aproximativ 10.3 milioane de locuitori, aproape jumătate din cea a țării noastre, însă cel mai scump fotbalist plecat din Liga 1 este Dennis Man, în schimbul sumei de 13 milioane de euro către o echipă care, la momentul respectiv, se zbătea pentru evitarea retrogradării din Serie A și care, în cele din urmă, a venit.
Fotbalul românesc nu reprezintă deloc o țintă de scouting pentru cluburile importante europene și produce foarte rar fotbaliști care reușesc să facă față și la echipe din străinătate, iar asta se vede cel mai bine prin rezultatele loturilor naționale, în special cel de seniori.
Deși resursă umană avem, iar potențialul nu e deloc de neglijat, am putea deveni și noi interesanți pentru fotbalul mare dacă ne-am orienta mai mult privirea către tinerele talente, dacă le-am crea un mediu profesionist în care să se dezvolte, dar și dacă am încerca să îi evaluăm și promovăm corect, pe criterii sportive.

Reversul medaliei – echipele portugheze nu fac parte din marile forțe ale Europei

Dacă portughezii stau excelent la capitolul sume obținute din vânzarea de jucători, nu e cazul și când vine vorba de dominarea fotbalului european la nivel de club. Vânzând bine, performanța sportivă are de suferit, pentru că lotul este într-o continuă schimbare, iar cele mai importante nume sunt foarte greu de păstrat în fața ofertelor primite de la echipele de top.
De asemenea, aceasta poate fi cauza și pentru care cluburile din Portugalia nu se pot bate la cel mai important trofeu european, UEFA Champions League.
În istoria lor, 4 astfel de trofee au obținut cluburile din Portugalia în istorie, dintre care doar unul în secolul actual. De două ori a câștigat Benfica cea mai importantă competiție inter cluburi (în 1961 și 1962) și tot de două ori a izbutit această performanță și FC Porto, în 1987 și 2004.
Premier League
Ten Hag, sfătuit să îl lase pe Ronaldo pe bancă la United! Atitudinea starului a lăsat de dorit
02/08/2022 LA 13:11
Eredivisie
Ajax a făcut cea mai ciudată mutare din istoria clubului! "Lăncierii" au plătit scump o mare eroare
23/07/2022 LA 19:50