Momentul Intertoto 2005 stă la baza celui de-al treilea film aniversar din campania serilor istorice.
Parteneriatul dintre Betfair și CFR Cluj a fost anunțat în toamna anului trecut sub campania „Momente Legendare”, care are scopul de a marca marile realizări europene ale clubului, momente istorice ce nu trebuie uitate. Obiectivele principale ale colaborării sunt reprezentate de câștigarea celui de-al cincilea titlu la rând, un parcurs cât mai lung în Europa și îmbunătățirea implicării în relația cu fanii.
Filmul aniversar al momentului Intertoto 2005 rememorează debutul clubului CFR Cluj într-o competiție europeană, o echipă parcă făcută să sfideze cotele, performanțe de care s-a bucurat întreg fotbalul românesc. Aceasta s-a remarcat, în special, prin momentele dificile pe care clubul a reușit să le depășească pe parcursul campaniei: cotă13.0 pentru calificare la scorul de 1-0 pentru Athletic Bilbao, în meciul retur de pe San Mames, două rezultate de egalitate cu Saint-Étienne care au dus echipa în semifinalele competiției și finala jucată– cota 51.0 înainte de startul competiției– împotriva celor de la RC Lens. De asemenea, Cosmin Tilincăa reușit o performanță remarcabilă și fost desemnat unul dintre golgheterii Cupei UEFA Intertoto 2005 (7 goluri marcate) –cota 151.0 înainte de startul competiției.
Fotbal
Edi Iordănescu a anunțat convocările preliminare pentru partidele cu Grecia și Israel
04/03/2022 LA 13:39
"Campania Momente Legendare ne motivează în lupta pentru titlu. Sperăm să scriem istorie și anul acesta, prin câștigarea celui de-al cincilea titlu consecutiv și un parcurs cât mai lung în Europa. Eu consider că CFR Cluj a demonstrat de fiecare dată că știe să se lupte și consider că poate provoca surprize în orice moment," a spus Marius Bilașco, Manager Sportiv CFR Cluj.
"Eu am avut încredere în echipă, mi-am format, într-o săptămână, un lot de 24 de jucători. Am știut bine ceea ce am oprit, jucători de caracter care au reacționat imediat la performanță. Chiar dacă echipa nu a avut o experiență în fotbalul internațional, nu s-a văzut pe teren, atât în jocurile de acasă, cât și în jocurile din deplasare, unde am obținut calificările. Nu s-a văzut emoția sau frica de adversar. Cu Bilbao, s-au ales singuri să execute penalty-urile și au făcut-o perfect toți 5. Mesajul meu către banca tehnică era să nu arate timpul real de prelungiri, era interzis, dacă mai erau 2 minute, ei arătau 10 sau 15" a declarat Dorinel Munteanu, fostul antrenor-jucător al echipei CFR Cluj din acea perioadă.

Q&A DORINEL MUNTEANU, CFR CLUJ

Ați experimentat și postura de jucător simplu (în teren) și postura de manager și antrenor, separat, cum a fost să le combini? Care este diferența între a fi și jucător și antrenor în teren? Când ești doar antrenor, cum este de pe margine? Este un avantaj să fii în teren lângă băieți? Sau este un dezavantaj?
Pentru mine, a fost o foarte mare plăcere să fiu și în teren, fiindcă am și avut capacitatea să joc. M-a ajutat foarte mult. Din prima zi, de când am ajuns la stadion, am simțit o dorință de performanță foarte, foarte mare. În ciuda faptului că am fost pus sub presiunea rezultatelor și pentru că echipa era înscrisă în cupa Intertoto, trebuia să ne mișcăm foarte repede, să-mi formez o echipă ca să putem face o figură frumoasă. Obiective, noi n-am avut foarte mărețe pentru că eram la început, dar dorința jucătorilor și dorința mea, dorința conducerii, de a progresa la fiecare joc a fost una foarte mare și am avut rezultate bune.
Prima participare din istoria lui CFR într-o Cupă Europeană, chiar prima la care clubul a ajuns să aibă și niște rezultate legendare. Cum a fost să fie sincronicitatea aceasta între prima participare și cu rezultate bune? A fost un moment legendar pentru club această campanie europeană în debutul lor?
După părerea mea, a fost un moment legendar fiindcă, vechimea acestui club, revenind în prima divizie a fost una de un an de zile așa că, nimeni nu se aștepta la acele rezultate. Eu am avut încredere în echipă, mi-am format, într-o săptămână, un lot de 24 de jucători. Am știut bine ceea ce am oprit în echipă, jucători de caracter care au reacționat imediat la performanță. Chiar dacă echipa nu a avut o experiență în fotbalul internațional, nu s-a văzut pe teren, atât în jocurile de acasă, cât și în jocurile din deplasare, unde am obținut calificările. Nu s-a văzut emoția sau frica de adversar.
Care a fost sentimentul, în sine, înaintea meciurilor cu Saint-Etienne și Bilbao acolo, pe stadion, live?
Mesajul meu a fost tot timpul unul pozitiv. Unul de încredere. Practic, toți jucătorii din echipa de la momentul respectiv erau la început de drum. Le-am transmis că nu au voie să fie emoționați ci, dimpotrivă, să-și arate calitățile. Individuale și la nivel de echipă. Prin aceste meciuri noi am creat o echipă foarte competitivă în campionatul intern. O echipă bună care, din punctul meu de vedere, a avut mare succes. Primul joc, cel cu Bilbao, a fost un joc în care, emoțiile mari ale lor au fost când, în jocul retur, la Bilbao, a fost un stadion aproape plin, un stadion în care suporterii și-au încurajat echipa foarte mult, dar jucătorii nu s-au speriat deloc.
Meciul din dubla manșă – erați calificați. Ce v-au spus spaniolii după meci? V-au felicitat? Au venit la dumneavoastră?
Erau dezamăgiți, dar în fotbalul modern sau în Occident, adversarii te felicită. La conferința de presă, bineînțeles.
Ca să legăm puțin momentele între ele, este o veche zicală în fotbal, cum că victoriile aduc victorii. Crezi că se aplică? S-a aplicat și atunci?
Sigur că se aplică. Știți foarte bine că m-am reîntors în România după 10 ani de Bundesliga și știam ce înseamnă victorie sau știam ce înseamnă performanța. Pentru mine nu era o noutate. Dar, într-adevăr, această zicală și în zilele noastre este aceeași. Victoriile sunt victorii, nu poți să construiești ceva pe jocuri pierdute. Sau nu poți să construiești ceva pe un rezultat de egalitate. Revin la această zicală, dar nu pot să nu punctez susținerea conducerii administrative. Vă spun că în acel moment eu am venit cu pretenții foarte mari la echipă, pretenții nu financiare, ci pretenții de a-mi crea condiții. Venind dintr-un campionat puternic, trecând pe la Steaua București, am vrut să echilibrez puțin și să aduc marea performanță la Cluj.
Deci concluzionăm că acea perioadă și acea campanie Intertoto au fost începutul istoriei moderne la CFR?
Acea campanie a fost începutul istoriei moderne la CFR, din punctul meu de vedere.
Credeți că ajung în Champions League, în grupe sau în Europa League?
Europa League în mare parte, da, eu cred că ajung. În Champions League este foarte greu. În momentul de față, în fotbalul românesc, nu este nicio echipă care să accede în Champions League, din punctul meu de vedere.
Ce părere aveți despre Ciprian Deac?
Ciprian Deac a debutat chiar sub comanda mea. De atunci, i-am prezis o carieră lungă și bună. Este un jucător foarte serios, un jucător care nu se ferește de muncă, un jucător care are atitudine și a dus mulți ani de zile CFR-ul în spate, dacă pot să spun așa, fotbalistic vorbind.
Vi se pare că CFR-ul este un club care și-a menținut direcția, ADN-ul?
Sunt multe echipe care nu se mai uită la legendele sau la jucătorii care au făcut performanță la club, cum ar trebui să fie la toate echipele din România, așa cum se practică în Occident. Se uită la jucători și ADN-ul lor sau rezultatele din ultimul timp nu sunt întâmplătoare. Eu cred că structura sau fundamentul au pornit din anii de când am condus echipa.
Performanța CFR-ului de a câștiga campionatul de 4 ori la rând, 7 campionate în ultimii 13 ani, nu este întâmplătoare. Au la bază această organizare perfectă, la nivelul fotbalului românesc. Toate lucrurile care se întâmplă la echipă se fac într-un mod profesionist
Avem și jucători de la CFR în echipa națională actuală. Credeți că mai putem conta pe ei în viitoarele campanii? Mai au motivația necesară?
Absolut, este obligatoriu să ne bazăm pe ei fiindcă au obținut o performanță internă. Randamentul i-a impus la echipa națională. Nu avem o arie de selecție foarte mare ca să nu putem să ne bazăm pe acești jucători, chiar dacă sunt la o vârstă la care noi am putea spune că ar trebui să renunțăm la ei. Rezultatele. Randamentul lor este unul care impune jucătorii la echipa națională.
Revenim puțin și la prezent. Și pentru că, așa cum am spus, sunteți un simbol pentru echipa națională, un recorder pentru că încă sunteți jucătorul cu cele mai multe selecții, credeți că vă va depăși cineva?
Orice record poate fi depășit, dar îmi este greu să cred că un jucător poate să aibă o longevitate sau o activitate fotbalistică precum am avut-o eu și asta pentru că am fost foarte puțin accidentat, adică prima accidentare a fost la 32 de ani. Am avut un parcurs foarte bun la echipele de club, n-am avut momente de accidentări. La echipa națională am avut șansa să joc bine și să ne calificăm, dar singurul care cred că ar putea, acum vorbind, dacă joacă constant la echipa națională, este Răzvan Marin. Este un băiat serios, un băiat care știe ce vrea, care se pregătește foarte bine. O confirmă jocurile din Italia. Adică constanța și randamentul lui foarte bun la echipa de club, el ar putea să se apropie. Dar 134 e cam greu.
Aveți o companie selectă în privința jucătorilor care se apropie de 40 de ani. Care este secretul să ai un astfel de parcurs până spre 40 de ani, poate și după, în cazul lor? La nivel înalt, cu goluri marcate, cu meciuri din 3 în 3 zile, meciuri la echipa națională.
Ca să ajungi să joci la o vârstă înaintată sau să ai un randament bun trebuie, de când ai început cariera fotbalistică, să te respecți pe tine însuți, să investești foarte mult în tine, în pregătire, în recuperare, în odihnă. Sunt mulți factori care duc la această longevitate. După cum știm, ultimul exemplu, Cristiano Ronaldo, știm că este un profesionist 100%, adică nu face lucrurile cu jumătăți de măsură, face tot timpul cum trebuie, se odihnește foarte bine, alimentația, medicamentația, dar și plăcerea de a juca. Fiindcă dacă nu ai plăcere sau foame de performanță ca să te motivezi, nu. De la o vârstă, zici că ai de toate. Dar în cazul lui Ronaldo, eu cred că nu este vorba despre acest lucru.
Vorbim de echipa națională și de rezultate. Voiam să vă întreb care este părerea dumneavoastră despre rezultatele din ultima vreme de la echipa națională?
Întrebare la care trebuie să răspund, fiindcă am îmbrăcat de 134 de ori tricoul echipei naționale, însă nu știu cât contează părerea mea. Dar, ca tot fotbalul românesc, nu funcționează ceva la echipa națională pentru că echipa nu merge din victorie în victorie, ci din înfrângere în înfrângere și noi suntem, la nivelul Federației, mulțumiți de randamentul echipei. Nu sunt în măsură să dau vina pe antrenor sau pe cine pun antrenorii, dar, în general, trebuie să ne uităm că fotbalul românesc nu merge bine deloc.

Q&A SUPORTER, CFR CLUJ

La startul campaniei aceea faimoase și super interesante pentru CFR Cluj, de Intertoto, dumneavoastră, ca suporter al CFR-ului, credeați că echipa poate să ajungă atât de departe?
Nu. Cred că niciun suporter nu a crezut așa ceva .
Cum simte un suporter astfel de momente?
În Peluză știi foarte bine că trăirile sunt mai intense decât oriunde altundeva și evident că, fiecare bucurie, mică pentru unii, pentru mine este uriașă. Trăim intens. Contează fiecare moment. Contează fiecare realizare. Deci, este de nedescris ce poți să simți acolo.
Vă mai amintiți cum se trăiau meciurile acelea din tribune cu stadionul arhiplin? Îmi amintesc că era bătaie pe bilete la meciurile alea.
Numai eu știu câte telefoane primeam, de pot să mai rezolv câte un bilet în ultima clipă. Bineînțeles că îmi amintesc și sper ca vremurile alea să vină din nou pentru că asta este, de fapt, toată valoarea fotbalului, părerea mea. Trăirea din tribună, bucuria pentru spectatori și mai ales bucuria suporterilor.
Credeți că această campanie a reprezentat, de fapt, ADN-ulpentru ceea ce a urmat pentru CFR Cluj în Cupele Europene?
Fără discuție da, acolo s-a prins gustul meciurilor internaționale. Acolo și jucătorii, noi mai ales, pentru unii a fost chiar prima experiență de ieșit afară din țară. Dar mai ales jucătorii, acolo au simțit că deja sunt recunoscuți și că deja despre ei se știa în străinătate. Ori asta însemna foarte mult pentru motivarea ulterioară.
Care era jucătorul care vă intra la suflet în acea perioadă?
Toți îmi erau dragi. Mi-e foarte greu să fac un clasament și să spun că unul sau celălalt.
Vă mai amintiți golurile lui Tilincă?Cum strigau suporterii?
Tili gol, evident! Cum altfel?
Vă mai amintiți de momentele lui?
Aproape pe fiecare în parte. Deseori o rememorez și deseori îi povestesc copilului meu, care și el este CFR-ist, despre ce s-a întâmplat atunci și cum s-a întâmplat.
Care este momentul preferat din acea campanie? Care credeți că a fost cel mai greu?
Acum, greu cred că a fost totul, pe de altă parte, neexistând neapărat niște target-uri prestabilite, cred că s-a și trecut mai ușor peste momentele grele. Dar fără discuție, din punct de vedere al intensității jocului, meciul cu Lens, practic, finala a fost cea mai tare dintre toate. Iar din perspectiva trăirii mele ca suporter, experiența Bilbao a fost deosebită pentru că a fost o deplasare de cinci zile în care doar 2 am dormit în pat, în rest, doar prin microbuz.
Penalty-urile acelea cu penalty-ul decisiv?
Ce vremuri! Ce frumusețe de meci!
Cum ați trăit pe stadion momentul acela?
Efectiv nu-mi mai amintesc pentru că atât de prins eram de ce se întâmplă, încât n-a mai rămas nimic pe sinapse. A fost o trăire la superlativ, ceva ce este foarte greu de descris și nu știu cine ar putea să o pună în vorbe.
Când a fost bucuria mai mare? La Saint-Etienne sau la Bilbao? Calificarea de la Bilbao sau de la Saint-Etienne?
Pentru mine, cea de la Bilbao a fost foarte importantă. Și asta și pentru că și deplasarea mi-a rămas în suflet, mai mult decât celelalte. Și pentru că am fost o mână de 16 oameni într-un stadion plin de spanioli și am reușit, pe final, să fim peste ei și să ne auzim noi în stadion, nu ei.
Am văzut că ne-ați adus niște suveniruri. Oare ni le puteți arăta?
Da. Sunt din colecția pe care o am adunată de-a lungul vieții, legată de CFR. V-am adus să vă arăt biletele din acea campanie, bilete din care îmi lipsește unul singur (din deplasare), restul le am pe toate. De asemenea, v-am adus să vedeți și programele de la meciurile din acea campanie. Pe unele le-am obținut foarte, foarte greu. De exemplu, programele din Vilnius, unde noi nu am fost în deplasare. A fost o adevărată epopee să ajung la ele.
Despre Betfair:
Betfair este unul dintre cei mai mari operatori internaționali de pariuri sportive și a pionierat în industrie bursa pariurilor – Betfair Exchange – în 2000. În afară de Exchange, Betfair operează o gamă de produse de pariuri sportive și cazinou online. Betfair este licențiată ONJN în România până în 31 august 2026, cu licența nr. L1160655W000329. 18+
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Se împlinesc 24 de ani de la ultima prezență a României la turneul final al Campionatului Mondial
14/11/2021 LA 20:54
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Germania-România | Dorinel Munteanu, realist înainte de partida de la Hamburg: "Șansele sunt reduse"
08/10/2021 LA 14:24