Trupa norvegiană este marea surpriză a cupelor europene în acest sezon. După ce în grupe a reușit șocul stagiunii, învingând Roma cu 6-1, în grupele Conference League, în această primăvară au continuat rezultatele uimitoare. "Vikingii" au eliminat Celtic, cu dublă victorie, în play-off-ul pentru optimi, pentru ca apoi să treacă de AZ Alkmaar. Acum, în manșa tur a sferturilor, norvegienii au căzut din nou cu Roma lui Mourinho, pe care au învins-o, scor 2-1, pe Aspmyra Stadion.

Cine este Bodo/Glimt și cum a ajuns la asemenea performanțe fără a investi în transferuri

Fondată în 1916, Bodo/Glimt nu a cucerit vreun titlu în Norvegia până acum doi ani. Ascensiunea a început în 2018, odată cu numirea lui Kjetil Knutsen ca antrenor principal (e și în prezent la campioana Norvegiei). A fost o alegere îndrăzneață, în condițiile în care acesta a fost fotbalist și antrenase doar în ligile inferioare din Norvegia. Pe 22 noiembrie 2020, Bodo/Glimt a reușit să câștige primul titlu din istoria lor de 104 ani. În respectiva stagiune, formația din Norvegia a fost cea mai ofensivă echipă din Europa, cu 103 goluri în 30 de meciuri.
Fotbal
Lewis Hamilton nu se consideră lider la Mercedes! Ce a spus despre provocările acestui sezon
ACUM 40 MINUTE
Nimic nu anunța însă un asemenea traseu în Europa, în fața unor adversari redutabili, mai ales că oficialii nu au investit aproape deloc în transferuri. Astfel, în ultimii 15 ani, au fost aduși fotbaliști în valoare de doar 1,5 milioane de euro. Cel mai scump jucător din istoria grupării este Sammy Skytte, un mijlocaș central pentru care s-au plătit 400.000 de euro. În rest, conducerea lui Bodo/Glimt s-a bazat în general doar pe jucători aflați la final de contract, pe care i-au adus gratis, și pe mulți tineri, cărora le-au dat șanse să se afirme la un club sănătos.
Modelul de business e cu atât mai impresionant cu cât în ultimii ani Bodo/Glimt a exportat masiv, obținând sume impresionante. Erik Botheim, un atacant de 21 de ani, a fost cumpărat vara trecută de Krasnodar pentru 5 milioane de euro, după ce cu un an înainte norvegienii primiseră de la AC Milan 4,8 milioane de euro pentru atacantul de bandă Jens Petter Hauge. În total, în ultimii 5 ani, gruparea scandinavă a vândut de aproape 20 de milioane de euro, reușind în paralel să construiască o formație care a obținut rezultate incredibile în Conference League.

Mourinho a dat vina pe arbitri după înfrângerea cu Bodo/Glimt

După acel 6-1 neverosimil din grupă, era de așteptat ca Roma lui Mourinho să aibă o cu totul altă abordare în disputa de aseară, din Norvegia.
Deși multe din rezervele giallorossilor valorează, individual, mai mult decât tot lotul norvegienilor, Bodo/Glimt a reușit o altă victorie istorică. "Specialul" s-a declarat extrem de nemulțumit de arbitri, dar a recunoscut meritele scandinavilor.
"Cele două goluri încasate? Unul a venit după o minge moartă, lipsă totală de concentrare. Iar primul a fost ridicol. Sper ca la retur să avem un arbitru și niște asistenți buni. La meciul din grupă am avut două penalty-uri clare nedate. Azi, în prima repriză, asistentul ne-a oprit de două ori pentru niște ofsaiduri inexistente. Asta demonstrează nivelul acestor arbitri", a spus Mourinho, într-un interviu pentru Sky.
Am pierdut, dar manșa decisivă e la noi acasă, pe Olimpico, în fața fanilor noștri. Simt că suntem favoriți la calificarea în semifinale. Sigur, avem în față o echipă puternică | Jose Mourinho
Premier League
Thomas Tuchel va primi buget de 200 de milioane de lire sterline pentru transferuri în această vară
ACUM 43 MINUTE
Liga
Barcelona își va oficializa interesul pentru unul dintre starurile Braziliei
ACUM 2 ORE