Pandemia de coronavirus lovește din nou fotbalul. De această dată, problema are legătură cu Euro 2020, amânat anul trecut pentru această vară tot din cauza COVID-19. Bilbao făcea parte din cele 12 orașe care ar trebui să găzduiască meciurile de la Campionatul European, însă planurile au fost date peste cap.
UEFA le-a trimis o scrisoare organizatorilor din Țara Bascilor în care i-a anunțat că nu vor mai putea găzdui cele 4 meciuri: 3 din faza grupelor și unul din optimile de finală. Decizia forului suprem a fost descrisă drept "unilaterală" și reprezintă o consecință a pandemiei.
Mai precis, UEFA se teme că stadionul San Mames nu va putea permite accesul suporterilor în tribune, din cauza măsurilor stricte impuse de autoritățile din Spania.
Romanian Liga I
Reacția lui Dan Nistor după remiza cu Chindia, după 2 săptămâni de pauză: "Trebuie să ne odihnim"
ACUM 6 ORE
https://i.eurosport.com/2021/04/22/3119341.jpg

Bilbao, exclus de pe lista orașelor-gazdă de la Euro 2020

Pe 7 aprilie, organizatorii basci au anunțat UEFA că vor putea găzdui până la 13.000 de spectatori pe San Mames (25% din capacitatea stadionului), dacă măsurile de prevenție împotriva coronavirusului vor fi respectate.
Din păcate pentru basci, Federația Spaniolă de Fotbal (RFEF) consideră că "măsurile respective nu sunt fezabile". Printre altele, ibericii au solicitat ca "peste 60% din populația Țării Bascilor și din restul Spaniei să fie vaccinată înainte de 14 iunie" și "numărul de paturi ocupate de pacienții infectați cu COVID-19 (la secția de terapie intensivă) să nu depășească 2%".
La ora actuală, obiectivele respective par imposibil de îndeplinit și ar urma să ducă la absența publicului la Euro. UEFA își dorește un oraș în care accesul suporterilor în tribune să nu fie pus sub semnul întrebării, motiv pentru care Bilbao a fost scos de pe listă.

Bascii, revoltați după ce UEFA i-a scos de pe lista orașelor-gazdă de la Euro 2020

Organizatorii basci au fost extrem de dezamăgiți de decizia UEFA și au răspuns printr-un comunicat oficial:
"Nu vom permite ca lunga și bogata experiență a autorităților din Țara Bascilor să fie pusă sub semnul întrebării, în contextul organizării și gestionării evenimentelor la scală internațională. Am acționat cu seriozitate și responsabilitate în fața pandemiei.
Bilbao nu va mai fi oraș-gazdă la Euro 2020, dar vrem să transmitem un mesaj cât se poate de clar: nu acceptăm și nu vom accepta vreodată amenințările, nemulțumirile, denigrările și, cel mai important, eliberarea cuiva de standardele care guvernează, la ora actuală, măsurile pentru asigurarea sănătății cetățenilor noștri.", au anunțat organizatorii din Țara Bascilor.
Autoritățile din Țara Bascilor vor acționa legal și vor solicita despăgubiri în valoare de 1,2 milioane de euro.

Euro 2020 | Unde ar putea fi mutate meciurile programate inițial la Bilbao

La ora actuală, sunt luate în calcul două variante pentru redistribuirea celor 4 meciuri de la Bilbao. Președintele Federației Spaniole consideră că Sevilla ar putea găzdui partidele de la Euro:
"Fac tot ce este posibil pentru ca Spania să nu piardă cele 4 meciuri de la Euro. La Cartuja (n.r. - Stadionul Olimpic din Sevilla) este un loc minunat."
De asemenea, mai există posibilitatea ca meciurile din Spania să fie mutate la Londra, așa cum susține presa internațională.

Dublin, următorul oraș-gazdă exclus de UEFA?

După Bilbao, un alt oraș riscă să piardă șansa de a găzdui Euro 2020: Dublin.
"Consider că dacă UEFA va continua să insiste pe tema prezenței publicului va fi greu de dus la bun sfârșit (n.r. - organizarea meciurilor la Dublin). Trebuie să fim foarte atenți. Suntem de părere că luna iunie este mult prea devreme.", a spus Leo Varadkar, Prim Ministrul Irlandei.
Euro 2020 se va desfășura în perioada 11 iunie - 11 iulie. În prezent, în joc au rămas 11 orașe-gazdă, printre care se numără și Bucureștiul:
 • Amsterdam - Johan Cruyff Arena
 • Baku - Olympic Stadium
 • București - Arena Națională
 • Budapesta- Puskas Arena
 • Copenhaga - Parken Stadium
 • Dublin - Aviva Stadium
 • Glasgow - Hampden Park
 • Londra - Wembley Stadium
 • Munchen - Allianz Arena
 • Roma - Stadio Olimpico
 • Saint Petersburg - Krestovsky Stadium
Fotbal
Un fan american, scos din stadion la meciul cu Iran! Motivul pentru care a fost "săltat" imediat
ACUM 7 ORE
Cupa Mondială FIFA
Anglia și SUA își continuă aventura în Qatar! Se cunosc deja primele două optimi de la Mondial
ACUM 7 ORE