Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Bundesliga | Cum s-au folosit antrenorii din prima ligă germană de regula celor 5 schimbări?

Ion Alexandru

Publicat 24/06/2020 la 15:40 GMT+3

Bundesliga este reperul pentru toate celelalte campionate în acest final inedit de sezon. Nemții au folosit primii regula celor 5 schimbări pe meci. Nu toți antrenorii au vrut să profite la maxim.

Lucien Favre îi dă indicații lui Erling Haaland înaintea intrării în teren

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Nicu Alexandru Savin
După cum știm, în aproape toate țările importante, fotbalul a fost reluat odată cu stabilizarea situației privind pandemia de Covid-19. Autoritățile statale de peste tot au impus reguli foarte stricte pentru desfășurarea partidelor, cu scopul de a proteja absolut tot personalul implicat în fenomen, însă conducătorii fotbalului au venit și ei cu anumite modificări în regulament, pentru a sări în ajutorul cluburilor și al jucătorilor. Poate cea mai importantă astfel de modificare este permisiunea antrenorilor de a efectua 5 schimbări pe parcursul unei partide, cu condiția ca acestea să fie făcute în maxim 3 întreruperi ale jocului.
Pentru a ne face o idee despre cum a influențat această regulă jocul de fotbal post-pandemie, vom arunca o privire la ceea ce s-a întâmplat în Bundesliga, primul campionat important care s-a reluat după întreruperea din luna martie.
Astfel, în cele 73 de meciuri disputate după reluarea Bundesligii (8 etape integrale plus o partidă restantă) s-au efectuat 626 de schimbări, ceea ce înseamnă aproximativ 85% din totalul de 730 care puteau fi făcute, adică o medie de 8,5 schimbări pe meci. Uitându-ne și la momentele în care au fost făcute aceste schimbări, statistica ne arată că o treime dintre acestea s-au făcut în ultimele 10 minute ale partidelor. Se poate așadar observa că antrenorii din prima ligă germană s-au folosit din plin de această regulă și au rulat un număr mare de jucători.
SC Paderborn - VfL Wolfsburg

Bundesliga | Echipe slabe, schimbări multe

Poate într-un mod paradoxal, antrenorii care au făcut cel mai mare uz de această posibilitate, sunt cei ai echipelor din subsolul clasamentului, echipe care în general au loturi mai subțiri din punct de vedere valoric. Astfel, Steffen Baumgart, tehnicianul celor de la Paderborn, a efectuat nu mai puțin de 39 de schimbări din totalul de 40, explicația fiind probabil încercarea de a vedea la lucru un număr cât mai mare de jucători, în vederea conturării lotului pentru sezonul viitor din 2.Bundesliga. Pe locul secund din acest clasament se află antrenorii de la Fortuna Dusseldorf, Mainz și F.C. Koln, de asemenea echipe din partea de jos a ierarhiei, care au operat câte 38 de schimbări din 40 posibile.
Robert Lewandowski - SV Werder Bremen vs. FC Bayern München

Bundesliga | Bayern, codașă la schimbări

La polul opus se află Hans Flick și Oliver Glasner, antrenorii lui Bayern Munchen și VFL Wolfsburg, care au făcut câte 28 de modificări pe parcursul celor 8 etape disputate. Foarte probabil, accidentările din loturile celor două formații, dar și încercarea atingerii obiectivelor imediate, câștigarea titlului, respectiv clasarea pe un loc de cupă europeană, i-au determinat pe cei doi manageri să se bazeze pe un nucleu mai restrâns de jucători.

Bundesliga | Nagelsmann, cel mai generos cu rezervele!

Această statistică a scos la iveală și un alt amănunt foarte interesant, și anume faptul că antrenorul celor de la Red Bull Leipzig, Julian Nagelsmann, a efectuat 33 de schimbări, dar numai 4 dintre acestea au fost făcute în ultimele 10 minute ale meciurilor. Acest lucru arată faptul că cel mai tânăr antrenor din Bundesliga acordă timp suficient elevilor săi care intră din postura de rezervă și nu recurge foarte des la schimbări pentru a trage de timp ori pentru a conserva un rezultat sau a forța o victorie sau egalare pe final de meci. De partea cealaltă se află Marco Rose, omul de pe banca Borussiei Monchengladbach, care a făcut mai mult de jumătate din totalul înlocuirilor în ultimele 10 minute ale partidelor, adică 17 din 33, dar și elvețianul Lucien Favre, managerul Borussiei Dortmund, care atunci când a apelat la schimbări, a făcut-o în jumătate din cazuri pe final de meci, mai exact de 16 ori din 32.
Lucien Favre, antrenorul Borussiei Dortmund
Regula celor 5 schimbări pe meci a fost implementată în majoritatea campionatelor care s-au reluat deja și există voci care susțin că nu ar fi rău să se păstreze și după ce fotbalul va reveni cu totul la normal. Evident, părerile sunt împărțite, dar vom vedea pe viitor dacă regulamentul celui mai iubit sport din lume va suferi modificări definitive în această privință. Pe de o parte, implementarea acestei reguli ar trebui să ajute cluburile mari, cu bugete consistente, care își permit loturi numeroase și valoroase și astfel pot profita, rulând un număr mai mare de jucători, ceea cea ar putea duce la adâncirea prăpastiei dintre forțele din fotbal și echipele mai mici. Pe de altă parte însă, această regulă ar putea aduce un plus de prospețime fotbalului în condițiile în care se joacă într-un ritm infernal în fiecare sezon. Astfel, echipele care luptă an de an pe trei sau chiar patru fronturi ar putea să-și formeze loturi mai numeroase la fiecare început de stagiune și nu ar mai fi nevoite să desconsidere unele competiții în detrimentul altora, cum deseori se întâmplă în fotbalul european.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo