articol de Răzvan Dragomirescu

”După școală, tot ce îmi doream era să joc fotbal pe străzi”

Tânărul jucător englez cu origini în Caraibe a crescut în sudul Londrei, într-o familie de imigranți. În copilărie, majoritatea timpului îl petrecea pe stradă, cu mingea la picior, fără să aibă activități mai puțin sănatoase pe care le desfășurau cei din jurul său la acea vârstă. “După școală, tot ce îmi doream era să joc fotbal pe străzi. În jurul meu erau doar oameni care făceau lucruri rele, dar nu am vrut niciodată să am de-a face cu ei“, a declarat Sancho.
Bundesliga
După Lewandowski, Bayern are mari emoții cu alt star! Între United și Real: mutare de 70 milioane €
30/06/2022 LA 07:53
Datorită antrenorului Sayce Holmes, Jadon a reușit să semneze cu Watford la doar 7 ani. Distanța dintre academie și club devenise un impediment pentru el, astfel că a fost nevoit să se mute într-o locuință primită de la club. Evoluțiile sale la categoria Under 11 au atras atenția marilor cluburi din Londra, însă el a preferat să rămână la Watford.
În 2015, Jadon Sancho face pasul la academia lui Manchester City. El a fost unul dintre puținii jucători căruia i s-a promis că va ajunge destul de rapid la echipa mare. Machester City a plătit pentru el doar 66.000 de euro. Contractul, cu tot cu clauze, ajungea undeva la 500.000 de lire. După doar doi ani petrecuți la juniori, puștiul era gata să se alăture echipeimari după evoluțiile extraordinare pe care le-a avut pe parcursul celor doi ani petrecuți la academie.
https://i.eurosport.com/2019/12/16/2737604.jpg
Chiar la debutul în echipa Under 18 a lui City, Jandon reușea să puncteze de două ori. Tot în 2015, jucătorul debuta cu gol în naționala Angliei Under 16. În primul său an la echipă marcase de 20 de ori și oferise 7 pase decisive, cifre incredibile pentru un puști care, la acea vremea, avea numai 16 ani. După finala Campionatului European Under 17, pierdută de Anglia, Sancho își cere dreptul de a face parte din lotul de seniori al clubului. Impresionantă a fost atitudinea lui. Conștient de valorea pe care o arătase, cere singur să i se acorde creditul meritat. Urmarea a fost însă o excludere din lotul echipei care făcea deplasarea în America pentru un turneu amical.
Cu mult curaj a ales să plece la Dortmund. Chiar în ultima zi de transferuri din vara lui 2017, Sancho semnezează cu Borusia Dortmund pentru suma de 8 milioane de lire, fără să fi jucat nici măcar un meci la nivel de profesioniști. Jadon a ales să plece la o echipă conștientă de calitățile sale. Borussia Dortumd îl adusese drept înlocuitor pentru un alt tânăr, Dembele, care tocmai plecase la Barcelona. Mai mult decât atât, i s-a oferit numărul 7 la echipa mare. Primul an a fost dificil pentru el. A bifat doar 12 meciuri pentru echipa germană, iar primul și singurul gol a venit în luna aprilie a anului 2018. A reușit totuși să câștige cu naționala Angliei Under 17 Campionatul Mondial.
În următorul sezon, aripa stângă a lui Dortmund s-a metamorfozat. Evoluțiile sale l-au transformat în titular indiscutabil atât la echipa de club, cât și la naționala Angliei, pentru care deja reușise să marcheze primele sale două goluri.
https://i.eurosport.com/2019/11/19/2720241.jpg

Sancho, inspirat de Ronaldinho și Neymar

Jadon a declarat că idolii lui sunt brazilienii Ronaldinho și Neymar, iar lucrul acesta este vizibil astăzi în jocul lui spectaculos. Nu este un jucător clasic englez. Forța și fizicul impunător au fost înlocuite cu o tehnică care hărțuiește defensivele adverse și cu un control al balonului demn de un jucător sud-american. Fotbalul pe care îl practică tânărul englez nu este un fotbal forțat. Se poate observa cu ochiul liber plăcerea cu care dirijează mingea.
Sezonul trecut s-a dezlănțuit în Budesliga. În cele 34 de partide bifate în tricoul galben-negru, el a marcat de 12 ori și a oferit 17 pase decisive. Cota jucătorului de 19 ani a ajuns la suma de 170 de milioane de euro, al cincilea jucător din lume din acest punct de vedere, conform CIES Football Observatory. În actuala stagiune, Sancho se află într-o ascensiune continuă. În 12 meciuri jucate, Jadon a marcat de 7 ori și a oferit 7 assist-uri.
Borusia are deja o tradiție în a crește tinere talente. La City, pentru un post de titular trebuia să lupte cu jucători precum Sterling, Sane sau Bernardo Silva. Jadon a avut curajul și inspirația de a alege un club perfect pentru el, astfel că progresul lui nu a fost umbrit de vechii titulari sau de deciziile unui antrenor care nu avea încredere în el.
În prezent, starul din Bundesliga este curtat de marile cluburi ale Europei, iar timpul pe care l-a petrecut lângă marele zid galben se apropie de final. Aflat pe o lista scurtă a jucătorilor din naționala Angliei, alături de Trippier, care joacă în afară, Jadon Sancho are toate șansele să se întoarcă în insulă la unul dintre marile cluburi ale campionatului englez. Pe lângă Liverpool, Chelsea sau Manchester United, în cursa pentru el au mai intrat Barcelona și rivala acesteia, Real Madrid.
Bundesliga
Un fost ultras, noul președinte al lui Hertha Berlin
27/06/2022 LA 09:02
Bundesliga
Mario Goetze, la Frankfurt! Eintracht îşi face un adevărat "dream team"
20/06/2022 LA 09:15