Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Erling Haaland, noul superstar care a luat prin surprindere lumea fotbalului

Vlad Dumitrescu

Actualizat 21/03/2020 la 14:01 GMT+2

Puștiul minune Erling Braut Haaland a apărut aparent ”peste noapte” și în doar câteva luni a devenit unul dintre cele mai cunoscute nume din fotbalul mondial, la doar 19 ani.

Erling Haaland (Borussia Dortmund)

Credit imagine: Getty Images

Începuturile în Norvegia

Toate speranțele fotbalului norvegian erau puse până recent în Martin Odegaard, copilul care a fost luat de Real Madrid la doar 15 ani. De atunci, traiectoria sa a fost una fluctuantă, fiind împrumutat la mai multe cluburi iar norvegianul și-a regăsit forma abia în acest sezon, la Real Sociedad. Totuși, lumina reflectoarelor a căzut în această stagiune pe un al puști minune, tot din Norvegia. Erling Braut Haaland.
Haaland este fiul lui Alf-Inge Haaland, fost jucător la Nottingham Forest, Leeds United și Manchester City. Erling s-a născut în 2000 la Leeds, tatăl său jucând la club în acea perioadă. La vârsta de doar trei ani, el s-a mutat împreună cu părinții la Bryne, un oraș mic în apropiere de Stavenger, în Norvegia.
Însă acesta a fost background-ul provincial care a dus la fundația lui Haaland ca fotbalist. El a mers inițial la academia locală de la Bryne FK pentru ca apoi să avanseze la echipa a doua a clubului. N-a durat mult și s-a făcut remarcat, în stilul caracteristic deja: a marcat 18 goluri în 14 meciuri pentru Bryne 2 în sezonul 2015/2016.
Evident, aceste evoluții au fost remarcate iar pe 12 mai 2016, la doar 15 ani, Haaland a debutat pentru prima echipă a celor de la Bryne. Nu a marcat niciun gol însă în primele 16 meciuri iar după aceste evoluții șterse, Erling a considerat că viitorul său este în altă parte.
sada

Mutarea inevitabilă la Molde

Probabil cea mai importantă decizie pentru dezvoltarea sa ca jucător a fost luată de Haaland cînd s-a hotărât să se transfere la Molde în februarie 2017. Antrenor era Ole Gunnar Solskjaer, actualul manager al lui Manchester United. Un norvegian care știe ce înseamnă să fii un atacant de succes, la cel mai înalt nivel, s-ar putea spune. Astfel, potrivirea a fost perfectă iar Ole l-a ajutat enorm pe Haaland.
Solskjaer l-a trimis pentru prima oară ca titular pe 25 aprilie 2017 într-un meci de cupă cu Volda. Haaland a marcat, evident, la debut. Pentru restul sezonului, Haaland nu a produs neapărat ceva spectaculos - 4 goluri în 20 de meciuri - dar progresul era vizibil.
Anul 2018 a fost însă cel în care Haaland a început să tureze motoarele. Erling a încheiat anul cu 16 goluri în 30 de meciuri, fiind golgheterul celor de la Molde. Haaland a avut evoluții remarcabile pe parcursul sezonului, mai ales în victoria lui Molde în deplasare la SK Brann cu 4-0. Haaland a rezolvat singur partida, înscriind toate cele patru goluri, într-un interval de doar 21 de minute.
Erling Haaland

Pasul spre fotbalul mare

Haaland începuse să fie urmărit de scouterii europeni iar cei de la Red Bull Salzburg au fost impresionați. Așadar, pe 19 august 2018, Haaland a semnat cu clubul austriac pentru 8 milioane de euro.
Haaland a fost integrat treptat în lotul lui Salzburg, acolo unde Moanes Dabour era principalul atacant pentru sezonul 2018/2019. Misiunea a fost una imposibilă pentru norvegian: Dabour a marcat 37 de goluri în 48 de meciuri și nu avea cum să fie înlocuit. Așadar, între ianuarie și mai, Haaland a jucat doar cinci meciuri pentru Salzburg, pentru ca apoi să meargă în vară în Polonia pentru Campionatul Mondial U20.
Acolo, norvegianul a făcut istorie: a marcat nouă goluri în victoria Norvegiei cu 12-0 asupra celor din Honduras. Haaland a fost, evident, golgheterul turneului. Când s-a întors la Salzburg, antrenorul Marco Rose plecase la Borussia Monchengladbach iar americanul Jesse Marsch preluase echipa.
Fostul antrenor al celor de la New York Red Bulls l-a titularizat pe Haaland după plecarea lui Dabour și a fost răsplătit imediat: Erling a marcat șase goluri în primele patru meciuri ale sezonului 2019/2020.
”Primul lucru la care mă gândesc când de Haaland: Este un profesionist desăvârșit! Și e distractiv să lucrezi cu el. Vine la antrenamente cu multă energie în fiecare zi, îmi plac oamenii ca el”, a declarat Marsch.
A avut un impact pozitiv masiv asupra întregului grup. Dacă are nevoie de ajutor, noi suntem mereu acolo pentru el. Dar are și familia, pe tatăl său, o fundație solidă prin care poate gestiona aceste momente
Ascensiunea rapidă de la Salzburg a fost observată iar în septembrie 2019 Haaland debuta deja la naționala mare a Norvegiei. Mai mult, Haaland și-a făcut apariția și în Champions League doar două săptămâni mai târziu. Din nou a scris istorie: după ce a marcat un hat-trick împotriva lui Genk, Haaland a marcat în următoarele patru meciuri din grupă și a devenit primul adolescent (și al 5-lea jucător din istorie) care reușește să marcheze în primele sale cinci meciuri din Champions League.
”Este un profesionist 100%. Când noi ne jucam cărți în deplasări, el citea articole științifice prin care învăța cum să își îmbunătățească programul de dormit sau dieta. Caută mereu cele mai mici detalii prin care se poate îmbunătăți pentru a face următorul pas” - Maximilian Wober, fost coechipier de la RB Salzburg.
Haaland era de neoprit. A făcut ravagii în Austria unde până la pauza de iarnă a înscris 28 de goluri în 22 de meciuri pentru Salzburg, din care cinci hat-trick-uri. Devenea imposibil petnru Salzburg să îl păstreze. Toate marile cluburi erau interesate iar în presă apărea în fiecare zi câte o nouă ”mega ofertă” pentru puștiul norvegian.

Haaland începe o nouă aventură la Borussia Dortmund

Borussia Dortmund a câștigat însă bătălia și a activat clauza de doar 20 de milioane de euro a norvegianului. Clubul german i-a putut oferi tânărului Haaland garanția că va fi titular iar acest lucru a făcut diferența. Haaland nu a ezitat și a semnat pentru a începe o nouă aventură.
La Borussia, Haaland a continuat să facă ce știe mai bine: să marcheze pe bandă rulantă. Are nouă goluri în opt meciuri în Bundesliga iar în Champions League a ajuns deja la 10 reușite dintr-un total de opt meciuri în acest sezon. Dacă nu ar fi un anume Mbappe, Haaland ar fi considerat de mulți drept moștenitorul lui Messi și Ronaldo. Poate că prea devreme, poate că nu. Vom vedea, însă pe Haaland nu pare să îl oprească nimic în acest moment.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo