Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Germania, pregătită de "Der Klassiker". Cele mai interesante borne înainte de Bayern vs Dortmund

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 08/11/2019 la 15:48 GMT+2

Clasicul German reprezintă o șansă pentru fanii fotbalului internațional să vadă două dintre cele mai iubite cluburi și bine organizate entități sportive europene, în fața a două galerii mereu surprinzătoare și pretențioase, dar și inteligente prin creativitatea scenografiilor. Deși e un "derby tânăr", rivalitatea dintre Bayern și Dortmund a crescut enorm în ultimii 30 de ani.

Robert Lewandowski of Bayern Munich is fouled by Abdou Diallo of Borussia Dortmund as Roman Buerki of Borussia Dortmund comes out to collect the ball during the Bundesliga match between FC Bayern Muenchen and Borussia Dortmund at Allianz Arena

Credit imagine: Getty Images

Cele două cluburi au apărut la începutul secolului XX, într-o epocă în care Germania trecea printr-o transformare continuă la nivel politic, economic, militar, social, transformări care au modelat drumul țării pentru o jumătate de secol: perioadă în care a declanșat două confragrații mondiale, din care a ieșit "șifonată" de fiecare dată. Numele lor reprezintă denumirea germană a regiunilor de unde provin, subliniind brandingul local și cât de important e pentru orgoliul lor locul de naștere; Bayern – de la Bavaria și Borussia - de la Prusia.
Ambele echipe, Bayern și Borussia, au avut de înfruntat valul de opresiune și de control al noului regim nazist, dar mai afectată a fost Bayern Munchen, iar eroul multor fani și oameni care-și amintesc epoca aceea este Kurt Landauer. Acesta a fost la bază un om de afaceri, care s-a ocupat de publicitatea ziarului cotidian din Munchen (Münchner Neueste Nachrichten) în perioada celui de al doilea Război Mondial. Povestea lui la Bayern a început ca jucător în 1901, când avea 17 ani, și s-a întors în 1905. În 1913 a devenit președintele clubului la doar 29 de ani, dar primul mandat a durat puțin din cauza primului Război Mondial; s-a întors la club imediat după război și a fost protagonist al câștigării primului campionat german în 1932, conducând clubul până în 1933.
Fiind evreu, acesta a fost obligat și presat de naziști să renunțe la poziția de președinte, semnându-și demisia pe 22 martie 1933; a fost arestat șapte luni mai târziu, pe 10 noiembrie 1938 și trimis în lagărul de concentrare de la Dachau. Datorită faptului că a fost ofițer în armata Kaizerului în Primul Război, i-a fost permis să plece după 33 de zile în lagăr: a emigrat în martie 1939 în Elveția. Un an mai târziu, când Bayern a jucat la Geneva un meci amical cu echipa națională a Elveției, jucătorii nemți l-au salutat, iar Gestapo a trecut la amenințări - dacă vor mai continua să se comporte astfel, vor fi consecințe. El a revenit pentru a doua oară la Bayern în 1947 și a rămas până în ziua de azi cel mai longeviv președinte al clubului Bayern, din perspectiva duratei cumulate a mandatelor lui.
După terminarea celui de-al doilea Război Mondial, zonele ocupate de forțele aliate s-au organizat în Germania de Vest, care va funcționa ca și stat sprijinit de SUA și NATO, până în 1989. În consecință, fotbalul, care a fost organizat în Reichsliga în perioada lui Hitler, s-a organizat într-o competiție cu un regim variat: cu grupe și faze eliminatorii, asemenea unei cupe naționale sau turneu internațional.
bayern dortmund

Mic istoric

Între 1949 și 1963, Borussia Dortmund a ajuns de cinci ori în finala campionatului (atât în 1949 cât și 1963), câștigând-o de 3 ori (prima dată în 1956). Astfel, putem spune că fotbalul profesionist german a apărut în anii 60, odată cu lansarea Bundesligii. În 1963, Borussia Dortmund a fost unul dintre cluburile care a participat la prima ediție de Bundesliga din postura de câștigătoare a campionatului german din ediția precedentă, recent reformatat. De asemenea, prima întâlnire cu Bayern a avut loc în al treilea sezon de Bundesliga, în 1965, când bavarezii au apărut ca nou-promovată în prima ligă și au terminat pe locul 3, la egalitate de puncte cu Borussia Dortmund, vice-campioană a acelei ediții. Pe 16 octombrie, în fața a peste 40.000 de spectatori, Dortmund a învins pe Bayern cu 2-0, ambele goluri marcat de Wasab în min 38 și 83; la gazde, jucători precum Maier, Beckenbauer și Gerd Muller erau în primul "11", iar libero-ul de notorietate a ratat un penalty în minutul 58. Dortmund a câștigat și meciul retur pe teren propriu cu 3-0, lucru care a ajutat-o în calculul final.
Rivalitatea a continuat în vara anului următor, când Dortmund a devenit primul club german care să câștige un trofeu european, Cupa Cupelor, într-o finală decisă după prelungiri – 2-1 cu Liverpool. Acest lucru a fost repetat în aceeași competiție de Bayern, care a câștigat și ea primul trofeu într-o finală cu o echipă britanică, dar din Scoția – Glasgow Rangers.
Apoi, meciul cu cea mai mare diferență de scor s-a înregistrat pe 27 noiembrie 1971, la Munchen, unde Bayern a învins cu un neverosimil scor de 11-1 pe Dortmund, cu un Gerd Muller marcator a patru goluri; pentru bavarezi, este cea mai categorică victorie din istoria participării lor în Bundesliga. Uli Hoeness (actualul președinte) și Franz Roth au marcat și ei la rândul lor câte o dublă. În acel sezon, Bayern a câștigat al doilea titlu de campioană, iar Borussia a retrogradat de pe locul 17, iar Gerd Muller a reușit o performanță neegalată de nimeni până în zilele noastre: a devenit golgheterul campionatului cu 40 de reușite în 34 de meciuri.
Dortmund a revenit în prim-plan în anii 90, când a câștigat două titluri consecutive, între 1995 și 1996, ajungând apoi în finala Ligii Campionilor și câștigând-o chiar pe stadionul celor de la Bayern, Olympiastadion. În anii 2000 a continuat rivalitatea, cu un Bayern în formă, cu două finale de Ligă (1999 – pierdută și 2001 – câștigată) și un Dortmund campioană în 2001 și finalistă în cupa UEFA în 2002. Iar în 2004, rivalitatea a atins cote nebănuite privind sportivitatea, Bayern ajutând clubul din Dortmund cu un împrumut de 2 milioane de euro pentru a-și plăti datoria care ținea clubul în faliment; acest detaliu a dus la evitarea dispariției unui club mare din peisajul european.
În total, Bayern și Dortmund s-au întâlnit de 124 ori în istorie (58 victorii Bayern – 44 egaluri – 44 victorii Dortmund / 234 goluri Bayern – 150 goluri Dortmund), întâlnindu-se de asemenea în 11 meciuri de Cupă, 6 de Supercupă, 3 de Liga Campionilor și 2 în cupa Ligii. Cea mai importantă întâlnire a fost de departe finala Ligii din 2013, când Bayern a învins cu 2-1 pe Wembley echipa antrenată atunci de Jurgen Klopp.
Ca trofee, clubul bavarez are un avantaj având în palmares 71 trofee – clubul german cu cele mai multe trofee (28 campionate, 18 cupe, 6 cupe ale Ligii, 8 supercupe, iar pe plan internațional este clubul german cu cele mai multe Cupe/Ligi Campionilor (10 finale) – 5, 1 cupă UEFA, 1 Cupă a Cupelor, 1 Supercupă a Europei, 2 cupe Intercontinentale și un campionat mondial al cluburilor). E singurul club german care a câștigat toate competițiile europene cel puțin o dată și printre puținele cluburi europene care au reușit asta (alături de Juventus, Ajax, Chelsea, Manchester United). Dortmund se poate lăuda cu un șir de 8 campionate, 4 cupe, 6 supercupe, 1 Ligă a Campionilor, 1 Cupă Intercontinentală; în total 21 de trofee, cu 50 mai puține decât bavarezii.
Ottmar Hitzfeld lifts the Championsleague trophy upon the team's arrival at Munich's airport May 24, 2001

Antrenori

Cei doi antrenori actuali nu s-au întâlnit, prin simplul fapt că unul e interimar – Hansi Flick –, iar conjunctura îl duce într-un derby incendiar. Pe de altă parte, Lucien Favre (de la Borussia Dortmund) are aproape 8 ani experiență în Bundesliga, doi la Hertha, patru la Monchendlabach și acum un an și jumătate la Dortmund, cu care a câștigat o supercupă chiar anul acesta.
Nouă antrenori au avut grijă de destinul sportiv al celor două cluburi la un moment dat. Primul antrenor care a activat la ambele echipe a fost Hans Tauchert – între 1933 și 1934 la Bayern și între 1957 și 1958 la Dortmund. Apoi, Helmut Schneider a fost primul antrenor care a adus campionatul german la Dortmund: în anii 50, de două ori (având două mandate între 1955 și 1957 și unul între 1968 și 1969), iar la Bayern Munchen între 1961 și 1963, ajutând la prima promovare a bavarezilor în prima ligă. Primul antrenor străin a fost iugoslavul Branko Zebec, care a adus primul trofeu de Bundesliga și două cupe la Bayern între 1968 și 1970; la Dortmund a ajuns în 1981, ducând echipa la finalul sezonului în cupa UEFA, după o pauză de 12 ani.
Udo Lattek este un nume imens în istoria celor de la Bayern, reușind să câștige în două mandate cât unii se străduiesc într-o carieră: prima dată între 1970 și 1975 – 3 campionate, 1 cupă, 1 CCE și a doua oară între 1982 și 1987 – 3 campionate și 2 cupe – adunând în total peste 300 de meciuri pe bancă și peste 3.200 de zile în funcție. La Dortmund a avut o activitate relativ săracă, cu două mandate - unul între 1979 și 1981 și ca interimar câteva luni în 2001. Maghiarul Pal Csernai a repetat același traseu ca Lattek, afirmându-se prima dată la Bayern, cu 2 campionate, 1 cupă și 1 supercupă între 1979 și 1983, urmat de Reinhard Saftig, care a funcționat ca interimar o lună, în 1983; la Dortmund, Csernai a petrecut un sezon între 1985 și 1986, iar Saftig a continuat după el cu două sezoane și jumătate (după ce a fost interimar câteva zile în octombrie 1984). Otto Rehhagel a antrenat prima dată pe Dortmund între 1976 și 1978, iar pe Bayern între 1995 și 1996. Erich Ribbeck a antrenat între 1984 și 1985 pe Dortmund, iar pe Bayern între 1992 și 1993.
Cel mai performant antrenor e nimeni altul decât Ottmar Hitzfeld, care a atins apogeul performanțelor în anii '90 și 2000. Între 1991 și 1997, acesta a câștigat două campionate, 2 supercupe și 1 Ligă a Campionilor, devenind cel mai decorat antrenor din istoria clubului prusac. Viața l-a dus imediat la cel mai important club german al epocii – Bayern, unde a devenit și acolo antrenorul cu cele mai multe trofee câștigate (14). Prima dată în 1997, când și-a început mandatul de șapte ani, perioadă în care a câștigat 4 campionate, 2 cupe, 3 supercupe, 1 Ligă a Campionilor, 1 Cupă Intercontinentală (11 în total) și între 2007 și 2008 – un campionat, o cupă și o supercupă.
Robert Lewandowski, Mario Götze - FC Bayern vs. Borussia Dortmund

Jucători

Cel mai bun marcator în meciurile directe este atacantul central al lui Bayern, Robert Lewandowski, cu 21 goluri. El a marcat atât pentru Dortmund, cât și Bayern; dacă va juca, el va egala jucătorul cu cele mai multe prezențe în astfel de derbyuri - directorul sportiv al Borussiei – Michael Zorc (cu 33 de meciuri). De asemenea, polonezul e singurul jucător care a înscris un hat-trick pentru fiecare combatantă în astfel de dueluri: unul în 2012 pentru Dortmund, unul în 2018 pentru Munchen.
15 jucători au jucat relativ recent la ambele echipe, cele mai importante nume fiind Mario Gotze, Torsten Frings, Matt Hummels, Robert Lewandowski, Ivan Perisic. În ceea ce ne privește, singurul român implicat în astfel de dueluri a fost cunoscutul Marcel Răducanu, care a jucat în 9 meciuri de asemenea calibru în tricoul Borussiei Dortmund, între 1982 și 1988.

Ultimele rezultate

În ultimele cinci meciuri din toate competițiile, ambele cluburi au un parcurs similar. Bayern a obținut 4 victorii în ultimele cinci jocuri oficiale, marcând în fiecare dintre acestea, iar Dortmund are trei victorii consecutive în ultimele cinci meciuri, toate obținute pe teren propriu. În deplasare, Dortmund nu a mai marcat de la începutul lunii octombrie.
În ultimele cinci întâlniri directe, Dortmund a câștigat de două ori și Bayern de trei ori, meciuri în care s-au marcat cel puțin două goluri. Ultima întâlnire a fost un 5-0 clar în aprilie 2019. Borussia se află pe locul 2 cu 19 puncte, iar Bayern pe locul 4 cu 18 puncte.
Clasicul Germaniei, Bayern - Dortmund, se joacă sâmbătă, de la 19:30.
Articol scris de Sebi Răducu
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo