Apariția sistemelor competiționale cu play-off și play-out au revoluționat campionatele interne în ultimii 10 ani. În special țările mai mici au adoptat acest format sub diferite tipuri cu scopul de a oferi finaluri mai palpitante de sezon. În multe dintre aceste țări, majoritatea campioanelor se decideau încă din primele luni ale sezonului, astfel că interesul pentru competiții scădea drastic.
Cele mai importante campionate ale Europei se joacă în continuare după sistemul clasic, în care ierarhia se stabilește după ce toate echipele se confruntă fiecare cu fiecare de câte 2 ori pe sezon. În ciuda faptului că se investește enorm în cele mai tari 5 campioante ale lumii (Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia), există echipe care domină autoritar aceste competiții și rareori se întâmplă ca formațiile mai mici să aibă șanse la titlu. Este cazul lui Bayern în Germania, PSG în Franța sau Juventus în Italia, formații care au dominat copios competițiile interne în ultimii 10 ani.
Acest lucru s-ar putea însă schimba pe viitor, iar primul campionat despre care se discută că ar putea adopta un sistem cu play-off este Bundesliga. Propunerea a venit de la Wolfgang Holzhauser, fost CEO al lui Bayer Leverkusen și fost președinte al Bundesligii, care e de părere că doar așa echilibrul ar fi readus în fotbalul german și Bayern Munchen ar putea avea concurență serioasă în lupta la titlu din fiecare an.
Bundesliga
După Lewandowski, Bayern are mari emoții cu alt star! Între United și Real: mutare de 70 milioane €
30/06/2022 LA 07:53
Citește și:
https://i.eurosport.com/2021/09/20/3223723.png

Bundesliga, primul campionat de top cu sistem play-off?

Fostul oficial propune un sistem total inedit, care nu este practicat în niciun campionat din Europa în acest moment și care presupune ca echipa campioană să fie decisă în urma unei finale.
"Primele patru echipe ar juca 2 semifinale după sezonul regulat din Bundesliga: Locul 1 cu locul 4 și locul 2 cu locul 3. Câștigătorii vor juca o finală, iar învinșii se vor duela pentru locul 3. Acest format ar fi interesant pentru fani. În mintea fanilor nu va mai persista ideaa că totul este determinat în octombrie. Nu se poate rezolva această problemă financiar, ci doar într-un mod sportiv. Chiar și așa, acest lucru ar avea și un avantaj financiar", a declarat Wolfgang Holzhauser, citat de As.com.
Fostul oficial al lui Leverkusen este conștient că ideea sa nu este pe placul marilor echipe, cu referire în special la Bayern Munchen, dar este convins că e nevoie de o schimbare pentru ca Bundesliga să fie mai dinamică în viitor: "Fotbalul și susținătorii săi au, în general, o poziție conservatoare și sunt mai puțin deschiși la lucruri noi. De exemplu, Bayern Munchen nu va fi de acord, dar pot fi aduse argumente în mod repetat pentru aceste modificări. Desigur, va exista un an în care Bayern va fi slabă sau va avea ghinion cu accidentările și atunci un alt club va profita, dar pe termen lung aceasta nu este o soluție".
Evident, va fi nevoie de timp pentru a se implementa un asemenea sistem într-un campionat precum cel din Germania, dar orice e posibil în viitor. Propunerea lui Holzhauser pare exagerată, având în vedere că echipa de pe locul 4 ar avea de câștigat doar 2 meciuri pentru a deveni campioană, asta după ce a terminat la o distanță foarte mare de locul 1 sezonul regulat. Spre exemplu, în sezonul 2018-2019, Bayern Munchen a avut 20 de puncte avans față de Bayer Leverkusen, ocupanta locului 4 la finalul sezonului.
Totuși, din rațiuni financiare și din dorința de a avea mereu finaluri palpitante de sezon nu este exclus ca marile campioanate ale Europei să implementeze sisteme de acest gen în viitor.
https://i.eurosport.com/2021/09/20/3223565.jpg
Bundesliga
Un fost ultras, noul președinte al lui Hertha Berlin
27/06/2022 LA 09:02
Bundesliga
Mario Goetze, la Frankfurt! Eintracht îşi face un adevărat "dream team"
20/06/2022 LA 09:15