Articol scris de Radu Florea
Deși rivalitatea dintre Barcelona și Real Madrid este și una politică ori rivalitatea dintre Celtic și Rangers este și una religioasă, nu același lucru putem spune despre Der Klassiker, derby-ul dintre Bayern și Dortmund reprezentând o rivalitate pur fotbalistică care a luat naștere în anii 90, odată cu succesul obținut de Borussia sub mandatul renumitului antrenor Ottmar Hitzfeld.
După înființarea Bundesligii din anul 1963, Borussia nu a reușit să mai câștige niciun campionat până în anul 1995. Cu toate că Dortmund a devenit în 1966 primul club german care a câștigat o Cupă Europeană (Cupa Cupelor), perioada anilor 70 și 80 a fost una dezamăgitoare pentru "galbeni-negrii". În anii 70 Borussia Dortmund chiar a petrecut 4 sezoane consecutive în a doua ligă germană, în timp ce Bayern cucerea trei Cupe Europene în ani consecutivi. În 1971 Bayern obținea cea mai mare victorie din istoria clubului, un 11-1 chiar împotriva lui Dortmund, acel scor reflectând perfect diferența de valoare dintre cele două echipe.
Bundesliga
Reacția celor de la Borussia Dortmund după ce Haaland s-a plâns de presiunea pusă asupra lui
ACUM 3 ORE
În anii 80, Borussia a evitat în două rânduri retrogradarea în a doua ligă, pentru ca în 1989 să câștige Cupa Germaniei, un trofeu care avea să anunțe revenirea "galben-negrilor" în topul celor mai bune echipe din lume. După numirea lui Ottmar Hitzfeld în funcția de antrenor al lui Dortmund, Borussia a pus la îndoială supremația lui Bayern după mult timp, echipa antrenată de Hitzfeld cucerind 2 campionate, în 1995 și 1996, pentru ca în anul 1997 să o învingă pe Juventus – echipă care-i avea pe Zidane și Del Piero – în finala Champions League, grație golurilor marcate de Karl-Heinz Riedle și Rals Ricken. În sezonul 1997-1998, Bayern și Dortmund s-au întâlnit în sferturile Champions League, fiind primele două echipe germane care se întâlneau într-un meci direct de Liga Campionilor. Chiar dacă Borussia a eliminat-o pe Bayern din sferturi în acel sezon, pentru "galben-negrii" a urmat o perioadă dificilă odată cu plecarea lui Hitzfeld la Bayern din vara anului 1998. Alături de clubul bavarez, antrenorul german a cucerit 5 Campionate ale Germaniei, 3 Cupe ale Germaniei, dar și Champions League în 2001. Bayern era cea mai bună echipă germană la începutul anilor 2000, poate și pentru că Dortmund s-a confruntat cu mari probleme financiare în acea perioadă. Persoanele din conducerea lui Bayern au realizat cât de important este pentru fotbalul german ca Dortmund să rămână în prima ligă, astfel că bavarezii i-au ajutat pe "galben-negrii" cu un împrumut pentru ca cei din urmă să-și redreseze problemele financiare. Acel împrumut oferit de Bayern lui Dortmund s-a dovedit a fi foarte benefic, pentru că această rivalitate dintre cele două echipe a atins cote maxime în perioada în care Jurgen Klopp a devenit antrenorul Borussiei Dortmund. Între 2008 și 2015, Dortmund a câștigat sub conducerea lui Klopp 2 Campionate ale Germaniei, 1 Cupă a Germaniei, 2 Supercupe ale Germaniei, ajungând în finala Champions League în 2013, finală pierdută chiar împotriva rivalilor de la Bayern. Cu toate că după acea finală de Liga Campionilor "galben-negrii" nu au mai cucerit niciun campionat, Dortmund a continuat să fie singura echipă care s-a bătut an de an cu bavarezii pentru cucerirea trofeelor interne, promovând unii dintre cei mai buni tineri fotbaliști din lume și reușind chiar să fie echipa din Germania împotriva căreia Bayern are cel mai mic procentaj al victoriilor (48%).
Ce înseamnă derby-ul dintre Dortmund și Bayern pentru fotbalul german?
Nivelul fotbalului din Bundesliga era unul scăzut în perioada ce a precedat Cupa Mondială din 2006 organizată chiar de Germania. Organizarea acelui turneu final a determinat performanțele ulterioare ale echipelor germane si a naționalei "Die Mannschaftului". Succesele lui Bayern din Liga Campionilor și a naționalei Germaniei de la Cupa Mondială din 2014 au fost influențate și de derby-ul dintre Dortmund și Bayern, un derby care a oferit în anul 2013 prima finală de Liga Campionilor dintre două echipe germane, probabil acel an fiind primul din istoria fotbalului în care cele mai bune două echipe din lume au fost ambele din Germania. Acea finală a ajutat mult fotbalul german să se dezvolte, în prezent Bundesliga fiind un campionat mai spectaculos și mai atractiv în multe momente chiar decât campionatul Italiei sau al Spaniei. Cu toate că această rivalitate dintre Dortmund și Bayern a luat naștere târziu, pare că acest derby care a ajutat atât de mult dezvoltarea fotbalului german din ultimii ani va dăinui multe decenii de acum înainte.
Borussia Dortmund - Bayern, episodul 132, se va desfășura de la ora 19.30 și va putea fi urmărit în format live text pe Eurosport.ro.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
https://i.eurosport.com/2021/12/03/3264935.jpg
Liga
Real Madrid, all in pentru Haaland și Mbappe! Suma uriașă pregătită pentru cele două transferuri
ACUM 8 ORE
Bundesliga
Un star al lui Bayern a oprit antrenamentele din cauza unor probleme cardiace. Cât va lipsi
15/01/2022 LA 16:32