Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dortmund - Bayern | Avancronica exclusivă făcută de Marcel Răducanu pentru derby-ul din Bundesliga

Bianca Dumitru

Actualizat 03/12/2021 la 14:39 GMT+2

Borussia Dortmund - Bayern este unul dintre marile derby-uri din Europa în acest weekend. Marcel Răducanu a prefațat în exclusivitate pentru Eurosport partida din a 14-a etapă a Bundesliga, analizându-i pe antrenorii celor două echipe, dar și pe Robert Lewandowski și Erling Haaland.

Robert Lewandowski (FC Bayern; left) and Erling Haaland (Borussia Dortmund)

Credit imagine: Imago

Dortmund și Bayern Munchen se înfruntă sâmbătă, de la ora 19:30, în derby-ul etapei a 14-a din Bundesliga. Fostul fotbalist legendar al Borussiei, Marcel Răducanu a prefațat duelul în exclusivitate pentru Eurosport.ro.
Românul în vârstă de 67 de ani a declarat că se așteaptă la un meci foarte intens, între două echipe valoroase, punctând că Bayern are avantajul experienței, care le va aduce victoria jucătorilor lui Julian Nagelsmann.
"Așteptăm toți cu nerăbdare acest meci pentru că până acum constelația nu a fost așa, cu numai un punct între cele două. Dacă ne amintim, în trecut, Borussia a avut vreo 9 puncte diferență și a pierdut la Munchen cu 5-0. Pentru mine, Bayern este o echipă mai matură, echilibrată, și, mai ales, are mentalitatea de a câștiga orice meci. Are disciplină tactică, are și jucători mai valoroși decât Dortmund...
Borussia are jucători tineri, talentați, dar cred eu că Bayern are un lot cu mai multă experiență și cred că o să fie un meci pe care Bayern o să îl câștige, mai ales pentru că îl are și pe Lewandowski, care o fi acum puțin supărat că nu a câștigat Balonul de Aur, dar cred că vrea să dovedească faptul că este un jucător valoros și foarte periculos.
Cred, însă, că Bayern este o echipă mai puternică, cea mai puternică din Europa și poate și din lume. Bayern e atât de puternică la ora asta încât nu are cine să-i bată.
Nu știu la ce scor, nu vreau să dau pronosticuri, dar oaspeții sunt favoriți. Cei de la Bayern au pierdut un meci la Augsburg, ok, poate nu au luat meciul în serios, așa cum a fost și în Cupa Germaniei, la 5-0 cu Monchengladbach. Pentru mine, astea sunt accidente. Meciurile directe dintre Bayern și Borussia au fost întotdeauna diferite, puternice, interesante, foarte importante. Atunci a arătat Bayern ce poate.
Jucătorii se motivează între ei, nici nu ar mai avea nevoie de un antrenor așa echipă puternică sunt. Gândiți-vă ce jucători de valoare au în față, în afară de Lewandowski, îi au pe Gnabry, pe Coman, jucători care pot să decidă un joc. Sunt sigur că o să fie un meci frumos pentru că sunt două echipe ofensive, care vor să câștige, care vor să arate fotbal, astfel că ne așteptăm la un meci intens", a declarat Marcel Răducanu, în exclusivitate pentru Eurosport.
Marcel Răducanu, în tricoul Borussiei Dortmund
Fostul fotbalist a vorbit și despre problemele cu care se confruntă echipa lui Marco Rose, care a fost eliminată din grupele Champions League înainte de ultima partidă, spunând că absența lui Haaland din primul 11 al lui Dortmund contează enorm.
"La Borussia faptul că a ieșit din grupele Champions League este o problemă. Au pierdut o grămadă de bani... În Europa League nu cred că o să mai aibă aceeași motivație, cu toate că vor câștiga și de acolo bani. Sigur că au fost discuții la club, lumea nu e mulțumită de cum joacă echipa. Au jucători talentați, dar nu poți să folosești 4-5 jucători sub 20 de ani, care nu au experiență. Sunt talentați, e adevărat, dar nu ai cum să joci cu ei, mai ales împotriva lui Bayern Munchen.
Dacă suntem dependenți de Haaland și el nu e acolo, atunci ce facem? Cine dă goluri? Asta e marea problemă a celor de la Dortmund. Pentru Borussia este mai greu dacă nu joacă Haaland decât este pentru Bayern când nu joacă Kimmich.
Cred că acesta din urmă nu o să fie din cauza infectării cu Covid-19, dar pentru Dortmund ar fi un handicap mai mare dacă nu ar juca Haaland. Sper să joace, asta ar face meciul să fie mai interesant, dar oricum cred că Bayern are prima șansă la victorie", a punctat românul.
Întrebat care e cea mai frumoasă amintire pe care o are dintr-un derby, din perioada în care era jucător la Borussia Dortmund, Marcel Răducanu a amintit de meciul încheiat cu scorul de 4-4, în care a marcat două goluri. Acea partidă a fost rememorată și de clubul galben-negru la finalul lunii octombrie, printr-un videoclip postat pe contul oficial de YouTube.
Citește și:

Dortmund - Bayern | Derby-ul antrenorilor: Nagelsmann vs. Rose

Marcel Răducanu a făcut și o comparație între antrenorii celor două echipe, prezentând o parte dintre calitățile fiecăruia dintre ei. Fostul fotbalist a declarat că Marco Rose este în pericolul de a fi demis în cazul în care echipa va mai înregistra două înfrângeri.
"Nagelsmann, pe unde a fost, a avut rezultate foarte bune, bune de tot. La Hoffenheim, de unde a plecat, cu o echipă de comună a ajuns în Champions League. Apoi a fost la Leipzig, acum la Munchen... Dar, v-am spus, la Bayern poate să fie antrenor și șoferul de autobuz pentru că echipa este puternică.
Dar Nagelsmann e un antrenor mare, a dovedit că e bun, dar acum are și o echipă bună care îl ajută, are jucători de valoare. Știe să vorbească așa cum trebuie cu starurile, sunt unii jucători aproape de vârsta lui sau mai mari decât el și totuși îl înțeleg și îl respectă pentru că au văzut că omul știe fotbal, știe să-i pună pe teren, știe să joace cum trebuie și în campionat și în Champions League...
Nagelsmann este acum puțin peste Rose. Acesta din urmă a venit la Gladbach, a avut acolo niște jocuri bune, echipa juca un fotbal frumos, dar după ce a semnat cu Dortmund gata, au început să piardă și au pierdut încontinuu. Cred că Borussia s-a căit atunci că l-au semnat pentru că a trebuit să plătească 5 milioane cu toate că îl avea pe Terzic cu care câștiga meci de meci.
S-au întâmplat niște lucruri ciudate atunci când l-au luat pe Rose, dar cred că acum, dacă mai pierde două meciuri, o să fie pe făraș. Ăsta este jobul unui antrenor, mai ales la echipe puternice care vor să aibă succes, să iasă campioane, să joace în Champions League. Una e să o antrenezi pe Bielefeld și alta să fii la Borussia sau Bayern", a spus Răducanu, în exclusivitate pentru Eurosport.
Citește și:

Dortmund - Bayern | Derby-ul starurilor: Lewandowski vs. Haaland

În ceea ce îi privește pe Robert Lewandowski și Erling Haaland, cele două vedete ale echipelor care se vor înfrunta în acest weekend în derby-ul etapei din Bundesliga, românul a spus că îi plac amândoi, punctând totuși că, în timp ce Haaland este potrivit mai degrabă doar campionatului din Anglia, Lewandowski ar putea să facă față oriunde.
Marcel Răducanu a analizat și cursa pentru Balonul de Aur, spunând că polonezului care a doborât record după record la Bayern i s-a făcut o nedreptate.
"Îmi plac amândoi. Lewandowski, săracul, trebuia și anul trecut, și anul acesta, să câștige Balonul de Aur. Găsesc că a fost nedrept ce i s-a întâmplat lui Lewandowski, este scandalos pentru mine cu toate că sunt un fan al lui Messi. Merita să câștige. Clar! A doborât atâtea recorduri, a dat atâtea goluri... Ce trebuia să mai facă să ia și el o dată trofeul ăsta? Le-a făcut pe toate și totuși nu a luat... Ceva nu e în ordine.
Haaland e acum în creștere, e un jucător valoros, e tânăr, de perspectivă, are calități deosebite. E ca un tanc! Are alte calități decât Lewandowski și sper să nu se mai accidenteze și să dovedească ce poate. Să vedem dacă o să mai rămână la Borussia sau nu, el vrea neapărat să plece și cred că o să-l dea clubul până la urmă pentru că dacă el își dorește, clubul se va gândi că poate să ia o sumă importantă de bani în schimbul lui.
Asta e foarte important pentru mine. Clubul trebuie să știe ce vrea să facă. Vrea să ia campionatul și Cupa și să aibă succes în Champions League? Atunci trebuie să-ți formezi o echipă cu jucători valoroși, și tineri, dar și cu experiență. Nu poți să iei numai copii de 17-18 ani, să-i crești și apoi să-i vinzi după 2-3 ani. Nu o să ai niciodată o echipă puternică și tot Bayern o să câștige tot și deja e plictisitor, ei nici nu se mai bucură pentru că știu din start că sunt campioni...
Mai repede în Anglia ar face față Haaland decât în Spania pentru că acolo se joacă fotbal, în Spania sunt mai mulți 'mingicari'.
În Anglia, la Chelsea am văzut că e dorit neapărat, și Manchester United îl vrea... Mai degrabă ar face acolo față prin stilul de a juca, prin forța pe care o are. S-ar impune mai repede în Premier League decât în Spania.
Lewandowski poate să joace oriunde, și în Franța, și în Spania. Stilul lui de a juca e mai flexibil, vine și la primit, și în față, dă goluri, deci cred că poate să joace oriunde vrea el cu succes. Uitați-vă ce probleme are Messi. Toată lumea credea că n-o să aibă nicio problemă pentru că e fotbalist, iar un fotbalist mare poate să joace oriunde, dar se vede ce greutăți are în Franța...
Nu mai e în Spania unde a jucat atâta timp și unde e altă mentalitate, alt stil de joc, și în Franța are probleme. Mai ales la PSG, unde sunt numai valori. Sigur că e greu să joci cu Neymar și cu Mbappe și Di Maria... Ai prea multe vedete și de-asta nu merg lucrurile bine acolo", a conchis Marcel Răducanu.
Duelul dintre Borussia Dortmund și Bayern Munchen este programat sâmbătă, de la ora 19:30, și va fi transmis în format LIVE TEXT pe eurosport.ro.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Program transmisiuni Premier League, etapa 15
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo