Polonezul Robert Lewandowski, atacantul echipei germane de fotbal Bayern Munchen, a rupt cooperarea cu gigantul chinez în telecomunicații Huawei, acuzat de presă de colaborare cu Rusia în contextul războiului din Ucraina. Compania chineză a respins însă aceste acuzații, calificându-le drept "fake news".
"Noi am luat astăzi decizia de a pune capăt cooperării de marketing între Robert Lewandowski și Huawei. Astfel, realizarea tuturor prestațiilor promoționale a fost suspendată din partea noastră", a declarat agentul fotbalistului Tomasz Zawislak într-un comunicat dat publicității la începutul acestei săptămâni, fără să precizeze motivul ruperii contractului.
Conform presei poloneze, decizia este legată de un articol publicat de cotidianul britanic Daily Mail care acuză Huawei că ar fi ajutat Rusia să securizeze internetul în fața atacurilor hacker-ilor pro-ucraineni.
Fotbal
A început oficial perioada de mercato! Cele mai tari mutări care pot avea loc pe bani puțini
IERI LA 09:39
Daily Mail a citat în articolul său un raport publicat pe un site chinez și care a dispărut ulterior.
Grupul chinez a confirmat, la rândul său, ruptura contractului. "Huawei CBG Poland regretă finalul parteneriatului cu Robert Lewandowski. Noi apreciem cooperarea noastră de mai mulți ani și îi urăm mult noroc pentru viitor", a indicat Huawei, citat de Agerpres.
Citește și:

POLONIA A REFUZAT SĂ JOACE CU RUSIA DIN CAUZA RĂZBOIULUI

Rusia a devenit izolată din toate punctele de vedere, din punct de vedere sportiv, ca urmare a conflictului cu Ucraina. Finala Ligii Campionilor a fost mutată în Franța, Marele Premiu de Formula 1 de la Sochi a fost anulat, sportivii paralimpici nu vor putea merge la Jocurile Olimpice destinate celor cu handicap, iar cluburile de fotbal nu își vor mai putea disputa meciurile din cupele europene pe teren propriu.
Polonia, Suedia și Cehia au cerut recent organizatorilor FIFA şi UEFA "să reacţioneze imediat şi să prezinte soluţii alternative" în ceea ce priveşte locul de desfăşurare a întâlnirilor din barajul pentru Mondialul de fotbal din Qatar.
Lewandowski&Co urmau să întâlnească Rusia în dublă manșă, în martie, pentru ca învingătoarea să evolueze împotriva câștigătoarei duelului Suedia-Cehia.
Între timp, Federația de la Varșovia a refuzat total să mai întâlnească Rusia, din cauza a ce se întâmplă în Ucraina. Ca atare, Polonia va boicota dubla din baraj și pare greu de crezut că FIFA îi va da Rusiei meci câștigat la "masa verde".
"În lumina escaladării agresiunii Federației Ruse în Ucraina, naționala de fotbal a Poloniei refuză să joace meciul cu Rusia din play-off-ul pentru Campionatul Mondial", a spus Cezary Kulesza, președintele Federației Poloneze de Fotbal.
Robert Lewandowski, căpitanul, golgheterul și cel mai important jucător din istoria recentă a Poloniei, a salutat demersul Federației de la Varșovia, pe care îl susține necondiționat.
"Este decizia corectă. Nu îmi pot imagina să joc contra Rusiei cât timp agresiunea contra Ucrainei continuă. Jucătorii Rusiei și fanii nu sunt responsabili, dar nu ne putem preface că nimic nu se întâmplă", a scris starul lui Bayern Munchen pe Twitter.
Liga
FC Barcelona a făcut rost de bani pentru Lewandowski! Catalanii, tun de peste 200 de milioane de €
IERI LA 13:43
Bundesliga
Bayern, de neînduplecat! Bavarezii au refuzat și a doua ofertă a Barcelonei pentru Lewandowski
IERI LA 12:17