Articol scris de Daniel Ișvanca
Bayern nu a fost dintotdeauna cel mai important club din fotbalul german, iar multe aspecte sunt mai puțin cunoscute de către microbiști.
Născut în 1884, în Planegg, o suburbie a orașului München, Landauer a devenit portar al echipei secunde a bavarezilor în anul 1900, la un an de la înființarea clubului, ca mai apoi să devină director executiv.
Bundesliga
Bayern a câștigat cu 6-1 la Frankfurt, în primul meci din Bundesliga! Mane, printre marcatori
05/08/2022 LA 20:23
13 ani mai târziu, acesta devenea președintele celor de la Bayern. Primul său mandat a fost întrerupt din cauza primului război mondial, el fiind, totodată, incorporat în armata germană, însă, imediat după a fost ales din nou la cârma colosului german, într-o perioadă de plină creștere și dezvoltare istorică.

BAYERN, PROFESIONALISM DE LA MOMENTUL 0

Un susținător al profesionalizării fotbalului, care până la cel de-al doilea război mondial nu era considerat decât o activitate de amatori, acesta a pus accent pe pepiniera clubului condusă de Otto Albert Beer, un oficial evreu al celor de la Bayern, care a fost ucis ulterior la Auschwitz.
Mai mult decât atât, Landauer a adus cel mai bun antrenor la vremea respectivă, pe austriacul Richard Kohn, alături de care Bayern a câștigat două titluri în Germania de Sud, iar în iunie 1932, în vitrina formației bavareze a venit și primul titlu de campioană a Germaniei.
După numirea lui Adolf Hitler în postura de cancelar al Germaniei, Bayern a rămas fără antrenorul Richard Kohn, iar un an mai târziu, Kurt Landauer a demisionat din funcția de președinte al echipei germane, conștientizând că problemele de ordin politic vor afecta clubul.
Acesta a fugit în cele din urmă în Elveția, iar la finele anului 1947 a revendicat titulatura de președinte al bavarezilor. Ulterior, în perioada mandatului său, a reușit să găsească o zonă unde clubul își are sediul și astăzi, la Sabener Strasse.
Citește și:

MOȘTENIREA LĂSATĂ DE LANDAUER

După ce a fost înlăturat de la președinția clubului în anul 1951, 10 ani mai târziu, acesta a decedat. Totuși, despre aventura sa aveau să reamintească mai mulți oameni de specialitate, care abordau diverse idei despre antisemitism, evrei și implicarea acestui fenomen în fotbal.
Schulze-Marmeling este unul dintre cei care au scris vis-a-vis de aceste conflicte, iar lucrările sale nu au rămas neobservate. "Scriam un capitol despre evrei și antisemitism în fotbal. Atunci mi-am dat seama că este o poveste îngropată. Cetăţenii evrei şi contribuţiile lor au fost scoase din istorie din 1933 încoace şi nu au fost reamintite după 1945", a notat acesta.
Simon Mueller, unul dintre membrii Bayern Schickeria, a aflat despre această parte mai puțin cunoscută din istoria clubului bavarez: "De mult timp, amintirea istoriei proprii a clubului și în special a Holocaustului nu a jucat un rol major la FC Bayern.
Acest lucru nu a fost tratat diferit decât în alte zone ale societății din Germania, dar a fost foarte problematic, deoarece sportul nu a fost și nu este nici apolitic, nici inocent. Poartă responsabilitate socială și face parte din societate", a spus Mueller.
În anul 2006, când Germania a organizat și Campionatul Mondial de Fotbal, această organizație de suporteri a lansat un turneu antirasism în memoria lui Landauer, iar la 6 ani distanță, Bayern Munchen a deschis un muzeu, unde, în cadrul unei expoziții, aceștia l-au inclus și pe Kurt Landauer.
Turneul a jucat un rol major în faptul că numele Kurt Landauer și povestea lui au devenit elemente centrale în identificarea cu FC Bayern pentru mulți fani.
"Confruntarea cu trecutul și mai ales cu Holocaustul este extrem de importantă, iar biografia lui Kurt Landauer oferă o abordare interesantă, pentru că poți învăța atât de multe din ea", spunea la acea vreme Simon Mueller.
2013 a fost anul în care Kurt Landauer era inclus într-o galerie selectă, fiind recunoscut ca cel de-al treilea președinte de onoare din istoria clubului Bayern Munchen. Doar doi ani mai târziu, oficialii germani au mai făcut un pas pentru recunoașterea contribuției pe care Kurt a avut-o, ridicând o placă memorială în piața din fața arenei și redenumind zona sub numele de Kurt Landauer Platz.
Suporterii nu au rămas nici ei datori, aceștia pornind mai multe demersuri menite să promoveze clubul și să îi comemoreze pe cei care au avut o contribuție importantă la numele și prestigiul său.
În 2019, grație banilor strânși în totalitate de suporteri, a fost ridicată o statuie a lui Kurt Landauer la sediul formației germane, evaluată la aproximativ 80.000 dolari.
Întrebat ce înseamnă Kurt Landauer pentru club, Andreas Wittner, arhivistul și directorul Muzeului FC Bayern, a împărtășit un citat din însuși Landauer, publicat în primul număr postbelic al buletinului informativ al clubului din 1 noiembrie 1949: "FC Bayern și cu mine suntem împreună și suntem inseparabili unul de celălalt."
Bundesliga
Ce despărțire! Lewandowski s-a întors la Munchen pentru a le face câte un cadou foștilor colegi
03/08/2022 LA 06:43
Liga
Lewandowski s-a întors la Munchen! Starul Barcelonei a fost pe terenul de antrenament al lui Bayern
02/08/2022 LA 09:23