Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Borussia Dortmund, ultima echipă care a doborât în Bundesliga gigantul Bayern Munchen

Ion Alexandru

Publicat 07/05/2023 la 10:01 GMT+3

Bayern Munchen este cea mai dominantă echipă dintre cele care evoluează în top 5 campioante ale Europei. Bavarezii și-au sugrumat adversarii în ultima decadă, iar în acest sezon speră să cucerească al 11-lea titlu consecutiv. Borussia Dortmund a fost ultima echipă care a stricat petrecerea de la Munchen, cu o echipă frumoasă condusă magistral de Jurgen Klopp.

borussia dortmund 2012

Credit imagine: Eurosport

Articol scris în colaborare cu Teo Drăghici
Borussia Dortmund s-a bucurat ultima oară de un titlu în Bundesliga în anul 2012 și speră că anul acesta vor reuși să spargă din nou gheața și să câștige al nouălea titlu de campioană, profitând și de forma fluctuantă a rivalilor din bavaria, Bayern Munchen.
De 11 ani, în Germania pare că se dă o luptă incorectă între Bayern și “restul lumii”, bavarezii surclasând adversarele din Bundesliga din toate punctele de vedere, asta datorită potenței fianciare peste medie care i-a asigurat toate dorințele îndeplinite în materie de jucători și antrenori, dar și a unei organizări la nivel de conducere foarte bine pusă la punct. În aceste condiții, singurul adversar relevant în lupta pentru supremație a fost Borrusia Dortmund, a cărei strategie a fost complet opusă, aceea de a crește și a promova tineri de calitate pentru un export comfortabil în următorii ani. În fiecare sezon Borussia Dortmund a dat semne că a dobândit maturitatea necesară pentru a depăși borna ce i-a consacrat, locul 2, însă pe parcurs au avut evoluții oscilante ce i-au îndepărtat de la marile trofee, lucru care se întâmplă și acum, tocmai în cel mai oscilant sezon al lui Bayern din ultimii ani, în care Dortmund nu reușește să profite la maxim de pașii greșiti ai bavarezilor. Totuși ar fi interesant de făcut un "throwback" în 2012, când Dortmund a câștigat ultimul titlu în Bundesliga și de văzut ce lot avea, ce antrenor și alte detalii interesante.

Cu ce lot a câștigat Borussia Dortmund ultimul titlu?

Performanța Borussiei e cu atât mai mult de apreciat în contextul în care lotul de atunci nu avea jucători care să explodeze pe piața transferurilor în materie de valoare de piață, cel mai scump fiind Mario Gotze care valora la acea vreme 30 de milioane de euro, acesta nefiind nici măcar titular de drept în echipa “galben-negrilor”. Lotul era alcătuit din jucători de super-calitate ce valorau 214 milioane de euro, destul de puțin pentu o echipa de anvergură Borussiei, iar primul 11 de baza era dispus după cum urmeaza:
  • Roman Weidenfeler (5 milioane euro),
  • Lukasz Piszczek ( 11 milioane euro),
  • Neven Subotic(18 milioane euro),
  • Mats Hummels( 24 milioane euro),
  • Marcel Schmelzer( 7,5 milioane de euro,
  • Ilkay Gundogan (9 milioane de euro),
  • Sebastian Kehl( 2,5 milioane euro)
  • Jakub Blaszczykowski ( 10 milioane euro),
  • Shinji Kagawa( 22 milioane euro,
  • Kevin Großkreutz ( 8 milioane euro),
  • Robert Lewandowski ( 20 milioane euro).
O echipă fără foarte multe vedete, dar cu suficiente staruri în devenire ce aveau să fie decisive, precum Lewadowski, care a marcat 22 de goluri și a oferit 10 assisturi, Shinji Kagawa cu 12 goluri și 13 assisturi, dar si Ilkay Gundogan care a fost ca o busola la mijlocul terenului, nu în ultimul rând Mats Hummels la numai 23 de ani, liderul apărării Borrusiei care a ghidat echipa către un campionat terminat cu doar 23 de goluri încasate. Aceștia ar fi protagoniștii ultimei performanțe pe plan intern a Borussiei, cei care au avut după plecarea de la Dortmund, un viitor strălucit în care s-au remarcat pe planul fotbalului de elită.
Citește și:

Jurgen Klopp, cheia succesului galben-negru

Înainte de a ajunge la Liverpool și de a-i face pe “cormorani” o adevărată forță a Europei, Jurgen Klopp s-a făcut remarcat în țara natală la Mainz, iar mai apoi la Dortmund de unde s-a lansat pe piața giganților europeni. Klopp a stat 7 ani la Dortmund, unde a câștigat 5 trofee interne, printre care două campionate consecutive și a dus totodată echipa în prima finală de Uefa Champions League după mai bine de 16 ani. Klopp a reușit să lege o chimie frumoasă cu jucătorii și a reușit să-și impună propriile metode de a gestiona vestiarul și de a le îmbogăți jucătorilor bagajul tactic. Maniera lui Klopp de joc era una ofensivă, dovadă că în sezonul ultimului titlu câștigat de Borussia, aceasta a încheiat având cel mai bun atac, marcând 80 de goluri. Klopp și-a demonstrat măiestria în acel sezon cu atât mai mult, terminând-ul cu 8 puncte peste marea rivală Bayern, pe care a și reușit să o învingă în cele două confruntări pe parcursul campionatului.
Jürgen Klopp a luat 2 titluri cu Borussia Dortmund
Putem spune despre Klopp că a marcat istoria lui Dortmund, cu una dintre cele mai prolifice perioade din istoria clubului, iar cel mai bun argument ca acest fapt nu este pură întâmplare este faptul că acceași amprentă de efect a avut-o și la următoarea echipă pe care a antrenat-o Liverpool, în mare măsură în același context cu situația pe care a avut-o și în Germania.
Cine câștigă titlul de campioană în Germania în 2023?
În acest momentul al sezonului 2022-2023, Bayern Munchen are un avans de 4 puncte în fruntea Germaniei, după succesul de sâmbătă de la Bremen. Borussia Dortmund joacă de la ora 18.30, pe teren propriu, cu Wolfsburg și speră să micșoreze această diferență la un singur punct, cu 3 etape înaintea finalului de campionat..
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo