Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Union vs Hertha sau duelul dintre Estul și Vestul Berlinului

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 06/11/2022 la 08:16 GMT+2

"Hertha este echipa orașului" strigă la fiecare meci pătimașii fani de pe uriașul stadion Olympic. Union, însă, a construit în ultimii ani o echipă care uimește în fiecare weekend, iar astăzi poate reveni pe primul loc în Bundesliga cu o victorie la Leverkusen. Campionii de la Bayern au recâștigat ieri poziția favorită după un succes chiar pe terenul rivalei din vestuo Berlinului, Hertha.

Hertha-Union

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Teo Drăghici
În timp ce suntem obișnuiți ca în majoritatea țărilor importante în care fotbalul este rege, marile rivalități să se dispute în orașele-capitală, tocmai tipicara Germanie este excepția de la regulă în acest caz. Astăzi vom descoperi împreună substraturile rivalității dintre Hertha Berlin și Union Berlin și cum a ajuns cea din urmă să se uite de sus” la mult mai bătrâna rivală.

Începuturile prietenoase dintre cele două echipe

Cum de mai bine de un deceniu în fotbalul german ora exactă este dată de Bayern, fanii nu au mai prezentat un interes ridicat asupra campionatului nemțesc din cauza hegemoniei bavarilor, iar drept urmare nu au reușit să descopere celelate rivalități și povești frumoase pe care le are Bundesliga de spus. Union Berlin-Herta Berlin e o rivalitate mai proaspătă decât s-ar crede. Cu toate că “ Bătrâna Doamnă “ are o istorie consacrată de peste 60 de ani la nivelul primul eșalon, “fierarii “ cunosc de puțin timp gustul fotbalului mare, luând contact cu primul eșalon abia din anul 2018, fiind a cincea echipă din istoria capitalei Germaniei care a reușit să ajungă în prima divizie, totuși rivalitatea dintre cele două luând naștere la nivelul eșalonului secund. Rivalitate care este puțin atipică deoarece înainte de dărmârea Zidului Berlinului, fanii celor două echipe împărțeau o prietenie destul de strânsă, asta și din cauza situației socio-politice care le permitea uneori celor din Vest să ajungă în Est, aceștia obișnuind să meargă pe stadioane pentru a se bucura de fotbalul berlinez. Un episod foarte frumos s-a petrecut în 1979, când Herta Berlin avea să joace un sfert de finală al Cupei UEFA împortiva celor de la Braga, iar fanii lui Union Berlin aveau să o însoțească pe “ Bătrâna doamnă” unde cei 30.000 de mii de fani ai nemților au călătorit din ambele părți ale Berlinului. Amicalitatea și rescpectul reciproc nu aveau să dispară după 1989, când granițele dintre Vest și Est au dispărut și nici după încercarea politică de a aduce cele două tabere într-o concurență socială și economică, fanii celor două echipe considerându-se susținători ai aceluiași oraș.
Prima încleștare dintre cele două echipe a avut loc pe 27 ianuarie 1990, iar interesul pentru meci a fost copleșitor. Datele oficiale arată că au fost în jur de 50.000 de spectatori, dar se crede că au fost mult mai numeroși. Euforia și bună-starea au planat asupra meciului, iar evenimentul s-a transformat practic într-o sărbătoare așa cum spune chiar fostul jucător al Herthei, Sven Kretschmer: „Practic, spectatorii se țineau în brațe și sărbătoreau”. Acest meci reușind de asemenea să lege prietenii atât între jucătorii ambelor echipe, care au luat masa împreună înainte de meci, cât și între fanii celor două echipe așa cum confirmă Union Chris Lopatta, fan al celor de la Union Berlin aflat în tribune:
"A fost grozav. Am întâlnit o mulțime de fani drăguți ai Hertha acolo și am rămas prieteni mult timp".

Iubirea fără limite pentru club

Odată cu unificarea Berlinului, a venit și unificarea celor două sisteme de ligă care a situat-o pe Union în al treilea eșalon al fotbalului german, având probleme financiare considerabile, ce a nevoit-o să vândă câțiva jucători pentru a supraviețui. Eforturile nu au fost de prisos, iar în anul 2001 avea loc promovarea în 2.Bundesliga, an în care Union Berlin a atins de asemnea remarcabila performanță de a ajunge în finala Cupei Germaniei, ce i-a asigurat un formidabil loc de cupă europeană, fiind prima echipă germană de al treilea eșalon care a atins o asemenea performanță.
Citește și:
Chiar dacă pare că soarele a ajuns pe strada “ fierarilor “ și că va urma o perioadă plină de belșug și realizări, nu este deloc așa. După 2 sezoane în 2.Bundesliga în care nici nu a impresionat și nici nu a dezamăgit, fiind o echipă de mijlocul clasamentului, o nouă sentință a venit în sezonul următor când a retrogradat în liga a treia, locul din care au atins cele mai mari performanțe de până atunci. De data aceasta nu le mai purtat noroc, iar la finalul sezonului s-au trezit retrogradați în liga a patra, unde fotbalul nu mai este considerat profesionist. Chiar și acolo “ fierarii” au financiar și au avut nevoie de 1,5 milioane de euro pentru a supraviețuii. Cum fanii nu puteau să-și lase favorita să moara, au pornit o inițiativă de-a dreptul de apreciat: vor dona sânge pentru care vor primi bani pe care îi vor livra clubului pentru a se menține în viață. Inițiativa a dat roade, iar fanii au salvat echipa care va reveni în divizia secundă în mai puțin de 4 ani, în anul 2009.

A fi sau a nu fi rivalitate

Poate că în acest caz cuvântul rivalitate este puțin forțat cum ar spune nemții, care nu au considerat acest meci un derby mai mult decât pentru că cele două echipe se află în același oraș. Fanii îl văd ca pe un concept promovat de mass-media și nu identifică niciun gram de ură între cele două tabere așa cum este în alte situații. „Îmi amintesc doar o relație amicală dintre Hertha și Union și că am jucat amicale unul împotriva celuilalt”, a adăugat Covic,antrenorul de atunci al Herthei înaintea primei întâlniri a echipelor din 2019/20. Tot Covic a confirmat ideea de unitate între cluburile berlineze și spunea că “ Clubul este un club pentru tot Berlinul, ceea ce se poate observa din faptul că ne antrenăm în toate cele 12 cartiere ale Berlinului”. Totuși, primul derby al Berlinului a avut loc în liga secundă în anul 2009 când cele două echipe s-au anulat reciproc, terminând la egalitate 1-1. Returul a adus o victorie Herthei care implica un pas mare pentru promovarea “ Bătrânei doamne “, care nu avea să stea prea mult în Bundesliga și se întorcea în divizia secundă după 2 ani, unde balanța se va echilibra, cei de la Union reușind o victorie și un egal împotriva Herthei.
Un alt moment important îl reprezintă promovarea în premieră a lui Union Berlin în Bundesliga în anul 2019, an care a coincis cu sarbătorirea de 30 de ani a dărâmării Zidului Berlinului.
Sigur că au existat solicitări de a pune meciul chiar în ziua comemorarii evenimentului, fapt care s-a și întâmplat sub pretextul unei “ zi fantastice pentru Berlin și berlinezi “. N-a avut acceași părere și președintele Uniunii, Dirk Zingler care a spus că “
"Pentru mine este un derby, înseamnă rivalitate, demarcație și război de clasă fotbalistic. Cred că este absurd să dau acestui meci un caracter amical sub mantra de a juca pentru unitatea germană".

Prezentul berlinez

După o lungă dominanță a Herthei și zbatare în mediocritate a “ fierarilor”, iată că balanța se înclină acum spre Union, pe care o întâlnim liderul surprinzător al Bundesligii ce avea în urma cu câteva etape un avantaj considerabil de 4 puncte față de urmăritoarea Bayern. A adus 9 jucători în această vară pe care a platit în total doar 13.50 milioane. Niciun nume mare, niciun salariu exorbitant, având în vedere ce sume se învârt prin Bundesliga. Are momentan cea mai bună apărare din campionat și al patrulea atac după “ mașinile de goluri “Bayern, Leipzig, Frankfurt și Dormund. Se bazează în mare parte pe jucători cu experiență, având a doua cea mai înaintată medie de vârstă din campionatul german.
De partea cealaltă, Hertha e doar la 2 puncte de baraj, pe care l-au jucat anul trecut, și pare că nu se simte deloc confortabil. A făcut 6 transferuri pe care a platit doar 6,4 milioane de euro și a reușit doar două victorii în acest campionat, deși are câțiva jucători cu nume în lot precum Stefan Jovetic, Kevin-Prince Boateng sau Dodi Lukebakio. Au salarii mai mari decât “ fierarii “, dar asta nu se vede și în prestațiile echipei. Îl au antrenor pe Sandro Scwarz care nu “ a rupt gura târgului “ nicăieri pe unde a fost. Ultima echipă antrenată a fost Dynamo Moscova, iar la nivel înalt a mai antrenat pe Mainz în 85 de meciuri, unde a scos o medie de 1,14 puncte pe meci, destul de slabă pentru un antrenor de Bundesliga.
În acest sezon cele două echipe s-au întâlnit în tur, iar Union și-a adjudecat o victorie mai clară decât pare, reușind să câștige cu scorul de 3-1.
Rivalitatea dintre Union și Hertha este una atipică, dar în același timp foarte frumoasă, iar un fan adevărat al fotbalului nu trebuie să o rateze.
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo