Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Magia din Leverkusen sub bagheta lui Xabi Alonso

Eurosport
DeEurosport

Publicat 11/11/2023 la 10:14 GMT+2

Bayer Leverkusen e una din revelațiile acestui sezon de fotbal european, iar principalul "vinovat" e tânărul antrenor spaniol, Xabi Alonso, care este la prima experiență, ca tehnician, la o echipă de seniori.

Sein Team wird als Titelanwärter gehandelt: Xabi Alonso

Credit imagine: SID

Articol scris de Teo Drăghici
Se spune că Franța este o adevărată fabrică de jucători calitativi si că poate alcătui, fără probleme, două loturi la fel de competitive. În ciuda faptului că "Cocoșii Galici" și-au trăit perioada de aur între 1998-2000, școala de fotbal franceză a continuat să producă staruri cu o constanță cu care nu știu ce altă națiune se poate lăuda.
La fel se poate spune și despre Spania, dar la nivelul antrenorilor principali, ce au setat anumite standarde în fotbalul mondial, iar cel mai elocvent exemplu este filozofia de joc a lui Pep Guardiola, aceasta fiind preluată de antrenorii de pe toate continentele.
Del Bosque, Rafa Benitez, Lopetegui sunt nume sonore date de Spania în ultimele decenii, iar activitatea lor, acum, e spre final de ciclu, odată cu avansarea în vârstă, însă noua generație vine tare din urmă, noul val, având ca reprezentanți fanion pe Xavi și Xabi Alonso, foști mari mijlocași, ce au decis să își demonstreze măiestria cu care încântau pe teren și pe banca tehnică. Amândoi se află acum la prima experiență cu adevărat importantă din cariera de antrenor și amândoi impresionează prin performanțele lor.
Xavi a avut privilegiul de a debuta în fotbalul european, ca antrenor, chiar la clubul unde și-a petrecut toată cariera de jucător, clubul pe care îl iubește, FC Barcelona, iar Xabi Alonso vine după un mandat la juniorii lui Real Madrid și după 3 ani la echipa a doua a lui Real Sociedad, iar ce face sezonul acesta, la Leverkusen, e cu adevărat impresionant.
E luna noiembrie, iar de obicei, cluburile mari acuză în această perioadă un moment critic al sezonului cauzat de volumul mare de meciuri pe care îl au de gestionat. Majoritatea echipelor sunt angrenate în trei sau patru competiții, se joacă la trei zile, iar jucătorii au programul ticsit și cu meciurile echipelor naționale, iar gestionarea, cu succes, a unor astfel de situații stă, în mare parte, în măiestria și inspirația antrenorilor.
Există doar doi antrenori în primele cinci ligi de top, care au reușit până acum să rămână neînvinși, Xabi Alonso și Francesco Farioli, cu Leverkusen și Lille, iar dacă facem un experiment și le adunăm vârstele, ar trebui să mai adăugăm încă 3 ani pentru a-l egala pe Mircea Lucescu, proaspăt retras.
Citește și:
Fără un lot spectaculos, fără transferuri sonore și fără bugetele lui Leipzig, Dortmund sau Bayern, Bayer Leverkusen este liderul clasamentului în Bundesliga, este prima în grupa de Europa League și are un parcurs perfect în Cupa Germaniei. Un mare atu conturat de Xabi, în jocul germanilor, este aportul impresionant pe care îl au fundașii laterali pe faza ofensivă.
Este vorba de Alejandro Grimaldo, produs al academiei La Masia, transferat în această vară de la Benfica, și de Jeremie Frimpong, un tânăr englez de 22 de ani, crescut în pepiniera lui Manchester City. 12 goluri și 12 assisturi au cei doi în acest moment, în toate competițiile, iar acest lucru e cu atât mai impresionant, încât cupluri ofensive ca Rashford-Bruno Fernandes sau Mbappe-Dembele sunt departe de cifrele celor doi laterali.
Surprizele nu se opresc aici, iar când nu marchează Frimpong și Grimaldo, o face Victor Boniface, una din revelațiile acestui sezon în Europa. Cu cifre bune, dar nu spectaculoase, Boniface a fost transferat în această vară, la cererea lui Xabi Alosnso, de la Union Saint-Gilloise din Belgia, iar așteptările erau destul de ridicate, având in vedere că acesta a fost golgheterul Europa League, din sezonul trecut. Sub îndrumarea tehnicianului spaniol, acesta are cel mai bun sezon din carieră și este golgheterul echipei cu 10 goluri în 14 meciuri, statistică remarcabilă pentru cineva care se află la prima experiență într-un campionat de top.
Xabi Alonso nu este doar un tactician de excepție, ci și un foarte bun motivator și un om care se face plăcut pentru cei din vestiar. Sunt virale filmulețele cu acesta care participă activ la antrenamentele echipei și demonstrează că, deși s-a retras de 6 ani, încă știe să "îmblânzească" balonul ca în vremurile bune, când juca pe cele mai mari stadioane ale lumii.
Și putem observa din înregistrări că, prin implicarea sa la antrenamente, îi apropie pe jucători și îi face să înțeleagă mai bine ceea ce vrea de la ei, lucru esențial pentru menținerea unității de grup, atât de importantă pentru ca jucătorii să presteze cel mai bun randament.
Se pare că spaniolul deține în contractul său o clauză mai puțin știută despre care se spune că va putea părăsi echipa doar dacă semnează cu Bayern, Real Madrid sau Liverpool, fostele echipe la care a activat în cariera de jucător, altfel în cazul oricărei alte oferte, clubul se poate opune, iar această informație este cu atât mai interesantă având în vedere tatonările, speculate, făcute de Florentino Perez, pentru a-l aduce pe spaniol la Madrid, după plecarea lui Carlo Ancelotti la naționala Braziliei.
Rămâne de văzut cum va evolua cariera tânărului tehnician, dar începuturile acestuia sună foarte promițător. Poate Leverkusen să câștige campionatul anul acesta și să oprească hegemonia lui Bayern?
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo