Insulele au o istorie complicată – au fost colonizate de vikingi din Norvegia în secolul IX și au petrecut mai multe secole sub controlul monarhiei Norvegia – Danemarca. Într-un final, Insulele Feroe au fost cedate Regatului Danemarcei, alături de Groenlanda și Islanda, în 1814.
Astăzi, Insulele Feroe au o autonomie remarcabilă – dar nu independență totală – și sunt o țară cu guvernare proprie sub tutela Regatului Danemarcei.
În Feroe, care găzduiește doar 51.000 de oameni, sunt înregistrați 5.000 de fotbaliști, adică 10% din întreaga populație. Mai adăugăm aici 20 de terenuri de fotbal și ne putem da seama că cei din Feroe au o dragoste aparte pentru fotbal. Dar cum a ajuns fotbalul atât de important într-o țară ca Feroe?
Calificările pentru Campionatul European UEFA
Islanda - România | Tot ce trebuie să știi despre duelul de la Rejkjavik din playofful pentru Euro
07/10/2020 LA 10:35
https://i.eurosport.com/2019/10/09/2692916.jpg

Începuturile și miracolul de la Landskrona

Între 1930 și 1988, înainte ca naționala să facă parte din vreo federație internațională, jucătorii din Insulele Feroe au participat numai la meciuri amicale cu Islanda, Shetland (o insulă din Scoția), Insulele Orkney, Groenlanda și naționala U21 a Danemarcei. Niciuna dintre aceste partide nu a fost considerată oficială de FIFA sau de federația din Feroe.
Pe 2 iulie 1988 naționala Insulelor Feroe a devenit membră FIFA iar doi ani mai târziu s-a alăturat UEFA. Prima victorie oficială, cu 1-0, a venit într-un amical jucat împotriva Canadei în 1989.
Insulele Feroe a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului un an mai târziu, când au învins Austria cu 1-0 în primul lor meci oficial, pe 12 septembrie 1990. Partida făcea parte din preliminariile Euro 1992 și s-a jucat în Suedia pentru că în Feroe nu existau terenuri cu iarbă. Golul a fost marcat de Torkil Nielsen, un agent de vânzări la o companie locală de construcții.
Portarul Jens Martin Knudsen și-a amintit de discursul motivațional al antrenorului Pall Guolaugsson, cel care a rămas în istoria fotbalului din Feroe.
„Gândiți-vă la steagul feroez. Steagul vostru. Luați-l cu voi pe teren. Aruncați-vă și intrați prin alunecare la austriecii aroganți cu o singură misiune – să câștigați meciul pentru țara voastră. Aveți o oportunitate acum și va fi o pierdere ireparabilă dacă nu profitați de ea
Revista americană Soccerphile a inclus victoria celor din Feroe cu Austria pe locul 10 în clasamentul celor mai mari surprize din istoria fotbalului.
https://i.eurosport.com/2019/10/09/2692918.jpg

Fotbaliștii din Feroe, cei mai buni ambasadori ai națiunii

Ivan Engisson Eysturland, un suporter care a mers la peste 100 de meciuri ale naționalei în ultimii 25 de ani, a declarat pentru These Football Times: ”Pun pariu că 90% din oameni au auzit de Insulele Feroe doar pentru că participăm la fotbalul internațional. Pentru mine, fotbaliștii sunt cei mai buni și eficienți ambasadori ai acestei națiuni”.
Poate că rezultatele mari nu vin atât de des pentru cei din Feroe, dar când vin, toată țara sărbătorește. Așa s-a întâmplat în 2014 când jucătorii din Feroe au reșit imposibilul: au învins în deplasare pe Grecia, cu 1-0. La acel moment, Grecia era clasată pe locul 18 în lume iar cei din Feroe pe 187. Dar nu s-au oprit aici. Un an mai târziu, au câștigat și returul cu 2-1, un rezultat care i-a propulsat pe locul 74 în clasamentul FIFA.
Deși între timp au ieșit din primele 100 de țări, performanța din 2014 rămâne una uimitoare având în vedere că doar jumătate dintre jucătorii din lot erau fotbaliști profesioniști.
Eydun Trugvason, un suporter al lui Liverpool din Feroe dar și al echipei locale NSI Runavik, a explicat dezvoltarea fotbalului în arhipelag: ”Cum fotbalul este atât de important aici, aproape toată lumea joacă fotbal de la vârste fragede așa că oricine e talentat, va fi găsit. Se investește mult timp, energie și resurse în fotbal. În ultimul timp, mulți au primit contracte de fotbaliști profesioniști în Danemarca, Norvegia, Germania și Islanda iar acest lucru a ridicat nivelul echipei naționale”.
Dragostea feroezilor pentru fotbal poate fi observată cel mai bine pe stadion. Torsvollur, arena națională pe care va juca România sâmbătă, are o capacitate de 6.000 de locuri – 12% din întreaga populație. Ca o comparație, ar fi ca și cum Wembley ar găzdui 6,72 milioane de fani la un meci. Există și galerie: după victoria istorică împotriva Greciei a fost înființat grupul de fani Skansin care stă la principala tribună a stadionului, locul în care se adună cei mai pasionați suporteri.
Pentru o țară atât de mică și cu o istorie fotbalistică atât de scurtă, sistemul de fotbal intern feroez este destul de dezvoltat: există patru ligi iar în prima dintre ele, denumită Feroe Islands Premier League, joacă 10 cluburi - toate sunt semi-profesioniste. Cel mai vechi club feroez, TB Tvoroyri, a fost înființat în 1892, în același an ca Liverpool sau Newcastle.
Chiar dacă în actuala campanie de calificare pentru Euro 2020 feroezii au pierdut toate cele șase partide, povestea acestei mici națiuni și a dragostei feroezilor pentru fotbal este una fascinantă și ne arată cum fotbalul poate uni oamenii chiar și în cele mai improbabile locuri.
Calificările pentru Campionatul European UEFA
Cote pariuri Islanda - România: Nordicii pornesc cu prima șansă
06/10/2020 LA 12:28
Calificările pentru Campionatul European UEFA
Suedezii nu renunță! Cer UEFA să modifice regulile după ce spun că au fost agresați la București
25/04/2020 LA 08:20