Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Naționala Elveției revine la București după super partida cu Franța de la EURO 2020

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 10/10/2022 la 08:44 GMT+3

În urma tragerii la sorți de la Frankfurt, România a picat în grupa de calificare la următoarea ediție a Campionatului European cu Elveția, din prima urnă valorică, fiind unul dintre adversarii facili pe care i-am fi putut confrunta. Ultima experiență a elvețienilor la București a fost fabuloasă.

Elveția învinge Franța la EURO 2020 pe Arena Națională

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Tibi Munteanu
Naționala Elveției revine în România după super duelul de care a avut parte anul trecut, în cadrul Campionatului European din 2020, disputat în 2021 din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Elveția a doborât una dintre favorite la câștigarea trofeului, Franța, după un thriller cu 6 goluri.

Elveția revine la București

În cadrul festivității de la Frankfurt privind tragerea la sorți a grupelor de calificare pentru EURO 2024, România a fost extrasă în grupa I, urmând să întâlnească Elveția, unul dintre adversarii facili pe care i-ar fi putut confrunta din prima urnă valorică. Partidele se vor disputa în dublă manșă, astfel că Elveția va veni în România și având în vedere că este cel mai bine cotat adversar din grupă, sunt șanse mari ca tot capitala să găzduiască partida și, de asemenea, probabil se va opta pentru Arena Națională pentru organizarea acestui duel.
Elvețienii se vor simți obișnuiți cu orașul și stadionul, pentru că în optimile EURO 2020 au întâlnit campioana mondială Franța, pe 28 iunie 2021, în poate cel mai spectaculos meci din cadrul turneului final european desfășurat anul trecut.
Băieții lui Vladimir Petkovic au deschis scorul în minutul 15, când Haris Seferovic l-a învins pe Lloris cu o lovitură de cap, stabilind scorul pauzei și au trecut pe lângă majorarea avantajului în minutul 55, când portarul francez a parat penalty-ul executat de Ricardo Rodriguez. Două minute mai târziu, Karim Benzema a preluat sublim în careul elvețienilor și a egalat situația de pe tabelă, iar la alte două minute distanță, tot atacantul lui Real Madrid l-a învins pe Sommer cu o lovitură de cap, după o fază creată de Griezmann. Cu 15 minute înainte de final, Paul Pogba trimitea o rachetă în vinclul porții lui Yann Sommer și naționala Franței părea cu un pas și jumătate în sferturile turneului, după o revenire fantastică.
N-a fost așa, pentru că spre delirul fanilor prezenți pe Arena Națională din București, Seferovic a redus din diferență în minutul 81, iar în minutul 90 Gavranovic a fost servit ideal de Xhaka și a restabilit egalitatea, partida mergând ulterior în prelungiri după alte două ocazii monumentale la ambele porți, Mehmedi singur cu portarul și bara lui Kingsley Coman. Tot francezii au fost cei cu inițiativa, însă n-au fructificat niciuna dintre ocaziile create, astfel că s-a ajuns la loviturile de departajare.
S-a mers cap la cap cu primele 4 execuții din partea fiecărei echipe, apoi elvețienii au marcat și în cea de-a 5-a lovitură de la punctul cu var, punând astfel o presiune imensă pe cel de-al 5-lea executant al Franței. A venit rândul unuia dintre cei mai buni executanți din lotul lui Deschamps, Kylian Mbappe, însă acesta nu a executat imparabil, Sommer a apărat și și-a calificat echipa în sferturile Campionatului European.
Citește și:

Grupa României de calificare la EURO 2024

România a fost extrasă în grupa I, alături de Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra, astfel că șansele de calificare nu sunt imposibile pentru băieții lui Edward Iordănescu.
Am evitat reale grupe "ale morții", iar în afara Elveției, care teoretic ne va pune cele mai mari probleme, ne putem bate de la egal la egal cu celelalte adversare, cu scopul de a termina grupa pe unul din primele două poziții și a ne califica implicit la Campionatul European ce-l va găzdui Germania peste 2 ani.
România n-a mai participat la EURO de la ediția din 2016, când am picat în grupă chiar cu țara gazdă, Franța.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo