Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Southgate ar vrea să renunțe la naționala Angliei, iar șefii Federației de la Londra visează la o mare lovitură

Ion Alexandru

Publicat 05/09/2023 la 08:55 GMT+3

Southgate nu este cel mai iubit selecționer englez din ultimii 30 de ani, dar are rezultate care să susțină o eventuală prelungire a contractului scadent în vara viitoare. Federația engleză trebuie să facă deja un plan pentru a găsi succesorul perfect, mai ales că acesta va avea misiunea de a construi o echipă fără câțiva veterani care se apropie de finalul carierei.

Gareth Southgate

Credit imagine: Getty Images

Perspectiva ca Gareth Southgate să plece de la naționala Angliei s-a discutat și după Mondialul din Qatar. Șefii Federației engleze sunt conștienți de incertitudine și iau în serios posibilitatea ca Southgate să renunțe după Campionatul European care se va disputa în Germania vara viitoare.
Au existat discuții similare înainte de Cupa Mondială de anul trecut, când Eddie Howe, Graham Potter și chiar Mauricio Pochettino au fost luați în considerare în cazul retragerii lui Southgate.
Visul cel mare al Federației engleze este Pep Guardiola, o opțiune pe care oficialii sunt deschiși să o analizeze foarte serios.
Iarna trecută, șefii de la Londra au făcut totul ca Southgate să rămână, indiferent de rezultatul din Qatar. Ce s-a întâmplat la Mondial, o înfrângere în sferturile de finală cu Franța a fost destul pentru ca Southgate să continue pe banca tehnică a naționalei Albionului. În ciuda verii dificile a anului 2022, cu rezultate slabe în Nations League, Anglia a devenit una dintre națiunile de elită a fotbalului mondial, mulțumită în mare măsură lui Southgate.
Southgate consoles Sancho after his penalty miss
Chiar înainte de plecarea în Qatar, directorul tehnic al Federației, John McDermott, s-a întâlnit cu colegii săi pentru a discuta potențialii succesori. Ei au analizat variantele Howe și Potter, ajungând la concluzia că ambii ar putea fi soluții de viitor. Howe și Potter au demonstrat că au o filozofie de joc atractivă, potrivită pentru planurile șefilor Federației engleze.
Cu toate acestea, Howe conducea un proiect în dezvoltare la Newcastle, iar Potter tocmai fusese instalat la Chelsea. Ademenirea fiecăruia dintre ei în acel moment este dificilă.
Un alt nume vehiculat a fost Brendan Rodgers, la Leicester la acea vreme, la fel ca și Pochettino, care a rămas liber de contract după ce a părăsit PSG.
Candidaturile lui Rodgers și Pochettino au indicat dorința Federației de la Londra de a numi un selecționer străin pentru prima dată de la Fabio Capello în 2008. Dar până la sfârșitul acestor discuții inițiale, opțiunea lor era clară: Southgate trebuie să rămână.
De data aceasta, elaborarea unui plan de succesiune pare a fi mai concretă, având în vedere faptul că contractul lui Southgate expiră la sfârșitul anului viitor. Howe, Potter, Pochettino și Rodgers vor rămâne probabil opțiuni viabile, dar oficialii FA sunt, de asemenea, dornici să vizeze și un nume mai mare.
Citește și:

Pep Guardiola și visul englezilor

Pep Guardiola este considerat cel mai bun antrenor din lume, iar rezultaele de la Barcelona, Bayern și mai ales Manchester City susțin această ipoteză. Faptul că domină autoritar fotbalul englez de mulți ani și știe tot ce mișcă în Premier League este un mare avantaj, deși nu este englez.
Acordul managerului de la Manchester City expiră în 2025, la 12 luni după Euro 2024. Acest lucru reprezintă un obstacol în calea planurilor Federației, la fel ca și pretențiile sale salariale, pentru o organizație care încă recuperează pierderile de până la 300 de milioane de lire sterline.
Guardiola este un perfecționist, care își va dori să modeleze naționala Angliei pe stilul său și să câștige tot. Fanii îl iubesc pentru tot ce a făcut la Manchester City și ar fi o lovitură uriașă pe care Federația engleză este pregătită să o exploreze. Dacă totul se va rezuma la bani, șefii naționalei Albionului au o decizie grea de luat, care va fi influențată de parcursul de la următorul turneu final.
Acestea fiind spuse, nu ar trebui să excludem ca Southgate să rămână până la Cupa Mondială din 2026. Se aștepta să plece după sfertul de finală din Qatar, dar a optat să nu facă asta, deși o presa engleză a scris la acea vreme crede că Southgate ar fi renunțat dacă i s-ar fi oferit un loc de muncă mai atractiv.
Această poziție de selecționer al naționalei Albionului este apogeul pentru orice antrenor englez și Southgate știe asta.
Anglia se apropie de Euro 2024 ca una dintre favorite. Orice altceva decât o calificare finala de vara viitoare ar fi o dezamăgire. Acest nivel spune multe despre nivelul la care a ridicat Southgate așteptările fanilor. Dar dincolo de turneu, echipa va avea nevoie de evoluție în joc. Jordan Henderson și Harry Maguire, oamenii de bază ai erei Southgate, este puțin probabil să mai fie implicați la națională după Euro. Harry Kane va avea 31 de ani. Viața fără căpitanul Angliei este o preocupare semnificativă pentru cei care știu ce înseamnă el pentru acest vestiar și cât influent este în jocul echipei.
Mason Greenwood, cândva moștenitorul incontestabil al tronului lui Kane ca numărul 9 al Angliei, este foarte departe de o revenire. Southgate a luat în considerare chiar să-l folosească pe Phil Foden într-un rol fals nouă în cazul unei accidentări a lui Kane înainte de Cupa Mondială. Între timp, nu există nicio șansă de a-l convinge pe atacantul de la Brighton, Evan Ferguson, care se califică pentru a juca pentru Anglia, să se abată de la drumul său internațional în tricoul Irlandei.
Evan Ferguson of Brighton & Hove Albion celebrates after scoring the team's second goal during the Premier League match between Brighton & Hove Albion and Newcastle United at American Express Community Stadium on September 02, 2023 in Brighton, England.
Kyle Walker, în vârstă de 33 de ani, și Kieran Trippier, în vârstă de 32 de ani, ar putea privi spre retargere după Europeanul din Germania. Viitorul nu sună rău deloc cu Levi Colwill, Jacob Ramsey, Eberechi Eze și mai ales Jude Bellingham. Southgate a investit în jucători precum Declan Rice și Marc Guehi, a căror implicare va continua mult după ce el va părăsit postul de selecționer. Rice, în special, a beneficiat de multă încredere din partea lui Southgate și pe bună dreptate. Mijlocașul lui Arsenal a devenit un jucător pivotal pentru Anglia în timpul campaniei de la Euro 2020.
În cazul în care Southgate decide că vrea să continue până după Mondialul din SUA din 2026, regenerarea acestei echipe a Angliei poate să nu fie atât de dureroasă.
Viitorul Angliei, cu sau fără Southgate, este arată bine. Dar acum există o enigmă „cu sau fără” pentru care federalii englezi trebuie să formuleze un plan.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo