Portugalia a plecat cu un singur punct de pe terenul Serbiei, scor 2-2, în a doua etapă din preliminariile Campionatului Mondial. Lusitanii au condus cu 2-0 la pauză, dar gazdele au reușit să restabilească egalitatea în repriza secundă, într-un interval de numai 15 minute.
Cristiano Ronaldo, căpitanul Portugaliei, a reușit să marcheze în prelungiri, însă golul nu a fost validat. Arbitrul central Danny Makkelie a considerat că mingea n-a trecut cu întreaga circumferință linia porții, însă pe reluări se poate vedea contrariul. Tehnologia VAR, împreună cu tehnologia "liniei porții", nu au fost introduse în preliminariile Mondialului, motiv pentru care lusitanii au fost nevoiți să accepte decizia eronată a centralului.
Ronaldo a răbufnit după decizia arbitrului olandez și a părăsit terenul nervos, înainte de fluierul de final, însă nu înainte să-și arunce banderola pe gazon și să primească un cartonaș galben.
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Jorginho nu și-a revenit după ratarea calificării cu Italia la CM din Qatar! Ce mesaj a postat
01/04/2022 LA 08:02
După meci, arbitrul Makkelie a venit în vestiarul Portugaliei și și-a cerut scuze pentru greșeala comisă:
"Am înscris un gol perfect valabil la final, dar nu a fost acordat. La un meci de asemenea nivel, așa ceva nu e posibil. Danny Makkelie a venit la mine, după meci, la vestiar și și-a cerut scuze. Mi-a zis că se simte rușinat și stânjenit. Eram în cabină, cu băieții, iar el a venit și a spus că îi pare rău. De pe teren îmi spusese că se va uita la imagini și că, dacă va fi cazul, își va recunoaște greșeala. Și așa a făcut", a spus selecționerul Fernando Santos.

De ce nu a existat VAR la meciul Serbia - Portugalia 2-2, în care golul lui Cristiano Ronaldo a fost anulat în mod greșit

Ulterior, UEFA a explicat de ce n-a fost introdusă tehnologia VAR și la meciurile din preliminariile Campionatului Mondial. Motivul este unul extrem de cunoscut în ziua de azi: pandemia.
"În 2019, UEFA a propus FIFA introducerea VAR în actualele preliminarii ale Cupei Mondiale. Impactul pandemiei asupra capacităţilor operaţionale şi logistice a determinat UEFA să amâne introducerea VAR în faza grupelor Europa League (pentru sezonul 2021/22 în loc 2020/21) şi să retragă propunerea introducerii VAR în preliminariile Cupei Mondiale 2022, zona europeană.
VAR nu a fost folosit nici în faza grupelor Ligii Naţiunilor în toamna lui 2020 şi, prin urmare, până acum nu a fost folosit niciodată în meciurile din preliminariile echipelor naţionale din zona UEFA", a anunțat UEFA.
La rândul lor, reprezentanții FIFA au reacționat după faza controversată din finalul meciului de la Belgrad. Forul suprem a anunțat că Federația Sârbă ar fi trebuit să solicite introducerea tehnologiei liniei porții pentru meciul cu Portugalia. Apoi, Federația Portugheză ar fi trebuit să-și dea acorde:
"Decizia folosirii tehnologiei pentru linia porţii în preliminariile zonei europene revine federaţiei gazdă pentru fiecare meci. Dacă federaţia gazdă intenţionează să introducă tehnologia pentru linia porţii, trebuie de asemenea să obţină consimţământul scris din partea federaţiei oaspete pentru ca aceasta să fie utilizată", a anunțat FIFA.

Ce suspendare riscă Cristiano Ronaldo, după ieșirea nervoasă din meciul Serbia - Portugalia 2-2

Potrivit Corriere dello Sport, Cristiano Ronaldo riscă o suspendare de cel puțin un meci, după ieșirea nervoasă din prelungirile partidei de la Belgrad, în baza articolului 11 din Codul Disciplinar al FIFA.
"Federațiile și cluburile, precum și jucătorii, oficialii și ceilalți membri implicați, trebuie să respecte Legile Jocului, Regulile, deciziile și ghidul FIFA. Astfel, ei trebuie să urmeze principiile fairplay-ului, loialității și integrității", se arată în Regulamentul FIFA.
Momentan, Cristiano Ronaldo n-a fost sancționat de FIFA, iar întreaga suflare lusitană speră ca lucrurile să rămână așa.
A doua zi după meci, după ce spiritele s-au calmat, Ronaldo a încercat să își justifice gestul, explicând că iubirea pentru Portugalia l-a făcut să nu mai gândească rațional în acele momente.
"Să fiu căpitanul Portugaliei este o onoare imensă, reprezintă unul dintre privilegiile vieții mele. Am dat mereu totul pentru țară și așa voi face în continuare, nimic nu se va schimba. Dar există momente dificile pe care trebuie să le gestionez, mai ales când o întreagă națiune este rănită. Țin capul sus și sunt gata de viitoarea provocare! Haide, Portugalia!", a scris Ronaldo, pe contul de Instagram.
Campion European cu Portugalia în 2016, Ronaldo vrea să repete performanța și la turneul final de anul acesta. Și, chiar dacă lusitanii sunt într-o grupă cu Germania și Franța, există premise să se întâmple acest lucru, mulți specialiști considerând că Portugalia are în acest moment cel mai puternic lot din istorie.
În plan personal, Ronaldo, care a ajuns la 102 goluri pentru prima reprezentativă, țintește recordul all-time la nivel internațional, deținut de Ali Daei (109 goluri pentru Iran).
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Cristiano Ronaldo nu se mulțumește doar cu calificarea la CM din Qatar: "Vrem mult mai mult"
31/03/2022 LA 08:06
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Ibrahimovic a anunțat ce planuri are după ce Suedia a ratat calificarea la CM din Qatar
30/03/2022 LA 13:30